Zdravje > Aktualno
10058 ogledov

Samo lani je bilo v UKC Ljubljana prijavljenih 341 takšnih primerov

UKC Ljubljana Anže Petkovšek UKC Ljubljana.
"Kaj si misli pediatrinja, ki ji mamica deklice reče, za take stvari tudi ubijam in kako se počuti pediater, ki mu oče otroka pove, naj se pazi, da ne bodo njegovi otroci ostali brez očeta."

Nasilje nad zdravstvenimi delavci je ena izmed večjih težav slovenskega zdravstva. Predstavlja nevarnost za vse, ki potrebujejo zdravila in zdravniško pomoč. V okviru pobude "Ne! nasilju v zdravstvu" lahko do ponedeljka, 8. julija, prispevate svoj podpis k spremembi kazenskega zakonika in podprete zmanjšanje nasilja v zdravstvenih ustanovah. Prispevate lahko elektronski podpis na tej povezavi ali fizično na kateri koli upravni enoti podpišete obrazec.

Urgenca v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Urgenca v Ljubljani Anže Petkovšek
"Grožnje in fizični napadi na zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce so vedno bolj pogosti. Želimo si predvsem zagotoviti varnost za vse vas, ki prihajate v lekarne in v druge zdravstvene institucije pa tudi za vse zaposlene v zdravstvu. Vabim vas, da oddate svoj podpis podpore. Vsak glas šteje," pravi Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

UKCLJ: Samo lani 341 takšnih primerov 

Predlog spremembe Kazenskega zakonika, ki bi povečal pravno zaščito vseh zaposlenih v zdravstvu pred nasiljem, so sicer pripravili na Zdravniški zbornici Slovenije."Na nasilje, ki se dogaja v zdravstvu, družba ne najde pravih odgovorov," so opozorili na nedavni novinarski konferenci. 

Samo lani je bilo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana prijavljenih 341 primerov nasilja, opozori družinska zdravnica in vodja  delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja Nena Kopčavar Guček. "Nasilje je vsakodnevno. Naj navedem zadnjo prijavo, ki smo jo prejeli na zbornici. Pacient je na zdravnico skočil z olfa nožem in jo podrl na tla. Pri sebi naj bi ga imel zato, ker si je v čakalnici z njim rezal salamo. Sodelavci so jo rešili, poklicali policijo," incident, do katerega je konec aprila prišlo v eni od zdravstvenih ustanov, opiše družinska zdravnica.

Zdravnika žrtvi naklepnega umora

Spomnimo: Avgusta leta 2016 jo je v izolski bolnišnici skupil zdravnik, urolog. Bolnik, ki je vanj uperil pištolo, ni bil zadovoljen z zdravljenjem. V dogodku sta umrla še policist in storilec. Po pričevanju medicinske sestre je pacient nenadoma odpel bundo ter izza pasu potegnil lovski nož. Leta 2007 je v ZD Metelkova umrla mlada stomatologinja. Po pričevanju medicinske sestre je pacient nenadoma odpel bundo ter izza pasu potegnil lovski nož. Čeprav so jo kolegi poskušali oživljati, je zobozdravnica izkrvavela v nekaj minutah

Nasploh delavci v zdravstvu že leta opozarjajo, da so varnostne razmere predvsem v dežurnih ambulantah slabe, zdravniki in medicinske sestre pa da so izpostavljeni različnim oblikam nasilja, predvsem verbalnega in psihičnega nasilja, ki prav tako zaznamujejo človeka. "Kaj si misli pediatrinja, ki ji mamica deklice reče, za take stvari tudi ubijam in kako se počuti pediater, ki mu oče otroka pove, naj se pazi, da ne bodo njegovi otroci ostali brez očeta," pove Kopčavar Guček. Ne samo zdravniki, tudi medicinske sestre in farmacevti v lekarnah so prepogosto žrtve nasilja. Pobudo za spremembo zakona tako podpirajo vse osrednje organizacije, ki predstavljajo zaposlene v zdravstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 64
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:13 03.julij 2024.

    "Ne! nasilju v zdravstvu" lahko do ponedeljka, 8. julija, prispevate svoj podpis k spremembi kazenskega zakonika in podprete zmanjšanje nasilja v zdravstvenih ustanovah." Kaj če bi najprej podprli zmanjšanje čakalnih vrst, že s tem bi zmanjšali nasilje v ordinacijah!!! Ma ...prikaži več ko vas hebe,zame je nasilje tudi to, da moram čakati eno ali dve leti na pregled!!!

  • pravičnik77 20:22 02.julij 2024.

    sploh ni panike... za napad na policaja je max. dosojena kazen mesec pogojne, za napad na sodnika 3 leta zapora... koliko dobi zdravnik za malomarno zdravljenj s posledico smrt pacienta? 8000 EUR plače... vse jasno?

  • Enzgg4 19:37 02.julij 2024.

    Tako se je meni odpeljalo, ko so me pustili čakati na sprejem pri otroskem zobarju. Tamalo so boleli zobje, ampak je imela tak strah pred zobarji, da ni šlo drugače kot da bi ji naredili v splošni anesteziji. Pa so ...prikaži več rekli "vas bomo poklicali". Mine teden, dva, ne vem, ponucali smo vse zaloge Calpola in mi je bilo dovolj čakanja. In sem poklical, kaj je zdaj s tem. Pa pravijo: " Zakaj pa niste poklicali." Takrat se mi je pa utrgalo in sem se zdrl na predstojnika. No, potem so jo isti dan sprejeli.