Zdravje > Aktualno
656 ogledov

Zavajanja glede jodirane soli

Sol Žurnal24 main
Raziskava Inštituta za nutricionistiko je pokazala, da se v prodaji pojavlja vse več nejodiranih soli, nekateri pa takšno sol izpostavljajo tudi kot bolj zdravo izbiro.

To je v nasprotju s številnimi raziskavami v Sloveniji in svetu, ki so dokazale uspešnost in pomembnost jodiranja soli za zagotavljanje preskrbljenosti večine prebivalstvaopozarja dr. Igor Pravst, vodja raziskovalne skupine "Prehrana in javno zdravje" na Inštitutu za nutricionistiko

Rezultati raziskave so bili objavljeni v ugledni znanstveni reviji Nutrients, raziskava pa je bila izvedena v okviru izvajanja javnega raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje, financiranega s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost.


Jodiranje soli predstavlja enega najbolj uspešnih javno-zdravstvenih ukrepov za zagotovitev ustrezne preskrbljenosti prebivalstva z jodom, ki je potreben za normalno delovanje in velikost ščitnice. Da bi ugotovili obseg jodiranja soli, so na inštitutu izvedli sistematičen popis jedilne soli, ki se prodaja v Sloveniji, in ovrednotili obseg jodiranja soli.

40 odstotkov soli v prodaji nejodirane

"Med 71 različnimi vzorci jedilne soli je bilo kar prek 40 odstotkov vzorcev nejodirane soli, med njimi so prevladovale predvsem različne kamene soli, npr. himalajska sol (16 vzorcev). Naše podatke smo povezali z rezultati kemijskih analiz monitoringa kakovosti soli, ki ga je izvedla Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, in ugotovili, da ne-jodirana sol v povprečju vsebuje približno sedemkrat manj joda od jodirane. Dodatno smo podatke utežili s prodajnimi podatki in ugotovili, da je večina prodane soli sicer še vedno jodirane, vendar pa veliko vzorcev nejodirane soli nakazuje na obstoj dobro razvitega nišnega tržišča za nejodirano sol," pravi dr. Katja Žmitek.
 

Zavajanja glede himalajske soli

Problem zagotavljanja dolgoročne preskrbljenosti prebivalstva predstavljajo tudi zavajajoče ali napačne informacije, ki se pojavljajo v povezavi z jodiranjem soli, še posebej na spletu in med skupinami ljudi z alternativnimi načini prehranjevanja. "Ob osveščanju prebivalstva se prav na področju jodiranja soli srečujemo z veliko neresničnimi miti in prepričanji. Eden takšnih je prepričanje, da jodiranje soli ni več potrebno, ker endemske golšavosti v Sloveniji skorajda ni več. To ne drži, saj smo to bolezen pomanjkanja joda omejili prav z jodiranjem soli, ob ponovnem zmanjšanju vnosa joda pa bi se spet pojavila," pravi Pravst. Navedbe, da je himalajska sol že sama odličen vir joda, hkrati pa vir številnih drugih mineralov, ne držijo, analize so pokazale, da nejodirana kamena snov, četudi prihaja iz Himalaje in Tibeta, joda praktično ne vsebuje.

Dodajanje še vedno potrebno

V javnosti kroži tudi napačno prepričanje, da je nerafinirana morska sol dober vir joda. "Morska sol sicer res vsebuje več joda kot kamena, vendar večkrat manj, kot pa se ga dodaja z jodiranjem. To seveda ne pomeni, da nejodirana sol ne sme biti sestavni del naše prehrane, pomeni pa, da se jo lahko uporablja predvsem kot občasen dodatek, ne pa kot izključni vir soli v prehrani. Nekatere vrste soli, npr. Solni cvet iz Piranskih solin, veljajo za posebno kulinarično specialiteto, s čimer ni nič narobe, jasno pa je, da takšne specialne soli niso mišljene za kuhanje oz. pripravo osnovnih živil, kot je npr. kruh," razlaga Pravst.
 

Hude zdravstvene težave zaradi izogibanja jodirani soli 

"Pojavnost golše se je izrazito zmanjšala, pri otrocih znaša le en odstotek, nekatere oblike zvečanega delovanja ščitnice imajo ugodnejši potek, pojavnost najbolj nevarne oblike raka ščitnice se je zmanjšala kar za tretjino. Žal pa se v klinični praksi še vedno srečujemo tudi s hudimi zdravstvenimi zapleti pri posameznikih, ki se načrtno izogibajo vnosu jodirane soli," pravi

dr. Katja Zaletel, predstojnica Klinike za nuklearno medicino na UKC Ljubljana.

dezurni@zurnal24.si

.

 

Komentarjev 2
  • mph 09:48 17.avgust 2016.

    Jodirana sol je vsekakor pomembna, vendar pa sol kot tako ni ravno za uživat preveč oz. jo je verjetno dobro res minimalno. V tem primeru pokrije vse potrebe kelp, ki se ga dobi v lekarni in verjetno v zeliščnih trgovinah, ...prikaži več kar sam uporabljam.