Jagode veljajo za hitro pokvarljiv sadež. Najprej pojejte mehkejše in tiste, ki so morda že začele gniti. Tudi te so lahko še uporabne, le odstranite poškodovani del. Jagode vedno operite tik preden jih pojeste, saj se bodo sicer takoj pokvarile. Nujno jih shranite v hladilniku, saj visoke temperature prav tako botrujejo hitremu gnitju.
Jagode lahko tudi zmrznemo iz njih pa še mesece kasneje pripravimo kompot ali mlečni napitek. Zdrav mlečni napitek lahko pripravite tako, da zmiksate nekaj zmrznjenih jagod, dve zreli banani in nekaj mleka.
Jagode bodo ostale dlje sveže, če jih boste v skledi polili z raztopino desetih enot vode in ene enote jabolčnega kisa. Jagode nekajkrat premešajte z raztopino, nato pa odcedite in sperite z vodo. Kis bo uničil bakterije in plesen, takšne jagode se bodo v hladilniku ohranile tudi teden in več.
anja.scuka@zurnal24.si