Zdravje > Aktualno
3493 ogledov

V Sloveniji: o smrtnosti bolnikov v drugem valu

koronavirus Epa
"Bolezen je nevarna in je zelo pomembno, da se ji izognemo, da se ne okužimo," opozarja vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

"Smrtnost je v drugem valu, če gledamo število znano okuženih z novim koronavirusom, videti manjša. Ampak preračun smrtnosti po posameznih starostnih skupinah pokaže, da je smrtnost enaka, kot je bila v prvem valu," pojasnjuje dr. Bojana Beović. Dodaja, da je zaenkrat ta drugi val še sorazmerno kratek, ljudje pa so v bolnišnicah praviloma dlje časa, da je izid v kakšnem primeru slab: "Tako da končnih podatkov o smrtnosti še nimamo, oziroma se ta spreminja."

V Sloveniji povprečno na dan umre 50-60 ljudi. Zato si lahko predstavljate, kaj pomeni, če en dan zaradi covida-19 umre 19, 13, 10 ljudi. Skratka bolezen je nevarna in zelo pomembno je, da se ji izognemo, da se ne okužimo.

Red. prof. dr. Bojana Beović, dr. med

Ogromno okuženih v domovih za ostarele

Kot so poročali v dnevniku na TV SLO, se včeraj v Domu pod gorco v Mariboru širjenje novega koronavirusa ni umirilo. Okužbo so potrdili že pri 44 stanovalcih in 17 zaposlenih. Večina ima le milejše znake bolezni, v bolnišnici pa je ena oseba. V prihodnjih dneh bodo znova testirali vse negativne osebe v domu.

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba | Avtor: Profimedia Profimedia
Okužbe imajo sicer še v enem mariboskem domu starejših občanov Tezno, kjer je okuženih 23 stanovalcev in osem zaposlenih, dve stanovalki sta v bolnišnici, en stanovalec je žal umrl.

Na Koroškem so največ okuženih odkrili v Slovenj Gradcu v domovih za ostarele pa so se zadeve nekoliko umirile. Iz Doma starejših na fari v Prevaljah so sporočili, da so bili vsi izvidi včerajšnjega testiranja negativni, so povedali pri dnevniku. Na strani doma pa piše, da je bil test enega od zaposlenih pozitiven: "Zjutraj smo prejeli sporočilo, da je izvid včerajšnjega odvzetega brisa pri zaposlenem, ki je delal na oddelku MAVRICA pozitiven. Zaposleni je včeraj zjutraj ob prihodu na delo izjavil, da je ponoči malo pokašljeval. Preventivno smo mu odvzeli bris in ga napotili nemudoma domov. Zjutraj pa rezultat, ki nas je presenetil, vendar nas ni pričakal nepripravljene," je včeraj sporočila direktorica Stanka Vauh.

Na Mavrici biva po njenih besedah 22 stanovalcev in bodo od srede dalje do razjasnitve epidemiološke slike v t.i. » sivi coni «. Brise so včeraj oddali štirje zaposleni, ki so v teh dneh opravljali delo v stanovanjski skupini Mavrica: "V tej skupini je delala vedno ista ekipa zaposlenih in med oddelki ni prihajalo do menjav."

V domu starostnikov v Črnečah pri Dravogradu pa je v rdeči coni 25 stanovalcev, osem zaposlenih je v karanteni.

"Razmere v domovih za ostarele so slabe," je ob skoraj 670-ih okuženih oskrbovancih v Sloveniji dejala Beovićeva. Opozorila je, da gre za področje v Sloveniji, ki je bilo dolga leta res zanemarjeno. Poudarila pa je, da je bil že v prvem valu v domovih vzpostavljen sistem ločevanja na različne cone, veliko je bilo izobraževanja zaposlenih, kako uporabljati varovalno opremo. Narejene so bile tudi ekipe zdravnikov in medicinskih sester, ki so v domovih dodatna strokovna podpora, omenila je tudi izmenjevanje kadra med domovi.

Ne glede na to, da je situacija resna in da je res ogromno ljudi okuženih, se ob izbruhih v domovih bo navedbah Beovićeve ti izbruhi ob velikih naporih tudi uspešno omejujejo. Opozorila pa je na dva problema, ki se pojavljata v domovih. "Prvi je ta, da se v dom iz bolnišnice vrne nekdo okužen," opisuje in dodaja, da se mora vsaka oseba ob prehodu testirati. 

Druga težava je pri zaposlenih v domovih: "Ti se morajo zavedati, kakšno škodo lahko naredijo, če pridejo bolni v službo ali če delajo kljub temu, da je bolan nekdo v njihovi družini." Izkazala je tudi željo, da bi zaposlene v domovih testirali pogosteje tudi s pomočjo prihajajočih hitrih testov. Več o uvedbi novih testov v spodnjem prispevku. 

Covid-19, testiranje Covid-19 Slovenija Kmalu v Sloveniji množična in hitrejša testiranja: "K sreči prihajajo nove tehnologije"

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 9
  • Avatar right
    right 11:53 29.oktober 2020.

    a so te maškare Ku klux klan ali covid mafija?

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 08:58 29.oktober 2020.

    Kofetarca je spet v elementu. Copy/paste [ NIJZ: V Sloveniji je tobak med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti. Vsako leto zaradi bolezni povzročenih s kajenjem umre skoraj 3.600 prebivalcev Slovenije ali skoraj 10 vsak dan, od teh jih četrtina ...prikaži več umre že pred 60. letom starosti. ] Za Covidom s pridruženimi boleznimi jih je v desetih mesecih umrlo 278 ali 1,07 dnevno. Torej !

  • maresem 08:22 29.oktober 2020.

    Sama dobrota vas je. A še niste opazili, da vas sovražimo huje od hudiča?