Vizita za živali > Novice
37 ogledov

Pazite na čebele!

Čebele z območja Postojne so bile po navedbah Vursa najverjetneje zastrupljene. Žurnal24 main
Pozivi k pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev in varstvu čebel.

Ko čebele obiskujejo cvetove, na katerih nabirajo medičino in cvetni prah, pogosto pridejo v stik s strupenimi sredstvi, ki  se v kmetijstvu uporabljajo za zaščito rastlin.

Čeprav sta pravilna raba, promet in kazni v primeru nepravilne uporabe fitofarmecevtskih sredstev (FSS) predpisane v Zakonu o fitofarmacevtskih sredstvih, še vedno prihaja do pomorov čebel, opozarjajo na Čebelarski zvezi Slovenije: "V uporabnike FFS prosimo, da te uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. Posebno pozornost naj posvetijo čebelam", so dodali.

Tudi za čebele je bolje, če se odločate za ekološko ali integrirano pridelavo. ( | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Čebele so eden ključnih indikatorjev čistosti okolja, vendar so z nabiranjem z nabiranjem nektarja, cvetnega prahu in medene rose neposredno izpostavljene tem sredstvom: "FFS, ki so škodljivi za čebele, so na etiketi označeni kot "Nevarno za čebele" in opremljeni s posebnim grafičnim znakom," dodajajo na ministrstvu za kmetijstvo in opozarjajo na navodila, ki jih naj ob tem upoštevajo uporabniki: 

  •  cvetoča podrast v trajnih nasadih mora biti v času tretiranja s FFS, ki so za čebele nevarna, pokošena oziroma mora biti na drug način preprečeno, da bi jo FFS doseglo,
  • • uporaba sistemičnih, čebelam nevarnih FFS, je prepovedana v času cvetenja gojenih rastlin,
  • • uporaba kontaktnih, čebelam nevarnih FFS je v času cvetenja gojenih rastlin dovoljena le v nočnem času od dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom, razen če je na etiketi in navodilu za uporabo navedeno, da je uporaba tega FFS v celoti prepovedana v času cvetenja.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.