Vizita za živali > Novice
5988 ogledov

To storite, če vas ožge meduza

meduza Profimedias
Meduze na slovenski ali hrvaški obali niso smrtno nevarne, njihovi ožigi pa lahko kljub temu povzročijo veliko bolečin in nevšečnosti.

Med starimi nasveti lahko zasledimo, da je kot prva pomoč pri ožigu meduze zelo prikladen urin, saj nekoliko ublaži opeklino. Čeprav je to res, zdravniki svetujejo drugače postopek prve pomoči.

Sledite raje tem navodilom

Mesto ožiga si najprej sperite z morsko vodo. Ta bo preprečila, da bi se iz ožigalk, ki so se prilepile na kožo, izločili še ostali toksini.

Nato s papirjem ali brisačko odstranite vse ožigalke, ki so ostale na koži. Mesto opeklin hladite z obkladki, če vas močno boli, lahko vzamete še protibolečinska sredstva.

V primeru hude reakcije, v primeru bruhanja, omotičnosti, salbosti, povišane telesne temperature, pa nemudoma obiščite zdravnika. Previdni bodite tudi, če meduze oplazijo otroka, starejšo osebo ali kroničnega bolnika.

Otroci Za vse starše Zdravje Tako se nudi prva pomoč otrokom
Komentarjev 3
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.