Če boste vprašali strokovnjake, kako se izogniti močnemu glavobolu po pitju vina, bodo ponavadi povedali, da je najbolje, da se pijači izognete. Nekateri so prepričani, da močan glavobol po pitju vina povzročajo sulfiti, a strokovnjaki so ta mit že ovrgli. Namesto tega s prstom kažejo na tanin, histamin in sladkor.
Tanin, sladkor in histamin
Čreslovina ali tanin je antioksidant, ki ga najdemo v olupkih grozdnih jagod, semenih in steblih, zaradi katerega ima vino suh in trpek okus. Na večino tanin nima posebnega vpliva, a pri nekaterih vpliva na občutek "težke glave".
Tretji krivec je histamin, kemična snov, ki se sprosti ob alergijski reakciji. Vinepair navaja študije, ki so pokazale, da lahko nekatere vrste hrane in pijače, ki zorijo, kot npr. vino, povzročijo izločanje histaminov, kar je lahko razlog za glavobol po pitju vina.
Preprečevanje bolečin
Nekateri strokovnjaki predlagajo, da pred uživanjem alkohola popijete močno kavo. Seymour Diamond iz ameriške organizacije National Headache Foundation je za Chicago Tribune povedal, da kofein vpliva na krčenje krvnih žil, s čimer se lahko izognemo neugodnemu učinku pitja.
Nekateri drugi predlagajo zaužitje antihistaminikov pred težko nočjo, da bi se izognili alergiji podobni reakciji. A to ni najbolj pametno, saj interakcija zdravil za zdravljenje alergij z alkoholom poveča sedacijo (uspavanje) in povzroči vrtoglavico.
Zmerno pitje in dovolj vode
A najbolj prepričljiv nasvet je, da ostanete pri zmernem pitju ter za vsak kozarec popitega vina spijete še vsaj en kozarec vode.
Razliko lahko napravi tudi izbira vina - suha vina z malo sladkorja bodo v manjši meri povzročila glavobol, pomembno je tudi, da se izogibate mešanju desertnih in rdečih vin, še posebej, če ste občutljivi na tanin.
dezurni@zurnal24.si
Kdo pravi,da moramo nazdraviti z alkoholom ?