Vizita za živali > Novice
2948 ogledov

Nova raziskva: smrtonosna past za netopirje

Vetrna elektrarna Profimedias
Vetrne elektrarne so eden od okoljski prijaznih načinov pridobivanja električne energije, a imajo tudi svojo temno plat ...

Usodna privlačnost: rdeče opozorilne luči na vetrnicah utegnejo biti za netopirje smrtonosne. Znanstveniki so namreč ugotovili, da jih privlači ravno rdeča svetloba. Netopirji najpogosteje postanejo žrtve takšne usodne privlačnosti v jeseni, v času selitve. Zakaj jih privlači ravno rdeča luč, znanstveniki še ne vedo.

Žal vsako leto zaradi trka z vetrnimi turbinami samo v Nemčiji pogine več kot 250.000 netopirjev, je poročal nemški časnik Welt. Večinoma gre za nomadske vrste netopirjev, ki so na poti v svoja zimska bivališča.

Poskus z lučkami

Zakaj so lahko vetrne elektrarne usodne za netopirje, ki sicer slovijo po izrednem smislu za orientacijo s pomočjo ultrazvočnih signalov, še ni v celoti razjasnjeno. Tiste vrste, ki živijo na drevesih, očitno zlahka zamenjajo drogove za drevesa, zdaj pa so znanstveniki z inštituta za zoologijo IZW iz Leibniza odkrili še en vzrok za usodno privlačnost: rdeče opozorilne luči na vetrnicah.

Za potrebe raziskave so na obali Severnega morja v Latviji postavili osem metrov visok steber, na katerega so namestili rdeče in bele lučke. Valovna dolžina rdečih lučk je bila enaka kot pri rdečih opozorilnih lučeh, ki se z namenom letalske varnosti nameščajo na vetrnicah in visokih zgradbah.

In rezultat: "Ko je bila prižgana rdeča lučka, so v bližini bolj pogosto leteli drobni netopirji (Pipistrellus pygmaeus), opaziti je bilo tudi nagnjenost k večji aktivnosti nathusijevih netopirjev (Pipistrellus nathusii)," so povedali znanstveniki. Na podlagi ultrazvočnih signalov so ugotovili, da pa tem netopirjem umetna luč ne služi za lov na insekte.

Namesto tega je videti, da jih je privlačila rdeča luč. "Izgleda, da so netopirji leteli direktno k rdeči luči," so povedali znanstveniki. Ko je svetila bela luč, ni bilo opaziti, da bi tam letalo kaj več netopirjev kot sicer. Ti rezultati po besedah znanstvenikov dokazujejo, da rdeče opozorilne luči na vetrnih elektrarnah privlačijo netopirje in jih tako dobesedno vabijo v smrt.

Zakaj netopirje privlačijo viri rdeče svetlobe, še ni razjasnjeno. Da pa bi jih obvarovali pred smrtjo, pa znanstveniki predlagajo preureditev osvetlitve v vetrnih elektrarnah. Ena od možnosti bi bila osvetlitev po potrebi - le kadar se približuje letalo -, s čimer bi lahko zmanjšali število živali, ki poginejo med vetrnimi turbinami.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v reviji Ecology and Evolution.

Komentarjev 6
  • Bob Verdonik 16:45 10.september 2018.

    Vetrovne turbine so se izkazale za popolnoma nerentabilno ,predrago vzdrzevanje in nezdravo za okolje.Brez subsidies od drzave (davkoplacevalcev) nikakor te vetrne turbine ne bi mogle obstajat! Mislim da so tiste napredne drzave,ki jih vi omenjate to ze ugotovile! Ko primerjate ...prikaži veče proizvodnjo energije je Nuklearna energija najbolj cista in za polovico cenejsa od ostalih proizvajalcev energije!

  • miki1234 08:00 10.september 2018.

    članki brez nekih raziskav... skoraj kot baba rekla, baba napisala.

  • jure67 19:29 09.september 2018.

    Pri nas se išče tisoč in en izgovor proti vetrnicam, ko pogledaš naprednejše države jih pa postavljajo vsepovsod kjer je možno. Verjetno se pri njih premalo napolni žepe, zato so proti.