Zdravje > Aktualno
1307 ogledov

Opozorilo zdravnikov: Številni že napovedali odhod iz javnega zdravstva

Zdravniki
1/3
Dejan Mijović
Prepoved takšnega dela pomenila strokovno degradacijo in jim izjemno zmanjšala motivacijo, da bi ostali zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih, opozarjajo pri zdravniški zbornici.

Danes opolnoči se zaključuje javna razprava o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, ki predvideva ločeno javno in zasebno delo v zdravstvu. Kot je znano, je novela, ki predvideva veliko spremembo v našem zdravstvenem sistemu, je v prvi vrsti dvignila zdravnike, ki sporočajo, da bo kompleksna oskrba najtežjih bolnikov slabša, čakalne vrste pa še daljše. 

Čakalnica zdravnik ambulanta bolnišnica pacienti klinika opozorilo Zdravje Zaradi novega zakona bi se lahko nekateri oddelki celo zaprli

Tik pred iztekom razprave je ministrstvo za zdravje prejelo še pripombe Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), od koder sporočajo, da omenjeni zakon ni primeren za nadaljno obravnavo. "V primeru sprejetja predloga v trenutni obliki predlagatelj zakona prevzema vso odgovornost za njegove škodljive posledice," so zapisali v sporočilu za javnost.

Uveljavitev novele zakona o zdravstveni dejavnosti bi neposredno vplivala tako na bolnike kot tudi na vse zdravstvene delavce, sporočajo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, predlog zakona ni usmerjen v povečanje produktivnosti znotraj javne mreže in ne prinaša večje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Zahteve po ekskluzivnem delu zaposlenih v javnih zavodih, brez izboljšanja pogojev za delo in drugih sistemskih ukrepov, pa po njihovem prinaša "destimulativni učinek na delovanje zdravstvenega sistema. "Delo zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, zaposlenih v javnih zavodih, bo po predlogu zakona v večji meri omejeno na njihovega osnovnega delodajalca, za katerega pa ni nujno, da sploh ima zadostne kapacitete (prostore, opremo in kadre), da bo zmožen organizirati izvedbo večjega števila obravnav in posegov," so opozorili na ZZS. 

Pomanjkanje kadra in slabša dostopnost do storitev

Zdravniki | Avtor: Profimedia Profimedia
V Zbornici ocenjujejo, da je namesto predvidenih ukrepov potrebno zagotoviti najbolj optimalno izkoriščenost vseh obstoječih virov, s katerimi naš sistem že razpolaga. "Omejevanje tistih, ki so pripravljeni in zmožni delati več, kot to predvideva predlog zakona, pa bo imelo za posledico še večje pomanjkanje kadra in slabšo dostopnost do zdravstvenih storitev za vse paciente," opozarjajo pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS). 

Slabša tudi kompleksna oskrba najtežjih bolnikov

Po oceni ZZS je nujno tudi zavedanje, da so določene stroke specifične v smislu, da sploh ni mogoče v okviru javne zdravstvene mreže izvajati vseh storitev, ki sodijo v to stroko. Zdravstveni delavci teh specialnosti zato praviloma delujejo pri več izvajalcih (znotraj in izven javne zdravstvene mreže). S tem jim je omogočen stik s širšim naborom storitev in lahko strokovno napredujejo, kar je pozitivno tudi za njihovo delo v javnem zavodu, so zapisali. 

Številni že napovedali odhod iz javnih zavodov

"Prepoved takega dela bi za zdravstvene delavce pomenila strokovno degradacijo in jim izjemno zmanjšala motivacijo, da bi ostali zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih. Njihov odhod iz javnih zavodov, ki so ga številni predstavniki tovrstnih strok že napovedali, pa bo znižal dostopnost do zdravstvenih storitev za vse paciente." 

Dodajajo, da si naš dravstveni sistem ne more privoščiti, da se storitve teh specialnosti zaradi pomanjkanja specialistov sploh ne bi več izvajale v javnih zavodih, zaradi česar bi bili pacienti primorani pomoč iskati v tujini oziroma bi morali biti podvrženi dodatnim operacijam (na primer, ker ne bi bila več mogoča sočasna rekonstrukcija dojk ob onkološkem posegu.)

Dodajajo, da si naš zdravstveni sistem ne more privoščiti, da se storitve teh specialnosti zaradi pomanjkanja specialistov sploh ne bi več izvajale v javnih zavodih, zaradi česar bi bili pacienti primorani pomoč iskati v tujini oziroma bi morali biti podvrženi dodatnim operacijam (na primer, ker ne bi bila več mogoča sočasna rekonstrukcija dojk ob onkološkem posegu.)

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 7
  • Ender3 11:46 17.oktober 2024.

    Zdravnikom se dogaja to je sedaj že jasno..Če vladi uspe ta namera potem bo zanjo velik uspeh.

  • FejstDogaja 10:50 17.oktober 2024.

    Če bo ministrstvo res znižalo cene storitev, ki se plačujejo iz ZZZS, lahko o privatništvu samo sanjajo. Bo zasebništvo padalo kot hišica iz kart. Ker Slovenci pač nismo tako bogati, da bi vse plačevali poleg ZZZS že dodatno. Pa zdaj ...prikaži več niti ne odhajajo privat, ampak h koncesionarjem. Pa naj potem plačujejo jurja več na mesec zdravnikom. Bi jih rada videla.

  • jakec1575 10:36 17.oktober 2024.

    ne bojo dolgo privat