Zdravje > Aktualno
632 ogledov

To je virus, ki ga premalo poznamo. Za koga je to povsem novo cepivo zastonj?

RSV
Premalo se zavedamo, da je RSV poleg gripe in covida-19, eden od glavnih povzročiteljev izbruhov respiratornih obolenj, so poudarili strokovnjaki. Cepivo prvič na voljo prav letos.

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je v svetovnem merilu najpogostejši vzrok hospitalizacije majhnih otrok. Najbolj ogroža otroke, mlajše od enega leta, nedonošenčke, otroke z bronhopulmonalno displazijo, otroke s srčno-žilnimi boleznimi in Downovim sindromom.

Pri večjem otroku in odraslem okužba z RSV-jem običajno poteka s prehladnimi znaki. Za novorojenčke in dojenčke pa je RSV nevaren in lahko povzroči okužbo spodnjih dihal, pljučnico in bronhiolitis, v nekaterih primerih pa zahteva intenzivno terapijo.

Cepivo prvič na voljo letos

Cepivo proti RSV je dobilo dovoljenje v lanskem letu. V Sloveniji smo prve odmerke prejeli v septembru 2024, nosečnice pa so do cepljenja proti RSV upravičene v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, torej je zanje brezplačno. Cepljenje priporočeno tudi za starejše od 60 let s pridruženimi boleznimi, vendar je samoplačniško in stane 194 evrov. 

Doslej se je za cepljenje odločilo nekaj več kot 100 nosečnic in med njimi je tudi pediatrinja Maja Krajnc. "Novorojenčka bom imela ravno v času sezone, poleg tega imam deklici, od katerih je ena v vrtcu, druga pa hodi v šolo, zato je možnost, da bi se novorojenček okužil, še večja." Kot je povedala, je cepljenje prestala brez težav in ni zaznala stranskih učinkov.

Nosečnice se lahko proti RSV cepijo med 24. in 36. tednom nosečnosti. Bodoče mame s cepljenjem zaščitijo tudi otroka, saj protitelesa prek posteljice prehajajo v njegov krvni obtok. Nosečnice se lahko cepijo pri osebnih zdravnikih, ginekologih in v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je na novinarskem srečanju sekcije za preventivno medicino Slovenskega zdravniškega društva pojasnila epidemiologinja Alenka Trop Skaza.

Gripa, covid in RSV

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je zelo pogost virus, širi se z dotikom, s poljubljanjem, z rokovanjem z okuženo osebo, pa tudi s kužnimi kapljicami, ki nastanejo pri kašljanju ali kihanju. RSV na površinah preživi tudi do več ur.

Premalo se zavedamo, da je RSV poleg gripe in covida-19, eden od glavnih povzročiteljev izbruhov respiratornih obolenj, so poudarili strokovnjaki. Pa svetu zaradi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom zboli okoli 30 milijonov ljudi, približno 10 odstotkov jih potrebuje hospitalizacijo, po nekaterih podatkih pa letno zaradi posledic RSV-ja na svetu umre do 100 tisoč otrok.

Hkrati je RSV najpogostejši povzročitelj akutnega bronhiolitisa majhnih otrok, pri ostalih pa praviloma povzroča blažje prehlade. Približno dve tretjini dojenčkov se okužita z RSV v prvem letu življenja, do konca drugega leta pa se z RSV okuži skoraj vsak otrok.

Najbolj nevaren za novorojenčke

" Ko se ti okužiš, nekaj dni pravzaprav sploh ne veš, da si okužen. Šele po širih dneh se pojavijo prvi simptomi, ki se jih ne da ločiti od ostalih prehladnih oboljenj. Pojavijo se slabo počutje, glavobol, bolečina v žrelu. V naslednjih nekaj dneh se razvije ta polna klinična slika, ki se pri dojenčku pokaže tako, da preneha jesti, začne težje dihat ali celo preneha dihati, takšen otrok lahko pristane v bolnišnici," je pojasnila infektologinja Tatjana Mrvič iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. 

Virus je zelo nalezljiv

Ta virus je zelo nalezljiv. Dojenčki se lahko okužijo z RSV, če pridejo v stik z otrokom ali odraslim, ki je z virusom okužen. Virus RSV se lahko širi s kašljanjem in kihanjem ali z neposrednim stikom. Kot starši lahko z nekaj ukrepi pomagate zmanjšati tveganje za okužbo z RSV, tako doma kot zunaj doma;

  • Preden primete otroka, si roke umijte s toplo vodo in z milom.
  • Če ste prehlajeni ali imate vročino, morate vedeti, da lahko s poljubljanjem dojenčka okužite z RSV. Dojenčka zato raje samo nežno objemite ali ga pobožajte po glavi.
  • Če so sorojenci prehlajeni ali imajo vročino, pazite, da se dojenčku ne približajo.
  • Pazite, da se ljudje z znaki prehlada ali vročino ne približajo otroku.
  • Otroka ne jemljite s seboj tja, kjer je veliko ljudi (v vrtce, nakupovalna središča, na velika družinska srečanja …).
  • Če imate doma novorojenčka, je priporočljivo, da starejši sorojenec ne obiskuje vrtca, saj lahko prinese RSV domov.
  • Do 2. meseca otrokove starosti odsvetujemo obiske.
  • V bližini otroka ne kadite. Prepovejte kajenje v hiši.

Okužba z RSV je zelo pogosta tam, kjer je veliko ljudi, na primer v vrtcih, trgovskih centrih. Oseba je lahko izpostavljena virusu in ga nevede prenese na druge.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 2
  • Fellita 01:02 22.oktober 2024.

    :) Samske ženske čakajo na vas na -- Hot4.eu

  • Avatar NickMason
    NickMason 16:24 21.oktober 2024.

    Ovce komaj čakajo že.