Zdravje > Aktualno
9900 ogledov

Študentka delila posnetek hudih napadov, ki so posledica borelioze

facebook
Zaradi te bolezni smo v Sloveniji najbolj ogroženi na svetu. V zadnjem tednu jih je zbolelo sto.

Posnetek je delila 22. letna Britanka Steph. "Lajmska borelioza me je oropala, da bi živela polno življenje, stala me tudi diplome na fakulteti," je zapisala. 

To najpogostejšo klopno prenosljivo bolezen, ki se kot kaže lahko konča tudi s hudimi posledicami in je zelo razširjena tudi po Sloveniji, so mladi Britanki diagnosticirali januarja, medtem ko je že pol leta hudo trpela zaradi utrujenosti in bolečin v mišicah. Kot navaja, so ji zdravniki pred tem postavili napačno diagnozo, ker pa jih zdaj ne pomaga nič več, bi se rada zdravila v ZDA. 

Dekle ima znake pozne okužbe, kar pomeni, da se je bolezen razširila, pri njej šele po nekaj letih. Kot je povedala za britanski Daily Mail, poleg napadov tresenja in hudih bolečin, danes tudi težko hodi in bere.

Prvi znaki bolezni so se pojavili leta 2015, ko se ji je na vratu na koži pojavila rdečina, sledili so gripi podobni simptomi, zdravniki pa so ji takrat dejali, da so krive pršice. Nadaljevalo se je s hudimi glavoboli. "Napadi migrene so bili zelo močni in nihče mi ni znal razložiti, kaj se dogaja. Bilo je še hujše, kar me je za nekaj dni spravilo v posteljo. Za tem so se začele kronične bolečine v sklepih in mišicah," je povedala. 

Zdravniki so ji za tem diagnosticirali fibromialgijo, bolezen, pri kateri je posameznik močno utrujen in občuti razširjeno bolečino v mišicah, vezeh in kitah.

Toda njeno stanje je bilo samo še slabše, prvi napad pa je doživela pred novim letom, ko se je njeno telo kar naenkrat in brez kontrole začelo tresti - kot je dejala, se je počutila, kot da je paralizirana. Pravi, da so ji šele januarja letos postavili diagnozo "nevrološka lajmska bolezen." Ta je posledica pozne okužbe oziroma pozno postavljene diagnoze, ko se je vnetje razširilo na možgane.

Nevroborelioza

"Ko traja vnetje živčevja več kot 6 mesecev, govorimo o kronični nevroboreliozi," pojasnjuje specialistka splošne medicine Polona Campolunghi-Pegan iz Združenja zdravnikov družinske medicine. Dodaja, da je pri tej bolezni težko govoriti o tipični sliki, "saj se lahko kaže na zelo raznolik način in so lahko prizadeti različni deli živčevja."

Poškodba živčevja: simptomi in znaki so odvisni od tega, kateri del živčevja je prizadet. Možen je pojav vnetja možganskih ovojnic (meningitis), vnetja možganov (encefalitis) ali hrbtenjače (mielitis), vnetja živcev (neuritis), okvare živčnih korenin (radikulonevropatije) in mnoge druge oblike prizadetosti živčnega sistema.

Bolniki s prizadetim osrednjim živčnim sistemom navajajo motnje koncentracije, spremembe razpoloženja, motnje spanja, spominske motnje, hitro utrudljivost, glavobol … 

Okvare perifernih živcev se kažejo z mišično slabostjo, mišičnimi krči, nepravilnim zaznavanjem čutilnih dražljajev, naglušnostjo. Pogoste so okvare katerega koli možganskega živca, najpogosteje obraznega. Bolnik v tem primeru ne more nagubati čela ali zapreti oči in ima povešen ustni kot. "Pri težko potekajočih oblikah bolezni se lahko razvije tudi invalidnost zaradi ohromelosti nog ali rok in hujše motnje gibanja zaradi slabše koordinacije," je dodala zdravnica. 

Samo v enem tednu sto obolelih

Borelioza Razširjena po celi Sloveniji Zdravje NIJZ: To je rekordna številka, največja obolevnost v novogoriški regiji

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje navajajo, da je bilo v 31. tednu leta 2019 ( od 29.7. - 4.8.) prijavljenih 100 primerov lajmske borelioze ( LM). Skupno je v letu 2019 zbolelo 2484 ljudi. Sicer zboli več žensk kot moških.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

LM je v Sloveniji daleč najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi. Letno pri nas zabeležimo do več kot 6000 novih primerov bolezni in smo glede na incidenco, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, najbolj ogrožena populacija v svetu. Lani je zbolelo 5271 ljudi. 

Zdravje Zaradi te bolezni smo Slovenci najbolj ogroženi na svetu
  • LM je bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz rodu Borrelia, razširjene so v evropskem in severnoameriškem prostoru ter v nekaterih državah Azije.
  • Bakterije se prenesejo na človeka z ugrizom okuženega klopa rodu Ixodes;
  • Pojavlja se preko celega leta, vendar je najpogostejša od februarja do novembra. Mile zime in vlažne pomladi ojačajo dejavnost klopov.
  • Boreliozo največkrat povezujemo z značilnimi spremembami na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja.
  • Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je  več na različnih delih telesa.

Čeprav je vbod klopa zelo pogost, pride do okužbe z borelijo le v manjšem številu primerov, saj klopi niso okuženi. Pri vbodu okuženega klopa pride do prenosa bakterij na človeka le pri manjšem številu ljudi, tako sr bolezen razvije pri manj kot polovici tistih oseb, ki se okužijo. Pri ostalih pride po okužbi le do tvorbe protiteles.

Borelioza je v zgodnji fazi v veliki večini primerov popolnoma ozdravljiva in ne pušča nobenih posledic. Zdravniki predpišejo ustrezen antibiotik. Kasnejše faze ali težje potekajoče oblike bolezni, posebno ob prizadetosti srca ali živčevja, zahtevajo daljše antibiotično zdravljenje z intravenskimi infuzijami. Bolniki s takimi težavami se zdravijo pod vodstvom infektologa. Zdravljenje pozne faze bolezni je pogosto neuspešno in težave vztrajajo kljub ponavljanju zdravljenja, so zapisali pri Združenju zdravnikov družinske medicine. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.