Zdravje > Eko kotiček
4765 ogledov

Paradižniku grozi nevarna bolezen

Paradižnik A. Š.
Previdno pri nakupu semen in sadik paradižnika, paprike in feferonov.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja na previdnost pri nakupu semen in sadik paradižnika, paprike in feferonov zaradi možne okužbe z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV). Na ministrstvu pridelovalce paradižnika, paprike in feferonov pozivajo, naj redno pregledujejo svoje nasade in v primeru suma na navzočnost bolezenskih znamenj nevarnega virusa takoj obvestijo Upravo.

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika je nov in nevaren karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Ni nevaren za zdravje ljudi in živali. Okuženi plodovi so drobnejši, imajo rumene ali rjave lise in so zgrbančeni, zato niso primerni za prodajo, posledično lahko nastane velika gospodarska škoda. Rastline zaradi okužbe lahko tudi propadejo.

Virus se na daljše razdalje prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Pred nekaj leti je bil z uvoženim semenom vnesen v Evropsko unijo. Evropska komisija je predpisala nujne ukrepe za preprečevanje vnosa virusa v Evropsko unijo in njegovega širjenja znotraj nje.

Paradižnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Tveganje tudi v Sloveniji

V Sloveniji prisotnosti omenjenega virusa še niso potrdili, vendar pa obstaja tveganje zaradi dobave semena paprike iz Češke pred nekaj meseci, ki je bilo uvoženo iz Kitajske. Pri ponovnem testiranju s PCR tehniko se je izkazalo, da so semena okužena z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika. Uprava je pri prejemnikih okuženega semena takoj ustavila premike in odredila ukrep uničenja okuženega semena in sadik pridelanih iz okuženega semena ter izvajanje obveznih higienskih in drugih ukrepov.

Na ministrstvu svetujejo, da se semena ali sadike kupuje le pri zaupanja vrednemu viru in da se ne naroča semena po spletu iz držav izven Evropske unije.  Pri spletnih nakupih znotraj Evropske unije mora semena in sadike spremljati rastlinski potni list, ki potrjuje, da so sadike in semena zdrava.

 

Ključno čim prej zajeziti bolezen

Ključnega pomena pri omejevanju širjenja bolezni je, da so pridelovalci pozorni na pojav simptomatičnih rastlin v nasadu in takoj ob najmanjšem sumu ustno ali pisno obvestijo Upravo. Zgodnje odkritje navzočnosti  omenjene bolezni je pomembno za uspešno izvedbo ukrepov izkoreninjenja in preprečevanja širjenja bolezni.

Viru se med nasadi in znotraj njih prenaša s stroji, orodjem, embalažo, rokami, obleko ali kontakti med rastlinami ter tudi z žuželkami. Je zelo obstojen, saj lahko preživi tudi več mesecev v ostankih in odpadkih okuženih rastlin, v tleh ali rastnem substratu, na strojih, orodjih in opremi, na obleki ali embalaži. Pomembno je, da pridelovalci sadik in plodov izvajajo preventivne higienske ukrepe.

Kontakti Uprave in strokovnih služb, osnovne informacije o bolezni, vključno s fotografijami, priporočila za higienske ukrepe in druge informacije so dostopne na spletni strani UVHVVR.

Paradižnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Kam lahko prijavite sum?

Sum na pojav ali pojav karantenskega ali potencialno nevarnega škodljivca ali bolezen rastlin je treba obvezno prijaviti po telefonu, elektronski pošti ali po navadni pošti. Izvajalec poslovne dejavnosti (tržni pridelovalec, uvoznik, izvoznik, distributer, žlahtnitelj, predelovalec rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih predmetov) prijavi sum ali pojav fitosanitarnemu inšpektorju na Območnem uradu ali na glavni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Osebe, ki niso izvajalci poslovne dejavnosti (vrtičkarji ali drugi prebivalci) prijavijo sum ali pojavo: strokovnjaku za varstvo rastlin na: KGZS - zavodu Nova Gorica, KGZS - zavodu Novo mesto, KGZS - zavodu Maribor, Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ali Kmetijskemu inštitutu Slovenije, ali fitosanitarnemu inšpektorju na Območnem uradu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ali glavnemu uradu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

dezurni@zurnal24.si