Kdor ima doma mačko, to dobro ve. Pogosto so glede hrane zelo izbirčne, predvsem v primerjavi s kužki. Nova raziskava o mačjem okušanju pojasnjuje, zakaj so mačji okusi zelo različni od našega.
Raziskava objavljena v reviji BMC Neuroscience se je osredotočila predvsem na zaznavanje grenkega okusa. Ta se je namreč razvil zaradi obrambnega mehanizma kot zaščita pred zaužitjem strupenih snovi. Biologi iz AFB International and Integral Molecular, ki so specializirani za mačjo hrano, so se osredotočili na dva receptorja grenkobe. Na Tas2r38, zaradi katerega so nekateri ljudje močno občutljivi na brokoli ali brstični ohrovt, ter na Tas2r43, ki se aktivira ob dotiku denimo z aloinom, ki je v aloi. Ali pa v stiku z denatoniumom, ki je zelo grenka snov, ki se jo uporablja v detergentih, da jih ne spijejo otroci ali hišni ljubljenčki.
Manj občutljive
Razultati raziskave so zanimivi. Ugotovili so, da je mačji Tas2r38 v primerjavi z nami za desetkrat manj občutljiv na grenki PTC in povsem neobčutljiv na sicer grenki PROP. Tas2r43 pa se zdi manj občutljiv na aloin in veliko bolj občutljiv na denatonin. Mačke so torej povsem različno občutljive na grenkobo kot mi, raziskava pa jim bo pomagala, da neradijo hrano, ki jo bodo imele mačke najraje.