Zdravje
828 ogledov

Če sodite v ogrožene skupine, v prihodnjih dneh sledite tem navodilom

vročina Anže Petkovšek
Agencija za okolje opozarja na vročino, ki bo zajela naše kraje. Vročina lahko slabo vpliva na nekatere skupine ljudi, zato je smiselno upoštevati napotke za ravnanje v času visokih temperatur.

Najvišje dnevne temperature bodo nekaj dni vztrajale nad 30 °C. Agencija za okolje je zato izdala rumeno opozorilo.

Visoke temperature občutljivejšim skupinam ljudi povzročijo različne težave. Med tiste, ki jih lahko vročina najbolj prizadene, sodijo starejši, otroci, nosečnice, bolniki, osebe s socialno-ekonomskimi problemi in osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja. V slednjo skupino sodijo tisti, ki so izpostavljeni onesnaženemu zraku, imajo slabše bivalne pogoje, bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo, ter delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest. 

vročina | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zaradi vročine pride do številnih težav

Daljše obdobje visokih temperatur lahko povzroči različne težave in pregretje telesa. Pojavijo se lahko kožni izpuščaji, vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica, pa tudi vročinska kap, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Težave lahko preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto. Umaknemo se v senco, v naravo ali v hladnejše prostore. Omejimo fizično aktivnost, na prostem pa smo fizično aktivni v jutranjih in večernih urah. Uživamo "lahko hrano" v manjših obrokih. Izberemo pravilna oblačila in uživamo zadostne količine tekočin. 

Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu!

Če opazimo osebo, ki je pregreta, jo umaknemo na hladno – bodisi v senco bodisi v hladen prostor. V primeru, da je prišlo do vročinske kapi, takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega pa ves čas hladimo. Pomembno je, da nezavestnemu ne dajemo tekočine. 

Če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo, se z zdravnikom posvetujemo. 

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ustrezno se moramo zaščititi

V času med 10. in 17. uro, ko ima sonce največjo moč, smo v senci. Poskrbeti moramo za ustrezno zaščito pred soncem – sončna očala, pokrivalo za glavo, primerna oblačila in zaščitna krema, ki ščiti pred žarki UVA in UVB, z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Kremo je treba nanesti na vso kožo, ki ni pokrita z oblačili. Ne pozabite na uhlje in hrbtišča rok. 

Ker se v vročini hrana hitreje pokvari, moramo z njo pravilno ravnati. Prav tako je treba na primerni temperaturi shranjevati zdravila. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:37 24.junij 2024.

    Kakšna vročina, 2x je prišlo do +30,danes pa je zunaj 19 stopinj!!! Ma skrite se v klet,kreteni!!!