Zdravilno moč zelja so poznali že starodavni zdravilci, ki so verjeli, da ima posebno, lunarno moč, saj raste ob polni luni.
Danes ga imenujemo superživilo, saj dokazano pomaga pri odstranitvi toksinov iz telesa in izgubi teže. Belo zelje je nizkokalorično živilo zaradi majhne vsebnosti maščob in ogljikovih hidratov. Je bogat vir vitamina C ter vsebuje veliko karotenoidov, predvsem beta karoten.
Vitamin C in žveplo odstranjujeta strupe (proste radikale in sečne kisline), ki so glavni vzroki za kožne bolezni in revmatizem. Po zaužitju se v krvni obtok absorbira manj maščob, kar ugodno vpliva na vrednosti holesterola v krvi.
Zato je tako zdravo
Razen tega je zelje bogato z glukozinolati (žveplove spojine). Ko se pri zelju pretrgajo celične stene zaradi sekljanja ali žvečenja, se tvorijo spojine, imenovane izotiocianati in indoli. V več poskusih na živalih se je izkazalo, da te snovi zavirajo nastanek raka. Več izotiocianatov in indolov se pojavi, če je prisotnega veliko C vitamina. Zato je pomembno, da zelja ne kuhamo predolgo.
- Prehranska vrednost surovega zelja (na 100 g)
- Energijska vrednost 104 kJ (25 kcal)
- Ogljikovi hidrati 5,8 g
- Beljakovine 1,28 g
- Maščobe 0,1 g
- Vlaknine 2,5 g
- Vitamin A 36,6 g
- Vitamin C
- 122 mg
- Folna kislina 34 µg
- Cink 0,18 mg
- Železo 0,47 mg
- Kalij 170 mg
Zelje vebuje antioksidante in druge snovi, ki dvigajo odpornost proti raku. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki pogosto jedo zelje, redkeje zbolevajo za rakom želodca, črevesa, pljuč in kože. Pri ljudeh z visoko ravnijo antioksidantov, dobljenih iz hrane, se redkeje pojavijo tudi koronarna bolezen srca, možganska kap in siva mrena. Zelje pomaga tudi pri čiru na želodcu. Presni zeljni sok je tradicionalno zdravilo proti razjedam na želodcu.
Kislo zelje
Zelje naribamo ter enakomerno dodamo 2-4 odstotke soli in začimbe po želji. Sol povzroči izhajanje vode iz zelja in tako se ustvari tekočina, v kateri se lahko odvija proces kisanja. Poleg tega sol prepreči kvarjenje zelja in ohranja njegovo hrustljavost zelja.
dezurni@zurnal24.si