Zdravje > Aktualno
629 ogledov

Stanje je resno, zaradi tega bodo primorani zapirati lekarne

Koronavirus - lekarna Anže Petkovšek Koronavirus - lekarna
Zakaj je v lekarnah takšna gneča.

Da primanjkuje farmacevtov smo pisali pred dnevi. V Lekarni Ljubljana so na primer morali zapreti šest poslovalnic, od tega štiri v Ljubljani. 

Da je stanje resno, so danes opozorili pri Lekarniški zbornici Slovenije, kjer so zapisali, da bosta zaradi pomanjkanja magistrov farmacije in farmacevtskih tehnikov, ogroženi dostopnost in kakovost zdravstvenih storitev.

Kot pojasnjujejo v zbornici, zaposleni odhajajo zaradi nizega vrednotenja dela in odgovornosti ter zahtevnih delovnih pogojev. V lekarniški dejavnosti se namreč vsakodnevno srečujejo s povečanimi obremenitvami in zahtevami pacientov, ki iščejo pomoč v lekarnah, še posebej ob nedostopnosti drugih zdravstvenih delavcev,. 

Zakaj je v lekarnah takšna gneča

"Ljudje v lekarnah pogosto naletijo na gneče, saj magistri farmacije in farmacevtski tehniki ob vse večjemu številu receptov in naraščanju obsega storitev ne morejo ustrezno pokriti potreb po svetovanju in oskrbi," so zapisali in dodali, da na primarni ravni v Sloveniji primanjkuje 300 magistrov farmacije ter prav toliko specialistov in farmacevtskih tehnikov, v bolnišničnih lekarnah pa dodatnih 250 magistrov farmacije specialistov in 100 farmacevtskih tehnikov.

Farmacevti opravljajo zahtevno delo

Lekarna | Avtor: Lekarniška zbornica Slovenije lekarna Lekarniška zbornica Slovenije
Magistri farmacije izvajajo celostno farmacevtsko obravnavo, s storitvami pregled uporabe zdravil, farmakoterapijski pregled, sodelujejo v zdravstvenem timu, pri kliničnih raziskavah in na oddelkih bolnišnic pri usklajevanju zdravljenja z zdravili, svetujejo pri samozdravljenju, poročajo o neželenih učinkih zdravil ter izvajajo aktivnosti promocije zdravja. Za najbolj ranljive skupine pacientov pripravljajo magistralna zdravila. S slednjimi in z galenskimi zdravili velikokrat razrešujejo pomanjkanje gotovih zdravil na trgu.

Ljudje potrebujejo vedno več zdravil hkrati

Staranje prebivalcev in sočasna prisotnost več bolezni sta povezana za uporabo več zdravil sočasno. Da lahko ustrezno obravnavajo bolnike s polifarmakoterapijo ter krhke in ranljive bolnike, magistri farmacije napredku v stroki sledijo z vseživljenjskim učenjem, razvijanjem specialnih znanj in specializacij. Dodatna znanja in veščine so nujna za kakovostno farmacevtsko obravnavo pacientov ter za pripravo magistralnih zdravil v vseh lekarnah.

"Ministrstvo za zdravje mora nujno prisluhniti našim opozorilom in ukrepati. Le z ustreznim prepoznavanjem potreb, razvojem stroke, financiranjem specializacij ter ureditvijo normativov za zaposlovanje dodatnih kadrov lahko zagotovimo trajnostno rešitev. V nasprotnem primeru se obetajo še dodatne težave, ki bi lahko privedle do zapiranja lekarn in zmanjšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev za naše paciente," opozarjajo pri Lekarniški zbornici Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri_ 17:04 22.oktober 2024.

    Bo Janković vsako.kandidatko pretestiral....če vzdrži ne bo dala odpovedi...!

  • atamama 15:19 22.oktober 2024.

    Poanta članka in problema : ''... zaposleni odhajajo zaradi nizega vrednotenja dela in odgovornosti ter zahtevnih delovnih pogojev''... Kar po kmečko povejmo, več jih plačajte pa bodo delali v lekarni. Pa medicinske sestre, negovalke, pa še pravosodne policiste... In tem ...prikaži večm poklicem skupno je to, da ima vrh, ki malo dela visoke plače, ti ki pa delajo pa??? (mišljeno zdravnike, ... sodnike)