Ljubiteljem mozzarelle, parmezana, ementalerja, fete, gavde, skratka takšnih in drugačnih sirov, strokovnjaki sporočajo, naj ne bodo v skrbeh zaradi kilogramov. Zadnja raziskava je namreč pokazala, da imajo ljubitelji sira manj težav s holesterolom, pa tudi bolj vitki so.
Kot piše britanski The Independent, so raziskovalci univerze v Dublinu proučevali, kako vsakodnevno konzumiranje mlečnih izdelkov, kot so sir, maslo, jogurt, smetana in mleko seveda, vpliva na zdravje ljudi. Raziskava je zajela 1500 anketiranih, starih od 19 do 90 let.
Mastni sir bolj zdrav
Še posebej zanimiva je ugotovitev, da je najbolj zdrav star in masten sir. Lahki sir, z manjšo vsebnostjo maščob namreč po njihovem zvišuje holesterol.
Če je torej do sedaj veljalo, da maščobe v siru prispevajo k povečanju holesterola v krvi, so raziskovalci sedaj ugotovili, da mastni sir zvišuje dober holesterol.
Ob tem dodajajo, da sam sir sicer ne predstavlja težav. Gre za to, kako ga jemo. Kombinacija z ogljikovimi hidrati oziroma s kruhom in testeninami zagotovo ni najboljša rešitev, dodajajo.
dezurni@zurnal24.si