Zdravje > Eko kotiček
1190 ogledov

Zlata pravila za gojenje zelišč na okenski polici

Zelišča Profimedia
"Pri setvi zelišč za gojenje v lončkih se moramo zavedati, da so pogoji v stanovanju drugačni od zunanjih vremenskih pojavov, zato moramo tudi pogoje gojenja prilagoditi," pravi diplomirana biotehnologinja Katarina Kovačič z zeliščnega posestva Cvetka.

"Začnemo pri substratu, za katerega je dobro, da je bogat s hranilnimi snovmi. Po potrebi substratu dodamo organska gnojila, ki se počasi sproščajo," svetuje. Po njenih izkušnjah je pomembna tudi izbira korita, "ki mora biti dovolj globoko, da bodo rastline normalno razvile koreninski sistem, zagotavljati pa mora tudi odcednost."

Svetuje, da ne gnojite z mineralnimi gnojili, saj bodo rastline ta gnojila hitro vsrkala, kar se lahko kaže v prebujni rasti in posledičnem odmiranju. Boljša izbira so organska gnojila, ki delujejo počasi.

Zelišča | Avtor: Profimedia Profimedia

Izberite sončno stran

Katarina priporoča gojenje zelišč na okenskih policah na sončni strani oziroma na poziciji, kjer je čim več direktne sončne svetlobe, saj bodo rastline tako pod vplivom pravega UV spektra svetlobe za izvajanje fotosinteze, hkrati pa bo tudi režim dan in noč bolj jasen.

Pri gojenju v notranjih prostorih je pomembno, da rastlin ne prestavljamo preveč in jih ne izpostavljamo zunanjim pogojem za dalj časa, saj lahko to negativno vpliva na njihov razvoj. Dobro je tudi, da pod polico ni radiatorja, saj rastlinam topel in suh zrak čez cel dan ne ugaja, tudi temperaturna razlika med dnevom in nočjo ni dovolj velika.

Katarina Kovačič, Cvetlični vrt Cvetka

Top rastline tudi za začetnike

Rastlinam moramo po besedah Katarine zagotoviti dovolj vlage obenem pa substrat ne sme biti preveč namočen. Rastline lahko škropimo tudi z razpršilniki, saj je v notranjih prostorih velikokrat suh zrak.

Zelišča | Avtor: Profimedia Profimedia

"Drobnjak, šetraj in timijan so najbolj vzdržljiva zelišča, primerna tudi za začetnike. Vsa tri zelišča so trajnice, kar pomeni, da potrebujejo dovolj velik lonček in dognojevanje," našteva Katarina.

Bazilika in peteršilj pa po njenih izkušnjah potrebujeta kanček več nege in pozornosti, ker ju gojimo eno rastno sezono, lahko tudi menjamo substrat in dognojevanje ni potrebno: "Vse rastline pa potrebujejo dovolj sonca, hranil in odceden substrat."

 

Zelišča | Avtor: Profimedia Profimedia

anja.scuka@zurnal24.si

Sorodne novice