Zdravje > Aktualno
47989 ogledov

V takšnem stanju je Američanka, ki je na Doliču božala gada

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
"A da bi odrasel človek umrl zaradi ugriza strupenjače iz naših krajev, bi moral imeti že zelo veliko smolo," je povedal zdravnik iz centra za zastrupitve UKC Ljubljana, kjer se zdravi Američanka.

 "V soglasju s pacientko, ki je bila včeraj pripeljana v UKC Ljubljana, sporočamo, da se dobro počuti in da njeno življenje ni ogroženo," so nam sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra, kjer se zdravi Američanka, ki jo je včeraj na Doliču ugriznil gad. Ker je mislila, da pri nas ni strupenih kač, je gada prijela in dobila tri ugrize v obe roki. Sledila je intervencija in nesrečno turistko so s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana. 

reševanje v gorah helikopter reševalci gore Slovenija Helikoptersko reševanje neodgovorne tuje turistke

V Sloveniji živi 11 vrst kač, med njimi so tudi tri strupene: modras, navadni gad in laški gad. Ugriz teh kač je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi. "A da bi odrasel človek umrl zaradi ugriza strupenjače iz naših krajev, bi moral imeti že zelo veliko smolo," je dejal Damjan Grenc, dr. med.

Po njegovem strupi lahko povzročajo hude otekline in motnje v delovanju sistema strjevanja krvi. Kar 25 odstotkov ugrizov, ki jih obravnavajo v centru, je ugrizov v roke. V primeru, da pride do ugriza, zdravnik iz Centra za zastrupitve svetuje na UKC svetuje, da kačo slikate.

Letos obravnavali štiri ugrize

Helikopter SV na heliportu UKC Ljubljana | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
"V Center za zastrupitve UKC Ljubljana pridejo le bolniki, ki imajo srednje hude do hude znake zastrupitve zaradi ugriza strupenih kač. Če pride do zelo velike lokalne otekline, če imajo ljudje hude bolečine ali bruhajo, imajo drisko, nizek pritisk, težko dihajo ali imajo kako drugo sistemsko reakcijo, poiščejo zdravniško pomoč. Veliko ljudi zdravniške pomoči sploh ne poišče, ugrizi kač namreč najpogosteje sploh niso nevarni. Ljudem svetujem, naj se kačam v naravi izognejo in ne drezajo vanje. V kače torej ne drezamo, se jih izogibamo. Zavedati se je treba, da so kače in da posegamo v njihovo naravno okolje," je še povedal Grenc.  

V UKC Ljubljana so letos obravnavali 4 ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem osebam so zagotovili protiserum.

V lanskem letu je Center za zastrupitve* obravnaval 12 primerov, primerljivo tudi v prejšnjih letih (2017 -12, 2016 – 10, 2015 -9).

"V soglasju s pacientko, ki je bila včeraj pripeljana v UKC Ljubljana, sporočamo, da se dobro počuti in da njeno življenje ni ogroženo."

Luknjica ali praska

Zdravniki v Centru za zastrupitve UKC Ljubljana obravnavajo poleg primerov ugriza kače v naravi tudi ugrize eksotičnih kač (na primer ugriz mokasinke in klopotače na razstavi kač). "Ob sumu, da je prišlo do ugriza kače svetujem, da se človek pri odločitvi, ali bo poiskal zdravniško pomoč, ravna po svojem počutju. Ko kača ugrizne, lahko to izgleda zelo različno, lahko sta klasični dve luknjici, lahko je samo ena luknjica, lahko je opraskanina, odvisno od situacije, v kateri je do ugriza prišlo," pravi Damjan Grenc.

Kako ravnati?

Ugrizno mesto je treba očistiti, če bi ob mestu ugriza še ostalo kaj strupa, ga je treba obrisati stran od mesta rane, da se ga ne zanese še dodatno v rano, nato se rano pokrije, prizadeti ud se imobilizira po načelih prve pomoči in se poskuša bolnika na čim manj travmatičen način spraviti do zdravnika. "Ne zarezujemo, ne podvezujemo, ne sesamo, ne izžigamo," dodaja zdravnik. 

V Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo sicer zdravijio vse vrste akutnih in kroničnih zastrupitev ter nudijo 24-urno informacijsko konzultativno službo s področja klinične toksikologije vsem zdravnikom in drugim strokovnjakom v Sloveniji, na primer farmacevtom, veterinarjem, policistom...

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 08:00 21.avgust 2019.

    Slovensko zdravstvo je ustvarjeno za Instagram všečkarstvo in omogoča tujcem brezplačno oskrbo ob podobnih nezgodah ,medtem ko bi Slovenci morali plačati celoten znesek ob takšnih dogodkih.

  • jakec1575 14:18 20.avgust 2019.

    Američanka je izkusila kvaliteto nasega urgentnega zdravstva. Ki sicer sploh ni slabo. potrebujemo samo poluze ven spravit. lopuze med zdravniki, dobavitelji. ker med zdravniki je vseeno veliko garacev in postenih ljudi. doloceni narcisi in sociopati pa kvarijo ugled nasih zdravstvenih ...prikaži več ustanov s krajo javnega denarja.

  • Žurnalček 13:35 20.avgust 2019.

    Amerikanka butasta , kaj ga ni kušelna , pa bi zastonj dobila filonje ustnic !