Zdravje
49499 ogledov

Velik izbruh med že cepljenimi, okužba se hitro širi

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
Bolezen oskrbovanci večinoma prebolevajo brez hujših simptomov.

V Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje je prišlo do novega izbuha okužbe z novim koronavirusom. Okuženih je 28 stanovalcev, 26 med njimi je cepljenih z dvema odmerkoma. "Oskrbovanci, ki so se okužili kljub cepljenju, imajo blage simptome in po mnenju epidemiologinje bo potek blag, zato ne pričakujemo hudega pritiska na bolnišnico," pravi direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romana Martinčič. Le eden od okuženih ni bil cepčjen, eden pa je covid že prebolel. 

"Nobeno cepivo ni 100-odstotno zanesljivo"

Martinčičeva ne ve, s katerim cepivom so bili stanovalci cepljeni, poudarja pa, da nobeno cepivo ni stoodstotno zanesljivo, je pa potek bolezni, če do nje pride, po cepljenju blažji. Prav tako so v teku še raziskave, s katerom sevom so se oskrbovanci okužili, kar traja 10 dni. "Okužba se hitro širi, tako, da gre za nov sev, novo obliku virusa," pravi Martinčičeva. Stanovalce so testirali na okužbo potem, ko so se pri petih pokazali zelo blagi simptomi. 

Virus vdrl iz bolnišnice?

Kako je prišlo do vdora okužbe v dom, še ni znano, Martinčičeva pa ne izključuje možnosti, da je okužba prišla iz bolnišnice, kjer so pred tremi imeli vdor koronavirusa na internem oddelku. "NImamo še nobenega podatka, da bi to prišlo iz bolnišnice v dom starejših občanov. Tega ne morem niti zanikat, niti potrdit," pravi Martinčičeva. 

Okužbe tudi v drugih domovih

Po tem, ko je bilo v obdobju od 5. do 11. aprila je bilo v domovih za starejše občane okuženih le devet stanovalcev in devetnajst zaposlenih, se je v zadnjem tednu število nekoliko povečalo. V domovih je trenutno 47 okuženih stanovalcev in 26 zaposlenih. Okužbe so prisotne v treh domovih za starejše občane, poleg doma v Trbovljah, še v domu v Domžalah in v bivalni enoti doma na Fužinah, je sporočil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič.

V Sloveniji jepribližno 18.900 stanovalcev domov in 12.200 zaposlenih. 

Dom v Domžalah: Za vdor virusa kriv nezanesljivi test

V domu v Domžalah je sedem okuženih stanovalcev. Ena stanovalka je bila na novo sprejeta v dom in ob tem, skladno s protokolom, osem dni preživela v izolaciji v sivi coni. Pred izstopom iz izolacije je bila testirana, a je bil test negativen. Test, ki so ga opravili dva dni kasneje, je bil pri omenjeni stanovalki pozitiven. Po podatkih Uršiča je eden od okuženih okužbo s covidom-19 že prebolel, ostali pa so bili cepljeni z dvema odmerkoma. Večina stanovalcev je brez znakov, ena oseba pa je umrla, a je bila že pred tem v slabem zdravstvenem stanju, je pojasnil Uršič.

Okužbe med cepljenimi tudi na Fužinah

V bivalni enoti Doma starejših občanov Fužine, kjer biva 20 stanovalcev, so zaznali enajst okužb. Med enajstimi okuženimi je bilo šest cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, trije pa še niso bili cepljeni niti niso bolezni še preboleli. Podatka o tem, kako je okužba vdrla v bivalno enoto, ni.

 

 

 

 

 

Komentarjev 29
  • rd2dmk2 21:38 20.april 2021.

    spoštovani komentatorji, prišlo je do napake, to ni bika covid epidemija, to je pojav alerfijski reakcij na cvetni prah..samo ker na cvetni prah še ni dodatka k plači, se je pa treba znajdet.

  • suineg7878 20:15 20.april 2021.

    Kaj vse vam vaš "cepilec" ne bo/sme/zna povedati o C19 "vakcini. https://www.frankspeech.com/podcasts/audio/bulletin-covid-vaccines-could-cause-irreversible-harm-cdc-not-telling-you-ledger

  • Dusan21 20:00 20.april 2021.

    Golubović, ptica ki leta okoli vogalov, ta je kriv za nove okužbe, žena mu že nekaj mesecev ni umila nog,, smrduh