Zdravje
5039 ogledov

Brez ortodonta čez noč ostalo več okoli 700 otrok, ministrstvo pa menca

ortodont Profimedias
Zavod za ortodontijo čez noč nehal delati.

"Žal vam moram sporočiti, da na zavodu Ort-line ne delujem več. Kolikor sem seznanjena, se ortodontska dejavnost tam trenutno sploh ne izvaja. Kdaj, kje in kdo bo nadaljeval vaše zdravljenje, v tem trenutku žal ni jasno. Vse je v rokah Zavoda Ortline, ZZZS ter Ministrstva za zdravje," je enemu od zaskrbljenih staršev sporočila ortodontka (ime hranimo v uredništvu) po tem, ko je sin odšel na pregled v Ort-line, kjer so mu pojasnili, da njegove ortodontke ni. 

Ort-line je izvajal 2,3 programa, kar pomeni 700 trenutno lečečih pacientov in 500 pacientov v čakalni vrsti. Kdaj, kje in kako se bo nadaljevalo njegovo zdravljenje, starši ne vedo, saj že od začetka septembra, ko je zavod nehal delovati, nimajo nobenih informacij.  

Tri ortodonske ambulante zaprte čez noč

Lastnica zavoda Ort-line je dr. Metoda Rejc Novak. Zavod s koncesijo za ortodontijo je v letošnjem letu zaključil 81 primerov obravnav otrok in sprejel 105 novih otrok. Vse napotnice kartotete in odtisi zob so ostali v ordinaciji. Napotnica za ortodontsko zdravljenje je ena sama.
Problem zdaj rešujeta ministrstvo za zdravje in zavarovalnica (ZZZS). 

V ambulantah ni bilo več nikogar

Na zavarovalnici pravijo, da je Ort-line do nedavnega deloval brez težav. "Težave so se pričele pojavljati šele v začetku septembra 2018. Takrat smo prvič dobili informacije "s terena" s strani staršev, da so v Ort-Line-u neodzivni, da se ne oglašajo na telefone, ne odgovarjajo na e-pošto in tudi da fizično ni nikogar na naslovu opravljanja dejavnosti," so sporočili. 

Kaj je razlog, da je Ort-line kar čez noč nehal obratovati, ne vemo zagotovo, saj smo iz zavarovalnice in ministrstva dobili različne odgovore, nekdanji zaposleni pa nočejo dajati izjav. 

Različna pojasnila pristojnih

"Od hčere ustanoviteljice prejeli informacijo, da so tam delujoče ortodontke dale odpoved. Ustanoviteljica Ort-line naj bi se namreč že leto dni dogovarjala o prevzemu Ort-Line, vendar se po nam znanih podatkih ni uspela o tem dogovoriti," pravijo na zavarovalnici, na ministrstvu pa: "Nosilka programa Ort Line se je upokojila. Koncesija bo zaradi upokojitve nosilke Ort Line prenehala. Koncesija bo predvidoma še letos podeljena drugemu izvajalcu."

Ministrstvo: Koncesijo bomo podelili drugemu izvajalcu

Na ZZZS pa so medtem ugotovili, da Ort-line ni več zmožen uresničevati obveznosti, ki jih ima s koncesijo in v začetku tega tedna sprožili postopek prekinitve koncesijske pogodbe s 30-dnevnim odpovednim rokom. Ministrstvo za zdravje pa so pozvali, da čimprej določi začasnega prevzemnika koncesije, ki bo nadaljeval z izvajanjem programa.

ZZZS bolnike opozarja: Trajalo bo kar nekaj časa

"Zavarovane osebe seznanjamo, da bodo postopki iskanja začasnega prevzemnika, verjetno nekaj časa trajali. Zato zavarovane osebe seznanjamo, da imajo tudi v takšnih primerih pravico do zamenjave zdravnika specialista in na podlagi napotnice nadaljevati zdravljenje pri drugemu izvajalcu," še sporočajo iz ZZZS, ne da bi pojasnili, kakšen naj bi bil postopek zamenjave ortodonta v tem izrednem primeru, saj otrok dokler se postopek pri Ort-line uradno ne zaključi, ne želi sprejeti noben od ortodontov. Poleg tega je za otroke, kis o že v fazi zdravljenja, nedopustno, da bi jih postavili na konec čakalne vrste.

Ministrstvo pa kar še menca

"Ko bo Ministrstvo za zdravje določilo začasnega prevzemnika koncesije, bo ta prevzel paciente Ort Line,"  pravijo na ministrstvu za zdravje. kjer pa očitno postopkov izpeljati prenosa pacientov drugam niso sposobni izpeljati po hitrem postopku.
Dve od ortodontk, ki sta delali za Ort-line sta izrazili pripravljenost, da bi prevzeli paciente v svoji ordinaciji v Ljubljani, del pacinetov naj bi bile pripravljene prevzeti kolegice lastnice, seveda pa šele takrat, ko bodo vsi papirji urejeni po zakonu, kar pomeni odvzem kocesije in zaprtje ordinacij Zavoda Ort-line in predaja kartotek.

Staršem otrok, ki nujno potrebujejo ortodonta na ministrstvu za zdravje svetujejo, da se, če so zadeve nujne, obrnejo na stomatološko kliniko. "Otroci se lahko za nujne ali odložljive storitve obrnejo na druge ortodonte, ki delujejo v javni mreži," pa pravijo na zavarovalnici. 

Bodo otroke zdravili na stomatološki kliniki?

Čeprav so na ministrstvu za zdravje že zatrjevali, da bo koncesija novemu izvajalcu podeljena predvidoma do konca leta pa so morali skladno z zakonom program najprej ponuditi javnim zavodom. Če jih ti ne bi prevzeli, mora program ponuditi v izvajanje še obstoječim koncesionarjem ortodontom na območju MOL. Če tudi ti ne morejo prevzeti programa, pa lahko določi začasnega prevzemnika koncesije tudi med ortodonti, ki niso koncesionarji.
Pozitiven odgovor so na ministrstvu dobili iz stomatološke klinike UKC Ljubljana, kjer bi se s predstavniki ministrstva radi pogovarjali o morebitnem prevzemu programa. Tudi v primeru, če bi otroke sprejela stomatološka klinika, se staršem postavlja več vprašanj: kako se bo klinika držala vrstnega reda? Bodo za predgled potrebovali novo napotnico? Kdo jo bo izdal?

Otrodont Slovenija Čakalne dobe pri ortodontih: Krivi otroški zobje? Oglasite se čez pet let!

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice