Boleče grlo je ena najpogostejših nadlog prehlada. Ker za prehladom zbolimo v povprečju štirikrat ali petkrat na leto, mu tudi v tej sezoni ne uidemo. Pričakajmo ga pripravljeni in si takoj pomagajmo z domačimi recepti.
Štirje domači recepti
Pri vnetem žrelu je zelo učinkovit žajbelj, saj deluje protivnetno, razkuževalno, poleg tega blaži bolečine. Lahko ga pripravimo kot čaj in grgramo trikrat na dan. Pri hudih bolečinah v grlu, ki smo jim priča tudi pri angini, lahko pomaga napitek z mlekom. V dveh decilitrih mleka skuhamo tri čajne žličke žajbljevih lističev in dodamo jedilno žlico medu. Napitek bo v trenutku ublažil bolečino.
Poskusite lahko tudi s korenino sleza, ki vsebuje sluzi, ki prekrijejo poškodovano sluznico ust in žrela ter jo tako zaščitijo. Čaj pripravimo tako, da v skodelico vrele vode vmešamo dve čajni žlički posušene restline in pustite mirovati deset minut. Nato čaj odcedite in spijete. Tak čaj ob bolečem žrelu pijte trikrat na dan.
V na pol polno skodelico soka rdeče pese vmešajte čajno žličko nasesekljanega česna. Dobro premešajte, nato nalijte vodo tako, da bo skodelica polna. Mešanico pustite zoreti šest ur, v tem času jo večkrat premešajte. Najbolje bo, če boste mešanico uporabljali za izpiranje trikrat na dan.
Najenostavnejše bo grgranje slane vode, ki jo pripravimo tako, da v kozarec vode vmešamo čajno žličko soli. Grgrajte večkrat na dan, posledica bo zmanjšana oteklina.