Vizita za živali > Svetovalnica
700 ogledov

Ali živali lahko jedo avokado?

avokado Profimedias
Nekatera živila, ki so zdrava za ljudi, z veseljem dajemo tudi živalim. Pri avokadu je potrebna previdnost.

Avokado je za ljudi zdrav in okusen sadež, za kar nekaj vrst živali – tudi za pse – pa je zaradi vsebnosti toksina, imenovanega persin, lahko zelo škodljiv.

Uživanje avokada je pri živalih, kot so koze, ovce, konji, goveda, ptice, ribe in glodavci povezano s številnimi zapleti. Persin lahko namreč pri njih med drugim povzroči mastitis, srčno popuščanje in celo smrt. Toksin je najbolj prisoten v listih avokadovca, najdemo pa ga tudi v semenih, steblu in sadežu.

Kaj pa psi?

Veterinarji izpostavljajo, da naj bi bili psi bolj odporni na persin kot druge živali, a to ne pomeni, da se lahko avokado znajde na njihovem jedilniku. Vsi deli rastline lahko pri psih povzročijo bruhanje in drisko, zaradi česar je avokado na seznamu za pse najbolj nevarne hrane. Poleg persina pa je za štirinožce lahko nevarna tudi koščica v sadežu, saj se lahko kuža, če jo ponesreči zaužije, zaduši.

Če vaš pes ponesreči poje avokado oziroma guacamole, nemudoma pokličite svojega veterinarja.

Mladič pes | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice