Zdravje > Aktualno
632 ogledov

Rajko Kenda nič več na čelu pediatrične klinike

Rajko Kenda Saša Despot
Dolgoletnemu strokovnemu direktorju Rajku Kendi je s koncem avgusta potekel mandat, ob aferah, ki že dlje časa pretresajo pediatrijo, in zahtevah po njegovem odstopu, pa ni kandidiral za nov mandat.

Mesto Rajka Kende tako z današnjim dnem prevzema nefrologinja Anamarija Meglič, ki bo vodila kliniko do imenovanja novega strokovnega direktorja oziroma za največ eno leto, so pojasnili v UKC Ljubljana. Do zdaj je nadomeščala Kendo v času njegovih odsotnosti, je pa tudi predsednica uprave nevladne organizacije Ustanova za novo pediatrično kliniko, ki že desetletja zbira prispevke - sprva za gradnjo, zadnja leta pa za opremo pediatrije.

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kenda je bil na čelu stroke pediatrične klinike dva mandata. Vodil je tudi zdravstveni svet, posvetovalno telo ministra za zdravje. Razkritje nepravilnosti v programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana pa je v vrtinec potegnilo tudi njega. Že takrat so nanj leteli očitki, da je vedel za številne nepravilnosti, pred meseci pa so ga obremenili tudi očitki o soodgovornosti za napake na otroški kardiologiji.

Razrešitvi se je izognil

Vodstvo UKC Ljubljana je že marca letos začelo postopek za njegovo razrešitev, ker da je kriv za delovne razmere v kliniki, ki so vodile do določenih zapletov. Postopki za razrešitev so se zavlekli v poletje, medtem pa se je dolgoletnemu strokovnemu direktorju mandat iztekel. Tako se je razrešitvi izognil. donacija UKC Ljubljana Zdravje UKC v razrešitev Kende in to iz krivdnih razlogov

Prav zaradi odgovornosti za stanje na programu otroške srčne kirurgije in službi za kardiologijo je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pred meseci pozvala strokovno direktorico UKC Marijo Pfeifer in generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača k odstopu, o odgovornosti Pfeiferjeve se bo predvidoma v ponedeljek izrekel tudi strokovni svet.

Ni se še odločil

UKC Ljubljana je pred časom že objavil razpis za delovno mesto strokovnega direktorja pediatrije, a se nanj ni prijavil nihče. Kenda je v začetku avgusta, pojasnil, da 30. oktobra letos izpolni pogoje za upokojitev. Po njegovih trditvah še ne ve, ali bo šel v pokoj ali pa bo ostal v službi še eno leto in dokončal "določene zadeve".

Pojasnil je še, da se za položaj strokovnega direktorja ni vnovič prijavil, ker ne želi tega dela opravljati polna štiri leta. Bi pa bil pripravljen na tem mestu ostati še kakšno leto oz. do nastopa mandata novega strokovnega direktorja. "V normalnih pogojih bi bilo logično, da bi kot v. d. direktorja vodil kliniko še nekaj časa, saj se nihče ni prijavil na razpis za to mesto. Ampak tega seveda vodstvo ne bo storilo," je že takrat napovedal za STA.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.