Zdravje
443 ogledov

Če ste v lekarni kupili te teste, jih vrnite

Lekarna
Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke je s polic umaknila SARS-CoV-2 antigenske teste z nazivom Deep blue zaradi pretečenega roka uporabe.

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je umaknila iz prodaje SARS CoV-2 antigen test za samotestiranje z nazivom Deep Blue, serijske številke (LOT) ST231101, 5 kosov, proizvajalca Anhue Deepblue Medical Technology Co., Ltd, iz Kitajske. Agencija je kot razlog za umika navedla, da "je pakiranje posameznih testov označeno z drugim rokom uporabe, kot je navedeno na škatli pripomočka, in je rok uporabe že potekel".

Uporabnike, ki imajo omenjene teste z navedeno serijsko številko doma, pozivajo, naj jih ne uporabljajo in naj jih nemudoma vrnejo v lekarno, kjer so ga kupili.

JAZMP je proti uvozniku testa sprožil inšpekcijski postopek.

antigenski test s pretečenim rokom uporabe | Avtor: JAZMP JAZMP

Spornih naj bi bilo okoli 10 tisoč testov

Po neuradnih informacijah RTV Slovenija naj bi bilo spornih okoli 10 tisoč testov oziroma 2000 pakiranj. Testi so bili dobavljeni v Lekarno Vir, Gorenjske lekarne in v Lekarno Zupančičeva jama. V slednji testov še niso dali v prodajo.

Na Lekarniški zbornici so zatrdili, da do napake ni moglo priti v lekarni, ker so izdelki na zunanji strani zaščiteni. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič je za Odmeve pojasnila, da so imeli testi ustrezen certifikat o skladnosti, zato niso posumili, da bi lahko bilo kar koli narobe. Škatlice zdravil in medicinskih pripomočkov v lekarni ne odpirajo, saj je na njih po navadi nalepka, da v izdelek nihče ni posegal.

Kdo je brez dovoljenja JAZMP podaljšal rok uporabe testov, še ni znano. Podjetje, ki je uradni uvoznik, trdi, da so teste, že opremljene z nalepkami, kupili od dobavitelja v Sloveniji, ki jih je uvozil iz tujine. Po njihovih besedah imajo uradni odgovor proizvajalca, da se jim je rok podaljšal, poroča RTV Slovenija.

Omenjeni testi imajo dovoljenje za promet do maja 2025. »Nalepka z novim rokom uporabe ne pomeni nujno, da je izdelek neprimeren, saj lahko proizvajalci pod določenimi pogoji podaljšajo roku uporabe, a le, če za to pridobijo dovoljenje,« navaja omenjeni medij. V tem primeru tega niso storili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 10:03 28.september 2024.

    Kaj lepšega za plebs, ki ne more preboleti izgube 'kovid' časov - tak test še raje pokaže, da ste skoraj smrtno zboleli. In vam s tem samo še potrdi kar ste že vedeli - pandemija spet prihaja, Janša, kje si ...prikaži več ti in tvoji ukrepi? Reši me ! Moj zdravnik, reši me ! Država, reši me ! Hvala Bogu, da imamo še vse troje. In kaj lepšega za naše levodesne vlade, da ima tak plebs !!!!

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:27 28.september 2024.

    He, he...Sedaj je pa pretečen rok problem in ne cifra-grb natančnost....In zakaj za vraga bi se testiral na prehlad ?! Še kar mečemo milijone tej naci-kripto - narko podmladku SDS...Golob bi moral to bando razbiti, ne pa da preko luže ...prikaži veče mantra o zadevah na katere nima vpliva...No, ja, saj je prav, da je ošvrknil Netanjaha, ampak tudi doma je treba udariti po mizi..