Vizita za živali > Novice
497 ogledov

Koliko človeških let ima mačka

mačka Profimedias
Vas zanima, koliko “človeških” let ima vaša mačka? Poglejte spodnjo primerjavo.

Povprečna življenjska doba za mačke je okoli 14 let, je pa starost odvisna od pasme, njene preteklosti, genetike in nege. Zunanje mucke imajo ponavadi krajšo življenjsko dobo. Mnoge poginejo še kot mladiči, kot žrtve ceste, bolezni in drugih živali.

Notranje mačke imajo pogosto daljšo življenjsko dobo. Najstarejša domača mačka je uradno Crème Puff iz Austina, ki je živela v ameriški zvezni državi Teksas in je bila ob smrti leta 2005 stara kar 38 let. Med pasemskimi mačkami naj bi imele najdaljšo življenjsko dobo mačke pasme manx in siamske mačke.

Prvo leto hiter razvoj 

Mačke v prvih dveh letih dozorijo hitreje kot ljudje, nato pa se njihovo staranje upočasni. Enomesečno mucko lahko primerjamo s šestmesečnim dojenčkom. Ob starosti enega leta so že polnoletne, saj imajo okoli 18 človeških let. Pri dveh letih so mladenke, saj imajo okoli 24 človeških let, pri starosti 16-ih let pa imajo okoli 84 človeških let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.