Vizita za živali > Novice
304 ogledov

Pogin ptic: "Strašljivo je to, da je kolonija, ki je bila na novem otoku, izginila,"

V soboto našli okoli 130 poginulih ptic, nekaj pa tudi v nedeljo,

V Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) pričakujejo, da bodo rezultati analiz poginulih ptic s Ptujskega jezera znani predvidoma v tem tednu. Glede na znake so se ptice najverjetneje zastrupile, kje in s čim, še ni znano, je STA povedal Dominik Bombek. Otok na Ptujskem jezeru, kjer je gnezdilo veliko rečnih galebov, je prazen.

Minuli vikend so na območju Ptujskega jezera našli več deset mrtvih rečnih galebov in opazili tudi nenavadno obnašanje nekaterih ptic. V soboto so našli okoli 130 poginulih ptic, nekaj pa tudi v nedeljo, je povedal Bombek iz DOPPS in opozoril, da so poginuli ptiči lahko razpršeni po širšem območju.

"Strašljivo je to, da je kolonija, ki je bila na novem otoku, izginila," je dodal Bombek. Ob zadnjem štetju so tam našteli veliko več kot sto ptičev, pravi.

Z analizami bi morali pohiteti

Poginule ptice je prevzela veterinarsko higienska služba, ki je ptice za laboratorijske analize poslala pristojnim službam. "Računamo, da bomo v tem tednu dobili rezultate," je dejal Bombek. Ob tem ocenjuje, da bi pristojni morali analize pospešiti, da bi čim prej ugotovili vzrok pogina in ustrezno ukrepali.

Ptiči, ki se tako množično zastrupijo, kot kaže v tem primeru, so se zastrupili nekje na prehranjevališču, je dejal Bombek. Prehranjujejo se lahko ali na vodni površini ali zunaj vodnih površin. V tem času je to velikokrat na njivskih površinah, je dejal Bombek in opozoril, da je snov morala biti zelo toksična. In če je tako toksična snov prisotna v naravi, se lahko spira v vodotoke ali prehaja v prehrambeno verigo in je tako nevarna tudi človeka, je opozoril.

 

Komentarjev 4
  • ptujcanka 17:07 13.april 2018.

    Komu še to ni jasno???? Vsi se grejo skrivalnic..........................................................................................................................Niso se zastrupili na njivah, ampak na smetišču sredi njiv...Cero Gajke je pač njihova priljubljena točka..izcedne vode pa dobijo preko čistilne naprave kar v jezero...zanimivo je, da ptujčani sploh ne vidijo tega ...prikaži več smetišča..kot, da ga ni...ptiči pa ga najdejo.....če se boste dovolj dolgo sprenevedali...pa bo mogoče izginilo :)

  • ptujcanka 17:05 13.april 2018.

    Niso se zastrupili na njivah, ampak na smetišču sredi njiv...Cero Gajke je pač njihova priljubljena točka..izcedne vode pa dobijo preko čistilne naprave kar v jezero...zanimivo je, da ptujčani sploh ne vidijo tega smetišča..kot, da ga ni...ptiči pa ga najdejo.....če se ...prikaži več boste dovolj dolgo sprenevedali...pa bo mogoče izginilo :)

  • Žurnalček 00:46 11.april 2018.

    Pobirali so zasajeno semensko koruzo s polj , tisto rasuto momo sejalnikov , mogoče so jo pa tudi iz zemlje pobirali. Tko da se vam ni treba matraz delat analize ! Samo golšo jom prerežite in će je notri rdeča ...prikaži več koruza , je to to !