Zdravje > Aktualno
3962 ogledov

Kako je pri sosedih, kako na Balkanu

covid-19 Epa
Tudi vzpodbudne novice, v nekaterih evropskih državah številke lepo padajo ...

Po zadnjih podatkih je bilo na svetu potrjenih že skoraj 31 milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom, zabeležili so 961.558 smrti s covidom.

Trenutno je na svetu 7,45 milijona aktivnih primerov, od tega jih je okoli 61 tisoč v resnem ali kritičnem stanju.

Covid-19 Nova raziskava Zdravje Preboleli covid, ostal jim je ta stranski učinek

Na Hrvaškem 244 mrtvih s covidom

Na Hrvaškem so po podatkih iz sobote v zadnjem dnevu potrdili 212 novih okužb z novim koronavirusom. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Trenutno je na Hrvaškem 2.128 aktivnih okužb z novim koronavirusom, je v soboto sporočil hrvaški štab za civilno zaščito, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V hrvaških bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 288 bolnikov, od tega jih je 24 na ventilatorjih.

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer novega koronavirusa, doslej novi koronavirus potrdili pri 14.725 ljudeh. Zaradi covida-19 je umrlo 244 bolnikov.

Doslej so opravili skupno 254.480 testov na okužbo z novim koronavirusom, od tega v zadnjih 24 urah 5457 testov.

Hrvaška turisti turizem | Avtor: Profimedia Profimedia

Šola učenci covid virus razdalja ukrepi Otroci Slovenija Koliko mask morajo nesti otroci v šolo?

Na Madžarskem 809 novih okužb

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu po sobotnih podatkih potrdili 809 novih okužb z novim koroanavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo še šest bolnikov, so v soboto sporočile madžarske pristojne oblasti, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Skupno so na Madžarskem novi koronavirus potrdili pri 16.920 ljudeh. Zaradi covida-19 je umrlo 675 bolnikov. V državi je trenutno 11.863 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 386 bolnikov, od tega 30 na ventilatorjih.

Skupno so na Madžarskem opravili 604.122 testov na okužbo z novim koronavirusom. Največ okužb doslej so potrdili v prestolnici Budimpešta, in sicer 7059.

V Nemčiji skoraj 2.300 novih okužb 

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 2.297 novih okužb z novim koronavirusom, je v soboto sporočil pristojni inštitut Robert Koch. S tem so v Nemčiji ta teden večkrat prekoračili dnevno raven 2.000 novih okužb, ki so jih običajno beležili konec aprila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vrhunec dnevnega prirasta novih okužb je bil v Nemčiji konec marca oz. začetek aprila, ko so dnevno poročali tudi o več kot 6000 okužbah. Število dnevnih okužb je potem upadalo do konca julija, odkar je spet v porastu.

Od izbruha pandemije so v Nemčiji potrdili najmanj 270.070 okužb, ozdravelo je okoli 239.800 ljudi. Koronavirusni bolezni 19 je podleglo 9384 ljudi, od tega v zadnjem dnevu šest.

Reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži posamezni okuženi, je bilo v petek 1,16, dan prej pa 1,07. Za zadnjih sedem dni je reprodukcijsko število 1,21.

Nemčija koronavirus | Avtor: Epa Epa

V Avstriji 813 novih okužb 

V Avstriji so po sobotnih podatkih v zadnjem dnevu spet potrdili več kot 800 novih okužb z novim koronavirusom. Ob 813 novih okužbah imajo pri naših severnih sosedih trenutno 7.748 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Veča se število bolnikov na intenzivni negi, teh je 22 več kot dan prej, skupno 84, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V avstrijskih bolnišnicah je na zdravljenju skupno 349 bolnikov s covidom-19. V zadnjem dnevu sta umrla še dva bolnika, skupno pa je koronavirusna bolezen 19 terjala 765 življenj.

S 432 novimi okužbami je na prvem mestu spet Dunaj. Med drugim imajo v Zgornji Avstriji 108 novih okužb, na Tirolskem 80 in v Spodnji Avstriji 70. Najmanj so jih potrdili na avstrijskem Koroškem, pet. To je tudi edina avstrijska zvezna država z manj kot sto aktivnimi okužbami, saj jih imajo le 78.

Največ aktivnih okužb imajo na Dunaju, 4136. Iz prestolnice so v petek poročali tudi o prvi bolnišnici, ki je dosegla svoje kapacitete s koronavirusnimi bolniki. Kot poročajo avstrijski mediji, je na Dunaju trenutno v bolnišnicah 171 bolnikov, od tega 34 na intenzivni negi. Oblasti zaenkrat še niso zaskrbljene, saj imajo na voljo dovolj postelj v drugih dunajskih bolnišnicah.

Avstrijsko ministrstvo za izobraževanje je v petek še sporočilo, da je trenutno v državi 455 aktivnih primerov okužb na šolah, od tega več kot polovica na Dunaju. V zadnjih dveh tednih so okužbo v Avstriji potrdili pri 372 šolarjih, 58 učiteljih in 25 zaposlenih v upravi. Edina dežela brez okužb na šoli je avstrijska Koroška.

Na Švedskem padec, a ogromno žrtev

Švedska je ob začetku pandemije v marcu izbrala drugačno strategijo za soočenje z novim koronavirusom, saj se ni odločila za karantenske ukrepe. Uvedla je le nekaj preventivnih ukrepov za gastronomijo, domove za starejše in glede zbiranja večjega števila ljudi. Šole so ostale odprte za mlajše učence, nedavno pa so v šolske klopi sedli tudi gimnazijci ter drugi starejši šolarji in študenti. Med drugim tudi nikoli niso uvedli obveznega nošenja zaščitnih mask.

Politika se je večinoma vzdržala uvajanja ukrepov ter prepustila smernice in priporočila odboru strokovnjakov pod vodstvom epidemiologa Andersa Tegnella, ki je postal ikona "švedskega modela". Glede na ankete se je sicer okoli 90 odstotkov Švedov držalo priporočil strokovnjakov.

Potem ko je na Švedskem v aprilu močno poskočilo število smrtnih žrtev covida-19 so se nad njihov model zgrnile številne kritike. Takrat so tudi uvedli različne ukrepe in obširno testiranje v domovih za starejše in drugih podobnih ustanovah.

Število smrtnih žrtev je od takrat v upadu, kljub temu pa je Švedska ena izmed držav z najvišjim številom smrti na milijon prebivalcev. Belgija ima denimo kar 857 smrti s covidom n amilijon prebivalcev, Španija 652, Italija 591, Švedska pa kar 580. Za primerjavo, Portugalska jih ima 186, Rusija 133, Nemčija 113, Avstrija 85, Srbija85, Slovenija pa 68. 

Epidemiolog Tegnell je kljub temu mnenja, da so se odločili pravilno. V nedavnem pogovoru za televizijo France-24 je izrazil svoje zadovoljstvo. "Na koncu bomo videli, ali se bo poznala razlika, ko smo izbrali trajnostno strategijo, ki lahko traja dlje časa, kot pa če bi se vedno znova zapirali, odpirali in spet zapirali," je povedal.

Po oceni epidemiologa na Švedskem ne pričakujejo drugega vala epidemije, ampak predvsem lokalne izbruhe, ki jih bodo lahko obvladali.

Napovedi za gospodarsko na Švedskem so manj črnoglede kot na primer za večino drugih članic EU. Po oceni britanskega podjetja za gospodarsko analizo Capital Economics je Švedska najbolje prebrodila pandemijo covida-19 z vidika gospodarstva.

švedska | Avtor: Epa Epa

V Belgiji porast hospitalizacij

V Belgiji so v zadnjem tednu zabeležili porast števila okužb z novim koronavirusom. V zadnjem tednu so potrdili skoraj 7500 novih okužb. Opazili so tudi porast števila hospitalizacij zaradi covida-19, to je v zadnjem tednu naraslo s povprečno 24 na 42 hospitalizacij na dan.

V zadnjem tednu je število novih okužb na dnevni ravni naraslo za 77 odstotkov v primerjavi s prejšnjim tednom, povzema belgijske oblasti nemška tiskovna agencija dpa.

Število smrtnih žrtev ostaja stabilno, v povprečju v enem dnevu umrejo malo manj kot trije ljudje.

Skupno so v državi sicer doslej potrdili 99.649 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 9937 ljudi.

V BiH 321 visoke številke, v Srbiji padec

V BiH so v soboto potrdili 321 novih okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je v zadnjem dnevu umrlo šest bolnikov, so v soboto sporočile prisojne oblasti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V Srbiji so potrdili 83 novih okužb, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Skupno so v BiH v zadnjih 24 urah opravili 1850 testov na okužbo z novim koronavirusom. V Federaciji BiH je bilo pozitivnih 238 testov, v Republiki srbski 82 ter eden v distriktu Brčko.

Največ novih okužb, 30, so od petka dalje potrdili v Banjaluki. V BiH so vse od sredine julija redno potrdili približno 300 novih okužb dnevno, v zadnjih dneh so bile te številke manjše od 200.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah opravili 5959 testov in okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 83 osebah. Zaradi covida-19 je umrl še en bolnik. V srbskih bolnišnici se zaradi covida-19 trenutno zdravi 323 bolnikov, od tega jih je na ventilatorjih 23.

V Srbiji so doslej skupno potrdili 32.840 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 740 bolnikov. Skupno so opravili 1.069.626 testov na okužbo.

Srbija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Tudi Češka s padcem

Na Češkem so v zadnjem dnevu po sobotnih podatkih potrdili 2.111 novih okužb z novim koronavirusom. Gre za rahel upad števila novih okužb v zadnjih štirih dneh. S Slovaške poročajo ponovno o rekordnih okužbah. Na Poljskem so potrdili rekordno število okužb od začetka epidemije covida-19 v tej državi, čeprav so pred dnevi zaostrili pogoje za testiranje.

Na Češkem so doslej potrdili skupno 46.262 okužb z novim koronavirusom. V zadnjih dveh tednih so v državi zabeležili hitro povečanje števila novih okužb z novim koronavirusom. Glede na število prebivalcev se je Češka po hitrem širjenju novih okužb uvrstila na tretje mesto med državami članicami EU, za Španijo in Francijo, na spletnih straneh poroča Reuters.

Novo rekordno število novih okužb so v samo dveh dneh zabeležili na Slovaškem. V zadnjih 24 urah so v tej državi potrdili 290 novih okužb, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA potrdile pristojne slovaške oblasti. To je največje število dnevnih novih okužb na Slovaškem od začetka epidemije v tej država marca letos. Doslej rekordno število so zabeležili dan prej, 235.

Na Slovaškem s približno 5,5 milijona prebivalci, so doslej po uradnih podatkih potrdili 6546 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 39 bolnikov.

Na Poljskem so danes potrdili 1002 novi okužbi z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije covida-19 v tej državi. Rekordno število okužb so sicer potrdili prav nekaj dni zatem, ko so poljske oblasti zaostrile pogoje, po katerih lahko zdravniki pošljejo bolne na testiranje. Kritiki svarijo, da bi lahko nova pravila omejila število ljudi, ki jih bodo na Poljskem testirali na okužbo z novim koronavirusom, še poroča Reuters.

V Rusiji prvič po dveh mesecih več kot 6.000 novih okužb 

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 6000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od sredine julija. V državi je trenutno aktivno okuženih 171.450 ljudi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

V zadnjem dnevu je koronavirusni bolezni 19 podleglo 144 ljudi, skupno pa je ta bolezen v Rusiji terjala že 19.339 življenj, so v soboto sporočile pristojne ruske oblasti.

V prestolnici so potrdili rekordni porast okužb od 26. junija. V 24 urah so namreč novi koronavirus potrdili pri 825 osebah, že v petek so jih potrdili 805.

V Rusiji so doslej potrdili že 1.097.251 okužb.

Tudi v Italiji se zmanjšuje število novih okužb 

V Italiji so danes zabeležili manj novih okužb z novim koronavirusom kot dan prej. So pa opravili rekordno število testov, več kot 103.000. Okužbo so potrdili pri 1.638 ljudeh. Dan prej pri 1.907, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V zadnjih 24 urah je v Italiji zaradi covida-19 umrlo 24 bolnikov. Dan prej deset. Gre za največ smrti zaradi covida-19 od začetka julija. Skupno je covid-19 od začetka epidemije v Italiji zahteval 35.692 življenj.

V Italiji imajo trenutno 43.161 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V italijanskih bolnišnicah se zdravi 2380 bolnikov, od tega na intenzivni negi 215, kar so trije manj kot dan prej. V karanteni je 40.566 ljudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 6
  • lulibuc 17:48 20.september 2020.

    Vtaknite si ga v šupak

  • lelate7713 12:45 20.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • gregor51 12:36 20.september 2020.

    aja anja štuka je tole ...mi je vse jasno