Pri hujšanju in pri vzdrževanju naše postave moramo upoštevati glikemični indeks posameznih živil. Zelo zgovoren podatek o živilu je tudi koncentracija ogljikovih hidratov v posameznem živilu.
To pomeni, da pri živilu preverimo, koliko gramov ogljikovih hidratov ima na sto gramov. Koruzni kosmiči so potemtakem zelo redilni, saj imajo visok glikemični indeks (85) in zelo visoko koncentracijo ogljikovih hidratov (85 gramov).
Visok GI, a nizka koncentracija
Zanimiva je denimo repa, ki ima visok glikemični indeks (70), a zelo nizko koncentracijo ogljikovih hidratov (3 grame). Takšna živila so tudi melona (GI 60, 6 gramov), lubenica (GI 75, 7 gramov), buča (GI 75, 7 gramov) in rdeča pesa (GI 65, 9 gramov). Pri teh živilih zato ni potrebna tolikšna previdnost kot pri ostalih živilih z visokim GI.
Visok GI in koncentracijo pa ima denimo navaden sladkor, med, marmelada s sladkorjem. Fruktoza ima denimo nizek GI in sicer le 20, ima pa visoko, kar 100 gramsko koncentracijo ogljikovih hidratov.