Vizita za živali > Novice
307 ogledov

Koze imajo raje srečne ljudi

Koze Profimedias
Evropski in brazilski raziskovalci so udomačenim kozam pokazali fotografije oseb s srečnim in jeznim izrazom na obrazu.

Koze prepoznajo izraze čustev na obrazih, bolj pa jih pritegnejo srečni ljudje, je v novi študiji ugotovila mednarodna ekipa raziskovalcev. Ti menijo, da bi lahko imele vse živali sposobnost prepoznavanja čustev ljudi, ne le domači ljubljenčki, kot je bilo znano doslej.

Evropski in brazilski raziskovalci so udomačenim kozam pokazali fotografije oseb s srečnim in jeznim izrazom na obrazu.

Kot piše v poročilu, objavljenem v znanstvenem dnevniku Royal Society Open Science, koze najbolj pritegnejo fotografije nasmejanih obrazov. Tem so namreč v povprečju namenile 1,4 sekunde pozornosti in se jih v nekaterih primerih tudi dotaknile z gobcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Občutno manj so jih zanimale fotografije jeznih ljudi, ki so v povprečju dobile 0,9 sekunde pozornosti teh domačih živali.

"To pomeni, da koze namenijo skoraj polovico več časa srečnim fotografijam," je pojasnil soavtor študije Christian Nawroth z univerze v Londonu.

Ugotovitve po mnenju Nawrotha kažejo na to, da ima drobnica "visoko razvit razum za interpretacijo okolja" in se na podlagi izrazov na obrazu ljudi "prilagodi njihovemu vedenju".

Video Vizita za živali Ovca prepoznala Obamo Riba veliki strelec Vizita za živali Izurili ribe, ki prepoznajo človeški obraz

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.