Zdravje > Aktualno
10940 ogledov

Zaradi te bolezni v zadnjih letih vse več smrti tudi med mlajšimi

kolonoskopija, rak debelega črevesa in danke
1/3
Profimedia kolonoskopija, rak debelega črevesa in danke
Za četrtino več bolnikov, mlajših od 50 let, zbolevajo tudi 25-letniki.

Revija Annals of Oncology je nedavno nazaj objavila raziskavo, ki kaže na "povečanje stopnje umrljivosti zaradi raka na črevesju med starimi od 25 do 49 let, v Evropski uniji (EU) in Združenem kraljestvu".

Čeprav splošna umrljivost zaradi raka še naprej upada, - znanstveniki napovedujejo, da se bo skupno število smrti zaradi raka v Združenem kraljestvu in EU leta 2024 zmanjšalo v primerjavi z letom 2018 za šest odstotkov za moške in štiri za ženske - skrbi dejstvo, da so nekatere posebne oblike raka v porastu.

Pri nas: V petih letih med mlajšimi za četrtino več

Najbolj skrb zbujajoč je trend smrti zaradi raka debelega črevesa in danke pri mladih odraslih. Za to boleznijo namreč običajno zbolevajo starejši od 50 let, a zadnja leta tudi mlajši. "Leta 2015 je bilo takih bolnikov v Sloveniji 74, že leta 2020 pa 105, to pomeni povečanje za eno četrtino, kar je zaskrbljujoče," opozarja Janja Ocvirk z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Tudi Marko Tadejević je za rakom debelega črevesa zbolel relativno mlad, pri dobrih štiridesetih, leta 2018, ko se je zaradi driske, slabega počutja in bolečin v trebuhu odpravil k osebnemu zdravniku. "Najprej mi je dejal, da imam mogoče prebavne motnje in vse do junija je trajalo, dokler ga nisem uspel prepričati, da mi je napisal napotnico za kolonoskopijo. Tam so ugotovili, da imam raka," svojo izkušnjo opiše Tadejević. "Bilo je grozno, kar obstal sem za nekaj minut, razmišljal, zakaj ravno jaz."  

Bil je šokiran, a so mu pomagali družina in prijatelji. "Najprej moraš sprejeti, da imaš raka," pravi in dodaja, da se mu je življenje po diagnozi spremenilo. "Nehal sem se potapljati, delam kot hišnik štiri ure na dan, nisem več tako aktiven, na življenje gledam drugače, dosti sem v naravi, hodim ...," je dejal. 

kolonoskopija, lokonografija, rak debelega črevesa in danke, rak, debelo črevo | Avtor: Profimedia Profimedia

Bolezen z visoko umrljivostjo

Pri nas je rak debelega črevesa in danke četrta najbolj pogosta oblika raka, letno zboli več kot 1400 ljudi. Po besedah onkologinje, gre za bolezen z visoko obolevnostjo in umrljivostjo, saj letno še vedno umre 700 bolnikov.

"Rak debelega črevesa se razvije iz predkanceroznih polipov, te nepravilnosti pripeljejo do tumorja, ki ga potem lahko zaznamo kot rak debelega črevesa," je pojasnila Ocvirk.  Ta rak je ozdravljiv, če je odkrit zgodaj, ko se še ni razširil iz črevesa drugod po telesu. Zato je zelo pomembno, da prepoznamo prve znake in simptome bolezni ter takoj poiščemo zdravniško pomoč.

Zdenko Kikec iz slovenjgraške bolnišnice ob tem izpostavi pomen programa Svit, ki je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka debelega črevesa in danke. V Sloveniji ga imamo že 14 let. "S preprostim testom blata iščemo sledove prikrite krvavitve, osebe s pozitivnim izvidom testa na kri v blatu pregledamo na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve," je pojasnil Kikec. Ključno je, da se bolezen odkrije v zgodnji fazi. "Dlje časa, ko čakaš, precej slabše je," je dodal. 

Program Svit tudi za mlajše?

Svit je vsem državljanom s stalnim prebivališčem v Sloveniji v starosti od 50 do 74 let. V program so vabljeni vsaki dve leti. Ko vabljene osebe dobijo na dom vabilo, s podpisom potrdijo svoje sodelovanje v programu. Nato prejmejo na dom testni komplet za odvzem dveh vzorcev blata in ju v priloženi ovojnici pošljejo v Centralno enoto za presejanje.

"Na žalost nekega preventivnega programa za mlajše še ni. Smo pa zelo pozorni, kadar se rak debelega črevesa pojavlja v družinah, pri več družinskih članih. V tem primeru svetujemo, da njihovi mlajši sorodniki pridejo na kolonoskopijo, ki je referenčna preiskava. Dobro bi bilo, da pridejo vsaj deset let prej, preden se je pojavil rak pri nekomu od njihovih sorodnikov," opozarja zdravnik iz slovenjegraške bolnišnice." Nekatere države so že uvedle preventivne programe za mlajše, od 45. leta naprej, tega raka je namreč pri mlajših vse več, ugotovili smo ga že  tudi pri 25-, 26-letnikih. Tako tudi pri nas razmišljamo, da bi v prihodnjih letih to starostno dobo iz petdesetih letih premaknili na nižje," je še povedal Kikek. 

Bodite pozorni na znake

Mlajši populaciji Kikec svetuje, naj bodo pozorni na znake. "Znaki raka so bolečine v trebuhu, motnje odvajanja blata, kar pomeni, da se namesto rednega odvajanja blata enkrat pojavi zaprtje in za tem driska in se to dvoje izmenjuje. Če se pojavi kri v blatu, ali blato postane tanko, vse to so znaki, ki zahtevajo nadaljno obravnavo. V tem primeru je treba takoj obiskati svojega družinskega zdravnika," opozarja zdravnik. 

V združenju EuropaColon Slovenija opažajo, da je ljudi, ko izvejo za diagnozo, strah, stiska je velika, zato jih poskušajo opogumiti, da sprejmejo to bolezen, se povežejo s prijatelji, družino in o tem spregovorijo na glas, je dejala Ivka Glas iz združenja. V združenju nudijo tudi psihosocialno obravnavo, prehransko svetovanje, saj je, kot pravi, bistveno, da ne izgubljajo na teži in mišični masi. Oblikovali so skupino mlajših bolnikov, ki se lahko pogovarjajo tudi s klinično psihologinjo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:44 04.maj 2024.

    Komentar pod ta oglaševalski prispevek prepuščam @MS. On je po novem prevzel tudi področje preventivne onkologije.