Zdravje > Aktualno
2977 ogledov

Pripravite se na pretres: Toliko zdravnikov je že napovedalo svoj odhod

stavka zdravnikov
1/3
Anže Petkovšek
V anketi, v kateri je sodelovalo 3522 zdravnic in zdravnikov ter zobozdravnic in zobozdravnikov, jih je kar 16 odstotkov odgovorilo, da bodo zapustiti delo v javnem zavodu.

Novela Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) te dni pri nas dviguje nemalo prahu, predvsem med zdravniško stroko. Če bo novela, kot je zapisana v zadnji različici, tudi sprejeta, zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih ne bodo več smeli opravljati samoplačniških storitev pri zasebnih zdravstvenih zavodih ali koncesionarjih.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zato so mnogi že napovedali odhode iz javnega zdravstva. V anketi, ki jo je v teh dneh opravila Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) in v kateri je sodelovalo 3522 zdravnic in zdravnikov ter zobozdravnic in zobozdravnikov, jih je kar 16 odstotkov odgovorilo, da bodo zapustiti delo v javnem zavodu. Kar 83 odstotkov vprašanih pa jih meni, da uvedba zakonske omejitve dodatnega dela zdravnikov ne bo pripomogla k izboljšanju kakovosti in obsega zdravstvenih storitev v javnem zdravstvu.

Novinarska konferenca po seji strateškega sveta za zdravstvo Slovenija Zdravje Erik Brecelj: "Pojdite vi na pir, mi pa do konca spijemo kavo"

Novela bo povzročila veliko težav v škodo bolnikom

Vodstva zdravstvenih domov in bolnišnic po državi opozarjajo, da bo novela povzročila še večje operativne težave, posebej pri zagotavljanju specialističnih storitev in dežurne službe. 

Proti tudi direktorji zdravstvenih domov

Nataša Osterc Kranjec, v. d. direktorice Zdravstvenega doma Gornja Radgona pravi, da bodo največje težave ob sprejetju novele nastopile v specialističnih ambulantah. "Pridobili smo prostore in opremo za izvajanje teh dejavnosti, prav tako tudi kadre. Vendar pa novela od nas zahteva redno zaposlene nosilce teh dejavnosti, kar pomeni, da bomo izgubili te zdravnike. Posledično tudi našim uporabnikom – prebivalcem lokalne skupnosti – ne bomo mogli več zagotavljati teh storitev. Ti se bodo morali voziti v oddaljene kraje, kjer bodo čakali dlje časa. Težave se bodo pojavile tudi pri zagotavljanju dežurne službe, ker imamo zelo veliko zunanjih sodelavcev, ki nam pomagajo v nočnih dežurstvih, ob vikendih in praznikih."

Podobno skrb je izrazil tudi Boštjan Pihlar, direktor Zdravstvenega doma Ljutomer: "Leta smo vlagali v razvoj teh dejavnosti, pridobili kader, opremo, vključno z rentgenom. Sedaj pa se sprašujemo, ali bodo te dejavnosti sploh ostale. Zakon nas postavlja v neskladje s strategijo razvoja zdravstva, ki pravi, da je cilj približati zdravstvene storitve ljudem. Ne zdi se mi, da gremo v pravo smer," je opozoril Pihlar.

"Imamo veliko starejše populacije, ki govori manjšinski madžarski jezik. Te ambulante jim omogočajo dostop do storitev v njihovem jeziku, kar je ključno za hitrejšo diagnostiko in prognozo bolezni," pa je opozorila direktorica Zdravstvenega doma Lendava Olga Požgai Horvat.

Dušan Kovač, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, je poudaril, da je prihodnost murskosoboške bolnišnice zaradi novele zelo negotova. Največje težave imajo že zdaj na ORL-oddelku, kjer sta ostala le še dva zdravnika, ki operacij ne izvajata več, kar pomeni, da je delovanje oddelka odvisno od pomoči zdravnikov UKC Maribor. "Specialistov preprosto ni na voljo," je opozoril Kovač.

Rajko Pirnat: Z discipliniranjem zdravnikov ne bomo rešili zdravstvenega sistema

Izredno kritičen do novele je tudi priznani pravnik Rajko Pirnat. Po njegovem mnenju novela vsebuje številne prepovedi, omejitve in posege v ustavne pravice zdravstvenih delavcev, kar po njegovem prepričanju odpira vprašanja o ustavnosti zakona. 

Še bolj nerazumljivo pa se mu zdi, zakaj zakonodajalec meni, da bo z discipliniranjem zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev rešil zdravstveni sistem. "Zakaj se vlada odloča za vzbujanje nezadovoljstva med zdravstvenimi delavci, namesto da bi jih spodbujala k večji storilnosti, mi ni jasno. Te logike preprosto ne razumem in prepričan sem, da bo rezultat slab," je še dodal.

Po njegovem mnenju so že vidne določene škodljive posledice novele, ki bodo zagotovo postale še hujše. Sistem bo, kot ocenjuje, slabše deloval in že zdaj vidi novelo kot potencialno katastrofo za organizacijo in učinkovitost zdravstvenega sistema v Sloveniji.  Dodaja, da novela ne bo izboljšala zdravstvene oskrbe in bo imela dolgotrajne negativne posledice tako za zdravstvene delavce kot za bolnike.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 16
  • munja 16:49 23.oktober 2024.

    Spet grožnje in izsiljevanje, sram vas je lahko, idioti brez vesti.

  • munja 16:44 23.oktober 2024.

    Spet anketa, seveda!! Kaj bodo pa v resnici naredili, je pa povsem drugo vprašanje. Jaz lahko v anketi napišem, da bom severnokorejski predsednik, pa sam vem, da ne bom.

  • alen04 16:16 23.oktober 2024.

    Halobova ekipa zmaguje. Ni kaj dodati. Po novem ne bo več čakalnih dob, bodo pa samoplačniške storitve v večjem obsegu kakor sedaj na voljo. Po višjih cenah seveda.