Zdravje > Eko kotiček
554 ogledov

Prijaviti tudi pošiljko paradižnika iz tretjih držav

paradižnik Žurnal24 main
Novosti veljajo tudi za uvoz plodov paradižnikov in nekaterih vrst agrumov, granatnega jabolka, potni list bodo znotraj EU potrebovale rastline bresta, karijevca in kojsije ...

Iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporočajo, da je Evropska komisija sprejela spremembe prilog Direktive Sveta 2000/29/ES o ukrepih varstva pred škodljivimi organizmi rastlin, ki se začnejo uporabljati prvega januarja 2018. 

"Nove zahteve so uvedene zaradi preprečevanja tveganja za vnos in širjenje novih nevarnih škodljivih organizmov rastlin na območje EU," pravijo. Zato uvoznike, distributerje in pridelovalce določenih vrst rastlin in rastlinskih proizvodov obveščajo o nekaterih novostih v zvezi s fitosanitarnimi zahtevami za uvoz in premeščanje rastlin in rastlinskih proizvodov v Slovenijo oziroma na EU območje.

Uvoz iz tretjih držav  

Na UVHVVR pravijo, da bo potrebno za uvoz plodov paradižnika in nekaterih vrst agrumov iz tretjih držav oziroma nečlanic EU obvezna prijava pošiljke fitosanitarnim inšpektorjem na prvem vstopnem mestu v EU kot so Luka Koper, Letališče Brnik in pošta Ljubljana.

Enak režim bo po njihovih navedbah veljal tudi za uvoz plodov granatnega jabolka iz Afrike in nekaterih držav: Izraela, Zelenortskih otokov, Svete Helene, Madagaskarja, Reuniona in Mauriciusa: "Navedene vrste pošiljk bo moralo obvezno spremljati tudi fitosanitarno spričevalo, ki ga bo izdal pristojni fitosanitarni organ države izvoznice." 

Pojasnjujejo, da bodo dejavnost uvoza navedenih vrst plodov po 1. januarju 2018 lahko opravljali le uvozniki, ki so vpisani v FITO register za namene uvoza sadja in zelenjave pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).  Za vpis v navedeni register se pri UVHVVR vloži vlogo.

Za uvoz določenih vrst rastlin, rastlin za saditev, plodov in lesa s poreklom iz nekaterih tretjih držav, bo moralo fitosanitarno spričevalo vsebovati dopolnilne izjave pristojnih organov držav izvoznic, da so izpolnjene posebne zahteve glede odsotnosti določenih nevarnih škodljivih organizmov rastlin.

Za pridelovalce in distributerje tudi znotraj EU

Nove zahteve so tudi v zvezi s premeščanjem določenih rastlin znotraj EU in sicer za rastline za saditev (razen semen) bresta ter za rastline (razen plodov in semen) karijevca in kojsije. 

"Po 1. januarju 2018 bo obveza izdajati rastlinske potne liste v primeru premeščanja rastlin za saditev bresta do tržnih pridelovalcev oziroma tistih, ki se poklicno ukvarjajo z rastlinsko pridelavo, torej v primeru premeščanja do gozdnih in okrasnih drevesnic ali v primeru premeščanja gozdnega reprodukcijskega materiala v gozdne sestoje," opisujejo na UVHVVR.

Za rastline karijevca in kojsije pa bo po njihovih navedbah obvezno izdajati rastlinske potne liste v primeru premeščanja do maloprodaje. Vsi pridelovalci in distributerji, ki se ukvarjajo z navedeno dejavnostjo, morajo pri UVHVVR pravočasno vložiti vlogo za izdajo ali razširitev dovoljenja za izdajanje rastlinskega potnega lista na obrazcih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice