Zdravje > Aktualno
3893 ogledov

V Slovenijo bodo prispeli z varovanim transportom in bodo še enkrat testirani

epa
Kdaj, kam in kako bodo prišli še ni jasno, o transportu se pristojni dogovarjajo z drugimi državami, ki bodo vračale svoje državljane.

"Scenariji se ves čas spreminjajo," je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek o pripravah in  ukrepih ob napovedanem prihodu šestih Slovencev, ki so zaradi pojava koronavirusa v karanteni na ladji Diamond Princess in se bodo po podatkih zunanjega ministrstva, v domovino vrnili še ta teden. Po zadnjih podatkih so zdravi in se počutijo dobro.

"Postopki potekajo, iz ure v uro se pogovarjamo z veleposlaništvom na Japonskem in državami, ki bodo te osebe prav tako transportirale iz države. Vsekakor bodo v državo prispeli z varovanim transportom, ob prihodu v Slovenijo bodo še enkrat trestirani na našem inštitutu in na podlagi teh viroloških podatkov bomo ukrepali naprej." Po njenem še ni jasno, kdaj natančno bodo prišli v Slovenijo, kam in kako bodo prišli ter kateri državljani bodo še zraven.

Diamond Princess, Križarka na Japonskem Zdravje Slovenci z ladje, na kateri razsaja koronavirus, do konca tedna doma

Sicer državna sekretarka nima novih podatkov o zdravstvenem stanju Slovencev na križarki in rezultatov testov. Po zadnjih podatkih zunanjega ministrstva dveh sta bila zadnja testa glede okužbe z novim virusom iz Kitajske negativna, za preostale štiri na MZZ zaenkrat nimajo podatkov.

Slovenija je pripravljena, panika je odveč

Glede omenjenih scenarijev novinarji nismo dobili natančnega odgovora, izvedeli smo le, da so določili "pot in postopke" v primeru prvega okuženega, da so "scenariji  jasni, ter da so zdravstveni zavodi o tem seznanjeni.
"Glede na rezultate pa bomo delovali naprej," je dejala predstavnica MZ. 

Tako še ni jasno, kako bo z izolacijo teh državljanov. "Kot veste, so se evropske države različni odločale o ukrepih, zato bomo upoštevali vsa ta priporočila. Sicer še ni natančno jasno, kdaj pridejo, ne ve se kam in koliko jih pride, ne vemo, kateri državljani bodo zraven. Trenutno poteka koordinacija, scenariji se spreminjajo iz ure v uro," je ponovila ob tem. 

"Malo zaupanja pa bi že lahko imeli"

O mnogih navedbah tudi dela politike, ki meni, da ta vlada ni pripravljena na koronavirus, da nimamo izolacijskih sob, ter da je vse le na papirju, Repar Bornškova umirja javnost in dodaja, da je vse pod nadzorom. "Ob vrnitvi teh ljudi je naš moto, da varujemo tako naše državljane kot integriteto posameznikov, ki vstopajo v državo. Vedeti morate, da so ti ljudje že kar nekaj preživeli oziroma dali skozi," je še povedala in dodala. "Malo zaupanja bi pa že lahko imeli v naše zdravstvo. Če pa bi še prišlo do izrednih razmer, bomo naše dejavnosti prilagodili temu," je zaključila državna sekretarka pred sejo odbora DZ za zdravstvo, ki jo je predlagala največja opozicijska stranka SDS. 

Na predlog SDS bi moral odbor vlado in ministrstvo pozvati, naj takoj poskrbita za dodatne kapacitete za morebitne okužene, kot so dodatne postelje, prostori za izolacijo, respiratorne maske in drugo. "Slovenija nima zadostnih prostorov za te okužene," je pred sejo novinarjem dejala poslanka SDS, Jelka Godec. 

Pretiran odziv javnosti

Predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Maja Sočan ob tem pravi, da bodo morali pri določanju ukrepov vzeti v presojo tri poglede - varovanje zdravja posameznika, varovanje zdravja drugih prebivalcev, prav tako bodo morali upoštevati odziv javnosti na njihov povratek. "Ali je odziv javnosti vedno sorazmeren tveganju? Včasih je prekomeren, mogoče paničen, kar ni dobro, ker se potem sprejema prekomerne ukrepe," je dejala.

Priprave na izkrcanje

Japonske oblasti so medtem sporočile, da so okužbo z virusom danes na novo potrdili pri 88 potnikih. Tisti, pri katerih okužbe doslej niso potrdili, upajo, da bodo danes preživeli zadnjo noč na ladji, saj naj bi se v sredo začelo izkrcavanje potnikov, prvenstveno tistih, pri katerih okužbe doslej niso potrdili, povzema STA

koronavirus ladja Westerdam | Avtor: Profimedia Profimedia
"Opravili smo teste za vse (na ladji)," je danes sporočil japonski minister za zdravje Katsunobu Kato. Dodal je, da so rezultati nekaterih testov že znani in da bodo za tiste, pri katerih so rezultati negativni, začeli s pripravami za izkrcanje.

V pismu potnikom so pristojne japonske oblasti navedle, da bo potrebno nekaj časa za nekatere rezultate testov, zaradi česar načrtujejo izkrcanje med 19. in 21. februarjem.

"Če ste vi in vaš sostanovalec oba negativna in nimata vročine ali respiratornih simptomov, se bosta lahko pripravila na izkrcanje," so v pismu še zapisale oblasti. Po navedbah AFP bodo morali vsi, ki so imeli tesne stike s komerkoli, ki je bil na testiranju pozitiven, ostati v karanteni do zadnjega dne.

Kasneje so z japonskega ministrstva za zdravje sporočili, da bo prvih, okoli 500 potnikov, pri katerih niso potrdili okužbe in ki niso imeli stikov z okuženimi, ladjo zapustilo v sredo. Večinoma gre za japonske državljane, poroča AFP.

 | Avtor: epa epa
ZDA so z ladje v ponedeljek že evakuirale približno 300 ameriških državljanov, med njimi več kot deset takih, pri katerih je bila potrjena prisotnost virusa.

Na ladji je 256 Kanadčanov, kanadske oblasti pa so danes sporočile, da bodo ponje poslali čartersko letalo in jih evakuirali v četrtek. Južna Koreja je sporočila, da bo danes za štiri svoje državljane in japonskega zakonca na krovu ladje poslala predsedniško letalo. Na krovu letala je skupno 14 državljanov Južne Koreje, a jih je deset zavrnilo evakuacijo, ker živijo na Japonskem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • onyxx 20:05 18.februar 2020.

    Potniki, ki se bodo vrnili z okužene ladje, bi morali nujno v nadzorovano karanteno za 2 tedna, tako, kot so naredili tudi v ZDA

  • onyxx 20:04 18.februar 2020.

    Potniki, ki se bodo vrnili z okužene ladje, bi morali nujno v nadzorovano karanteno za 2 tedna, tako, kot so naredili tudi v ZDA

  • sam50 18:25 18.februar 2020.

    Do sedaj so jih toliko časa zadrževali v centru okužbe,sedaj pa nam jih bodo poslali domov-tam naj imajo še kakšen mesec,da se ne bo ta virus razpasel še pri nas...