Zdravje > Aktualno
210 ogledov

Novo glede ptujske urgence

rešilec Saša Despot
Napake v dokumentacije prestavile gradnjo.

Začetek gradnje dolgo pričakovanega projekta v Splošni bolnišnici Ptuj se bo zavlekel, potem ko na novi urgentni center kot edina slovenska bolnišnica čakajo že tri leta.

Bolnišnica Ptuj | Avtor: Bolnišnica Ptuj Bolnišnica Ptuj

Da bodo na Ptuju urgenco vendarle dobili, je postalo jasno šele aprila letos, ko so v lokalnem okolju le zagotovili denar za dokončno zaprtje finančne konstrukcije, vlada pa je projekt odobrila. Kot je takrat dejal zdaj že nekdanji direktor bolnišnice Andrej Levanič, bi se gradnja morala letos vsaj začeti, da bi lahko urgenco odprli prihodnje leto.

Za stanje krivi sami

Ko je vlada konec aprila dokončno odobrila projekt gradnje ptujskega urgentnega centra, so objavili razpis za izvajalca gradnje in dobavo opreme, a so ga morali razveljaviti, na ministrstvu za zdravje pa so sedaj povedali, da bodo zaradi tega novo urgenco lahko začeti graditi šele prihodnje leto. "Glede na potrebni čas za izvedbo vseh aktivnosti za pripravo in izvedbo novega javnega naročanja bo začetek izvedbe mogoč spomladi naslednje leto," so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Kdaj bo objavljen nov razpis, ni znano. "Projektno in drugo dokumentacijo za gradnjo urgentnega centra je treba pregledati. Potrebni bodo določeni popravki dokumentacije, ki bo podlaga za pripravo novega postopka javnega naročanja. Pregled bo opravila skupina projektantov, ki je že pripravila enkrat noveliran projekt," je za STA povedala direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah.

Napake v dokumentaciji prestavile gradnjo

Razpis za izbiro izvajalca gradnje, ki so ga objavili letos spomladi, so morali razveljavitizaradi napak v razpisni dokumentaciji.  Na razpis je prispela ena prijava, hkrati pa je bil vložen zahtevek za revizijo, ki je pokazala, da so bila v razpisni dokumentaciji razhajanja med popisom del in vrednostjo projekta.

Zahtevek za revizijo, je idrijsko podjetje Kolektor Koling vložilo zaradi nejasnosti, neusklajenosti in notranje nepopolnosti razpisne dokumentacije, je poročal Večer.

Težava je v tem, da se je projekt pred leti spremenil z vključitvijo dodatnih prostorov in je tako končna verzija projekta močno presegla zastavljeno vrednost 3,4 milijona evrov.

Projekt je zato treba ponovno temeljito preučiti in iz njega odstraniti vse, kar ni nujno potrebno. Kljub temu se bo najverjetneje podražil, saj so se cene v gradbeništvu medtem zvišale.

Koliko bo po novih ocenah stal projekt, še ne zna napovedati. Po prejšnjem projektu naj bi ptujska bolnišnica zagotovila 230.000 evrov, 620.000 evrov pa so zbrale občine in podjetja v regiji.

"Postopek javnega naročanja za izvedbo Urgentnega centra Ptuj je bil razveljavljen zaradi vloženega zahtevka za revizijo, ki mu je bilo delno ugodeno. Razpisno dokumentacijo bo v določenih delih nedvomno potrebno popraviti, kot na primer glede zahtev vezanih na zahtevane kadre, reference, nejasnosti glede diesel generatorskih kompletov. Potrebna je preveritev celotnega projekta glede na to, da vrednost iz ponudbe, ki je sicer bila oddana, za več kot 100 odstotkov presega ocenjeno vrednost projekta," so navedli na ministrstvu.

Bodo pa v vmesnem času izvedli potrebne arheološke raziskave na zemljišču, kjer naj bi stal urgentni center. Razpis za izvajalca arheoloških raziskav je bil namreč uspešen, zato lahko ta že začne delo.

Kot drugod po Sloveniji imajo tudi na Ptuju težave s pridobivanjem novega kadra, močno zaostajajo tudi pri uresničevanju načrtovanih investicij, saj bolnišnica nima rezerv. Še vedno je tudi izjemno veliko število sklenjenih podjemnih pogodb z delavci. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.