Zdravje > Aktualno
11388 ogledov

"Na jutranjih sestankih so se začele žalitve. Grozno je bilo."

Tomislav Klokočovnik UKC Ljubljana
Po njegovem si 40 operacij na leto - med drugim, sam jih opravi 500, ne zasluži komentarja. "Sicer imamo tudi na naši odrasli kirurgiji človeka, ki počne isto. Leži tam, ko gremo mi operirat, sicer pa naredi 40 do 50 operacij. Pa isto plačo je imel kot jaz. Tudi to imate pri nas, tu zraven, v kliničnem centru. Marsikaj lahko slišite, a ne?" je srčni kirurg Tomislav Klokočovnik dejal poslancem.

Od zaslišanja do zaslišanja vse bolj postaja jasno, da je agonija naše otroške srčne kirurgije tudi posledica velikih egov zdravnikov. Če so dosedanja pričanja na preiskovalni komisiji DZ glede težav na otroški kardiologije v UKC dokazala, da so slabi odnosi glavni problem pri urejanju razmer na otroški srčni kirurgiji, je priznani srčni kirurg, ki danes operira v Beogradu, to samo še potrdil. 

Preiskovalna komisija DZ-ja, ki ugotavlja odgovornost nosilcev je namreč zaslišala še Tomislava Klokočovnika, ki je od decembra 2013 do maja 2017 v UKC Ljubljana vodil otroško kardiokirurgijo, avgusta letos pa je odstopil z mesta predstojnika oddelka za kirurgijo srca in ožilja.

Pri nas premalo malih bolnikov

Otroška srčna kirurgija | Avtor: Profimedia Profimedia
Na poslansko vprašanje, kako so lahko vpleteni in nenazadnje odgovorni tako dolgo dopuščali slabe odnose in kdo bi lahko takšno ravnanje presekal, je Klokočovnik odgovoril, da se je "saga vlekla več desetletij po tem, ko je bil UKC Ljubljana na tem področju vodilni v Jugoslaviji. "Ena prvih operacij je bila pri nas, bili smo vodilni v Jugoslaviji. Mi smo soodgovorni, čeprav smo bili vabljeni, da bi prevzeli delo otroških srčnih kirurgov, smo to zavrnili in to iz razloga, da je premalo bolnikov. Kar se kaže tudi danes. Gre za to, da je število operiranih bolnikov premajhno," je na začetku pojasnil Klokočovnik. Sicer so se po njegovem glavne zdrahe med zdravniki začele s prihodom izraelskega kirurga Davida Mishalya. 

Govorice o plačilu zdravnika glavni povod

"Z njim je prišla rešitev, saj je bil dober in izkušen kirurg, vendar se je doktor bo dnevih operiranja vračal domov. Še večji problem so bile govorice o plačilu tega zdravnika, kar je šlo v nos skupini kardiologov. To je bil povod, poleg tega so bili ljudje vedno bolj obremenjeni. Na eni strani predstojnik pediatrične klinike Kenda in na drugi strani kardiologi, vse skupaj se je razširilo z mednarodno komisijo, ki je preverjala delo," je pojasnil.

"Potem so se začele žalitve..."

Kot je znano, je omenjeni mednarodni nadzor nad otroško srčno kirurgijo ugotovil, da so odgovorni med letoma 2009 in 20014  dopuščali nepravilnosti. "Pediatri Podnar, Kalan in Vesel niso bili zadovoljni z epilogom. Želeli so rešitve. Želeli so spremembe, za katere smo se sicer vsi mi trudili, vendar brez kadra ni šlo. Potem so se na jutranjih sestankih začele žalitve, vpitje en čez drugega. Nastali dve skupini; na eni strani omenjeni kirurgi, na drugi Mazić, ki so mu dokazovali, da je strokovno nesposoben. Ko so se prvi odločili, da gredo, je Mazić prišel nazaj. Potem smo se dogovorili s češkimi kirurgi," je pojasnil Klokočovnik, ki se strinja, da bi poročilo, ki je bilo najbolj neprizanesljivo zaradi pogodbe z izraelskim kirurgom "moralo dobiti epilog.

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ
"Imeli smo stalno borbo z mediji, saj je šla vsaka informacija, ki smo jo imeli zjutraj na sestanku - vsaka diagnoza, takoj iz hiše. Najmanjša luknja v srcu, najmanjša operacija," je še dodal Klokočovnik. "Pa težave med kardiologi. Našli so si svoje novinarje, vsak je svojega informiral. Informiral starše. Grozno je bilo," je še dejal Klokočovnik, ki je glavno krivdo za uhajanje informacij in posledično uničenje ugleda pripisal pediatričnemu kardiologu Urošu Maziću.

Nazadnje še nož v hrbet

Klokočovnik se je na zaslišanju dotaknil tudi svojega odhoda iz UKC Ljubljana, kjer je delal 34 let. V tem času je operiral na tisoče bolnikov, lani kar 400 najzahtevnejših. Ko je znano, se je osem srčnih kirurgov in trije kardiologi v začetku letošnjega februarja letos podpisalo pod kritično pismo. "Na svojem oddelku sem podpiral sem mladega zdravnika Weissa, ga branil pred napadi kolegov, ga poskušal moralno dvigniti. Potem sem dobil nož v hrbet s pismom, da so preveč obremenjeni. Na koncu pa sem jaz naredil največ operacij. To je najbolj sramotno pismo, kar sem jih doživel. Mi smo mu omogočili šolanje na Češkem," je ganjeno dodal o zdravniku, ki je sicer danes vodja Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. 

"Stisnimo zobe"

O tem, da v Sloveniji ni dovolj majhnih pacientov, kar je premalo kritične mase, je Klokočovnik opozoril na Češko z 8 milijoni prebivalcev, ki pa ima en srčni center in šest kirurgov. "Nas je dva milijona in imamo dva centra. Enemu zdravniku ( Weiss) dovolimo, da operira še odrasle, potem imamo zdravnika iz Srbije, ki je hvala bogu pristal, da pride, vendar bo naredil 30 do 40 operacij. Pa še Čehi prihajajo. Stisnimo zobe," je dodal.

Leži tam, ko gremo mi operirat

Po njegovem si 40 operacij na leto - med drugim, sam jih opravi 500, ne zasluži komentarja. "Sicer imamo tudi na naši odrasli kirurgiji človeka, ki počne isto. Leži tam, ko gremo mi operirat, sicer pa naredi 40 do 50 operacij. Pa isto plačo je imel kot jaz. Tudi to imate pri nas, tu zraven, v kliničnem centru. Marsikaj lahko slišite, a ne?" je dejal poslancem. 

"Povedal sem mu, da tega njemu nikoli ne bi naredil"

Dotaknil se je tudi odnosa s strokovnim direktorjem kirurške klinike Veselkom in sestankov, na katere ni bil vabljen. "To ti ljudje ves čas počnejo. Če bi gledali malo več vojaških filmov, bi videli, da če polkovnik pokliče vodnika, moral biti prisoten tudi njegov nadrejeni. Sledijo razne informacije in dezinformacije in potem ugotoviš, da delajo pod mizo, s figo v žepu, to me je motilo pri njem," je dodal.

"Tudi ko sem dobil pismo, mi je dejal, pa daj odpoved, Človek božji, 34 let sem v kliničnem centru. Pa saj nisem obsojen korupcije. Nisem kriv, da je klinika na slabem nivoju, čeprav je bila nekoč na vrhu Evrope. Da ti človek, ki leta in leta ne operira in je birokrat, kaj takega reče. Jaz sem enako educiran kot on, samo v težji stroki. Jaz sem mu to povedal in upam, da gleda ta prispevek. Povedal sem mu, da jaz tega njemu nikoli ne bi naredil. Veste, sedeti z nekom vsak dan, potem pa si niti v oči ne upa pogledat,"  je ugledni kirurg opisal odnose med zdravniki, svetniki, predstojniki, profesorji... v našem največjem kliničnem centru.

O bogovih v belem

Po vsem, kar je prebrala in slišala, je poslanka Mojca Žnidarič dogajanje v UKC strnila z besedami. "Ko vse to bereš, ugotoviš, da se imajo zdravniki za bogove v belem. Vedeli so, da so nenadomestljivi, zato so počeli marsikaj. Po prebiranju teh pisem verjetno v nobenem drugem podjetju, pa čeprav imajo zaposleni samo osnovno šolo, ne bi zaposleni pisali kaj tako podlega en drugemu."

Neresno in amatersko delo: NIOSB je bil piarovski manever

Klokočovnik je še dodal, da je ves čas vedel, da je ustanovitev centra "neumnost" čeprav se je podpisal pod njim. "Vedel sem, da je Igor Gregorič 24 ur vpet v delo Houstunu. Ne moreš voditi inštitutcije preko medicinske sestre. Vlada je dala denar, to je bil piarovski manever,"  je dodal in dejal, da bi NIOSB lahko deloval, če bi bil direktor kompetenten. "Če bi imel podporo, pa saj veste. Slovenci, smo Slovenci. Treba bi jih bilo odstraniti fizično iz kliničnega centra, tako bi uspeli. NIOSB je bil tumorsko tkivo. Veste, kaj so delali? Prišli so nenajavljeni...  ta postelja bo naša, pa ta monitor... nismo mogli verjeti. Hvala bogu, da je vodstvo reklo ne. Zelo neresno so se lotili, amatersko,"  je dejal ugledni kirurg.

 

Rešiti so se želeli določenih zdravnikov, težkih karakterjev

Sicer je bil po njegovem mnenju NIOSB ustanovljen tudi z namenom, da se rešijo nekaterih zdravnikov. "Da jih ne bi bilo nikoli v Sloveniji. Res je, to so bili težki karakterji," je še dodal srčni kirurg, ki je sicer operiral odrasle, vendar... "Vedno sem bil vpet, ko češki kirurgi niso znali operirati, sem reševal jaz, nekdo je moral."

Na vprašanje, zakaj se se teh "težkih karakterjev" ni odstranilo prej, je dejal, da je bil dr. Podnar edini, ki je v Sloveniji obvladal "invazivno pediatrijo - kateter." Ob tem je Klokočovnik znova opozoril na pomanjkanje pacient  in seveda pomanjkanje kardio pediatrov, za katere se ves čas govori, da jih pri nas enostavno ni.

"Slišim govorice, da spet delajo napake"

"Center je bil ustanovljen samo zato, da bi se tehnekaj pediatrov, kardiologov odstranilo. Kar se je tudi zgodilo... Potem se je zrušil sistem," je še dejal in pojasnil, da je prav on tisti, ki je pripeljal zdravnika Šehiča. Omenjeni srbski strokovnjak na naši otroški srčni kirurgiji dela še danes. "Dobila sva se na pol poti v Novi Gradiški, v Mercator centru sva se zmenila pride. Nakar so zvrtali, da nima licence. Že prvi njegovi operaciji sem plačal sem 1200 evrov iz svojega žepa, ker sem ga pripeljal in reševal situacijo. Priznal sem odgovornost, je pa res, da je tudi Mishalya leta in leta delal brez licence. Nisem tako globoko razmišljal. Priznam, da sem naredil napako, za kar sem tudi plačal... Sicer ta kirurg danes spet dela, z mladim in neizkušenim doktorjem Weisom. Slišim govorice, spet delajo napake s strani vodstva. Spet bodo rivalstva, starejši bi moral učiti mladega," je dodal.  

Klokočovnik: "Generalni direktor je dejal, ti si ga pripeljal, ti plačaj. Plačal sem inšpekcijski službi, za kar imam dokaz. Za UKC sem plačal 1200 evrov."

Po dolgem pričavanju je bil na vrsti še srčni kirurg Janez Vodiškar, ki je leta 2007 začel dodatno izobraževanje pod mentorstvom izraelskega kardiokirurga Davida Mishalyja. Septembra 2012 je Vodiškar odšel iz UKC z razlago, da mu niso omogočili ustreznega izobraževanja in dela.

Zelo dvomljiv prihod

Vodiškar, ki zdaj kot kirurg dela v Münchnu, je ocenil, da je bila že odločitev za Mishalyja "zelo dvomljiva", pri čemer je odgovornost pripisal tedanjemu predstojniku kardiokirurškega oddelka v UKC Borutu Geršaku. Opozoril je, da je Mishaly ob prihodu v Ljubljano operiral tudi do devet otrok, "kar je pomenilo, da je program delal tri dni na mesec in to v izrednih razmerah".

Po Vodiškarjevih besedah je bilo tedanje stanje primerljivo s prometno nesrečo šolskega avtobusa, v kateri se hudo poškoduje veliko otrok. "Poleg tega so otroci rabili operacijo, a so morali mesec dni čakati na ponoven prihod Mishalyja," je dodal.

Sicer sta k težavam otroške kardiologije  po njegovih besedah pomembno prispevali še dve okoliščini: neuspešno izobraževanje domačih otroških kardiokirurgov in popolno zanikanje notranjih nadzorov z neutemeljenimi očitki, da so nestrokovni.

Tako Klokočovnik je bil tudi Vodiškar kritičen do projekta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Če je bil po mnenju prvega projekt "mega neumnost, " je bil po mnenju Vodiškarja premalo strokovno dorečen in preveč v zraku. "S projektom se je tudi vse preveč hitelo,"  je dejal Vodiškar. Dodal je, da je zaradi tega tudi zavrnil povabilo za sodelovanje pri NIOSB.

vanda. levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garsimella
    Garsimella 23:37 08.november 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com