Zdravje > Aktualno
4373 ogledov

Novi podatki: Dobra in slaba novica

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Polovica analiziranih vzorcev angleška različica novega koronavirusa.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so pri polovici od 568 vzorcev, ki so jih analizirali in so bili odvzeti med 15. in 21. marcem, potrdili angleško različico novega koronavirusa. Južnoafriške različice tokrat niso zabeležili, prav tako ne brazilske.

Med 568 vzorci jih je bilo 62 odstotkov iz osrednjeslovenske regije, 17 odstotkov iz goriške, šest odstotkov iz zasavske regije, štiri odstotke iz jugovzhodne regije, po dva odstotka iz obalno-kraške, gorenjske, posavske, pomurske, primorsko-notranjske in savinjske regije. Pet vzorcev je pripadalo osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini.

Različico, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, so doslej potrdili v skupaj 27 vzorcih iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije. Nigerijsko različico pa so do sedaj potrdili pri 22 vzorcih iz osrednjeslovenske, jugovzhodne in savinjske regije.

V prejšnjem tednu niso potrdili južnoafriške različice, skupaj pa doslej to različico pri 23 osebah. Prav tako niso potrdili brazilske različice virusa, so pa ugotovili višje deleže posameznih, za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih, še navajajo na inštitutu.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) bo svoje poročilo o ugotovljenih različicah predstavil jutri. 

Delež angleške različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvencirali, se sicer povečuje. Še prejšnji teden je znašal 41,8 odstotka, teden prej 33 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • JZekspert 00:21 09.april 2021.

    Slaba novica: vse številke so ponarejene, zlagane, zmanipulirane, idiotske, vredne manj kot papir, na katerega so zapisane, vnašajo zmedo in obup, po normalni, mirni poti ne bomo nikoli dočakali vrnitve v normalno, mirno življenje, ki ga je še vredno živeti... ...prikaži več Zdaj pa še dobra novica: v vseh tehničnih trgovinah je zmanjkalo motork, Vruuuum!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:56 08.april 2021.

    A to so spet številke za ustrahovanje in manipuliranje naroda?

  • PaPajapopi 20:14 08.april 2021.

    Kaj pa Slovenska različica seva ? ?? ??