Zdravje > Aktualno
12359 ogledov

Novi podatki: Število okužb še kar vztraja in vztraja

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Povprečje okužb v zadnjem tednu se je nekoliko dvignilo, še daleč od rumene faze.

V ponedeljek so v Sloveniji pristojni opravil 4.700  PCR testov in potrdili 740 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 15,7 odstotka. 

Zdravstveni delavci so včeraj opravili tudi 47.918 hitrih antigenskih testov - podatkov o okuženih še ni. Povprečje okužb v zadnjem tednu se je nekoliko dvignilo. Sedemdnevno povprečje novih okužb je 764, včeraj 762.

odprtje lokalov COVID-19 V SLO Slovenija Sprememba: V tej regiji bi morali spet zapreti lokale

Za primerjavo: Prejšnji ponedeljek so naši zdravstveni delavci ob 4.487 PCR testih potrdili 721 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je takrat znašal 16,2 odstotka. 

Bolnikov na srečo manj

Hospitaliziranih je bilo 506 covidnih bolnikov, 90 na oddelkih za intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 90 oseb, sedem jih je umrlo. Za 21 se je v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo število bolnikov s covidom-19, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo. Ena oseba manj je potrebovala zdravljenje na oddelku intenzivne terapije. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 10.602 aktivnih okužb.

Covid-19, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor
Epidemija pri nas stagnira. Nova, bolj kužna britanska različica virusa bi lahko postala dominantna že konec marca, ugotavljajo pri Inštitutu Jožef Stefan. To pomeni, da bi se lahko krivulja znova obrnila navzgor. 

V Sloveniji so sicer včeraj odkrili prve primere brazilske različice novega koronavirusa. Po besedah vodje vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar so jih zabeležili na območju Maribora, zaenkrat pri treh ljudeh znotraj družine, ki so imeli tesne stike. Ker podatkov o dodatno okuženih ni, upa, da gre za vnos iz tujine ter da večjega širjenja ne bo.

Glede epidemioloških razmer je Logarjeva dejala, da se stanje v državi za zdaj ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli. Stanje glede števila hospitaliziranih se je konec tedna celo nekoliko poslabšalo, a Logarjeva upa, da je temu vsaj delno tako zaradi dejstva, da je med vikendi nekaj manj odpustov iz bolnišnic in se bo trend trend zmanjševanja priliva novih bolnikov v bolnišnice v naslednjih dneh nadaljeval.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Pišem 11:02 09.marec 2021.

    Resnično me nekaj zanima. Glede na število dnevnih okužb že toliko časa, ali to pomeni, da gremo že 2. krog? Pozna kdo koga, ki je že prebolel in je spet bil pozitiven? Ker če bi vse te številke pozitivnih od ...prikaži več marca 2020 do sedaj sešteli verjetno pridemo do številke več kot milijon.

  • migi 10:50 09.marec 2021.

    nič ne bo!!!Do volitev je še kar nekaj časa, in do takrat je treba narod imeti pod "kontrolo",drugače se jim vse podre(podirajo si pa sami)...ta vlada ni vredna počenega groša!!!!!

  • miho 10:30 09.marec 2021.

    Vam povem, kdaj bo rumena faza? Ko bo listje na drevesih začelo dobivati rumeno barvo in bo marec na koledarju. Takrat boste dočakali rumeno fazo.