Zdravje > Aktualno
310 ogledov

Slovenci, mlajši od 50 let, dovzetni za to okužbo

ulica Saša Despot
V Evropi je čedalje več primerov okužb s hepatitisom A. NIJZ potnikom poleg ustrezne higiene priporoča tudi cepljenje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da je tveganje za okužbo z virusom hepatitisa A sedaj povečano tudi pri potovanju po Evropi. V zadnjem času iz številnih držav poročajo o povečanem številu okužb. Tveganje je visoko pri potovanju v države s slabšimi higiensko sanitarnimi razmerami, a je zaradi obsežnega pojavljanja v razvitih zahodnoevropskih državah zdaj tveganje prisotno tudi v Evropi. 

NIJZ vsem potnikom svetuje, naj na potovanjih vzdržujejo ustrezno higieno, upoštevajo pravila varnega uživanja hrane in imajo varne spolne odnose. Priporočajo tudi cepljenje proti hepatitisu A, ki je najučinkovitejša zaščita. Za dolgotrajno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva, zaščita pa se vzpostavi že v nekaj tednih po prvem cepljenju. 

Najbolj ranljivi mlajši od 50 let

O primerih hepatitisa A poročajo iz Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Slovenije, Španije, Švedske in Velike Britanije. V zadnjem letu dni je bilo potrjenih več kot 1.500 primerov bolnikov s to boleznijo. Večina zdaj obolelih oseb ni potovala v države z običajno visokim pojavljanjem hepatitisa A. 

Zoran Simonovič, dr. med., spec. epidem. z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pojasnil: "V manj razvitih predelih sveta se prebivalci z virusom hepatitisa A okužijo v otroštvu ali zgodnji odrasli dobi in ostanejo zaščiteni pred ponovno okužbo vse življenje," ter dodal: "V Sloveniji in ostalih razvitih deželah pa velika večina prebivalcev, še posebej mlajših od 50 let, ne pride v stik z virusom hepatitisa A, zato so za okužbo dovzetni."

Kako se okužimo?

Običajno se z virusom hepatitisa A okužijo z zaužitjem okužene hrane ali vode ali ob neposrednem prenosu virusa z okužene na zdravo osebo. Večjemu tveganju so podvrženi uživalci drog in moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Kako se lahko zaščitite?

Poskrbeti je treba za ustrezno higieno. Upoštevati je treba pravila varnega uživanja hrane in navodilom glede varne spolnosti. 

Najučinkovitejši ukrep je cepljenje. Cepivo proti hepatitisu A spada med inaktivirana cepiva. Gre za dokazano varno in zelo učinkovito cepivo, saj zaščiti praktično vse cepljene osebe že nekaj tednov po prvem odmerku cepiva. Po drugem odmerku, ki sledi prvemu 6 - 12 mesecev po prvem, pa se razvije dolgotrajna zaščita. 

Kaj je hepatitis A?

Gre za virusno obolenje jeter, ki ga imenujemo tudi nalezljiva zlatenica. Bolezenski znaki se pojavijo v 15 do 50 dneh po okužbi. Če se z virusom okužijo odrasle osebe, bolezen pri večini poteka v izraženi obliki s pojavom zlatenice. Pri starejših od 50 let in pri imunsko oslabelih osebah pa se bolezen lahko konča tudi s smrtjo (pri približno dveh odstotkih. 

Okužene osebe lahko izločajo viruse hepatitisa A z blatom že 10 dni pred pojavom bolezenskih znakov, ko same še nimajo nobenih zdravstvenih težav, in nato še nekaj dni po pojavu zlatenice. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.