Vizita za živali > Leksikon bolezni
1164 ogledov

Usta pri mački - vnetja

Mačka Profimedias
Vnetja v ustni votlini mačk pogosto potekajo z močno izraženo bolečino, slinjenjem, nezmožnostjo jemanja hrane in hušanjem. Pojavi se neprijeten zadah iz gobčka, ki ponavadi opozori lastnika, da je v ustih mačke nekaj narobe.

Pri mladih muckih se pogosto pojavlja oblika mladostnega brstečega gingivitisa (vnetje dlesni), ki prizadene živali stare od 3 do 7 mesecev, ko prihaja do menjave mlečnih zob s stalnimi. Takrat ponavadi še ni prisotnih trdih zobnih oblog. Dlesni so rdeče in pojavi se zadah iz gobčka. Mladostni gingivitis – paradontitis prizadene živali stare do 1 leta. Pogosteje obolevajo mačke, ki so bile kot mladički bolehne. Vidne so že močne mehke zobne obloge s prisotnostjo zobnega kamna. Le-ta draži dlesni, ki pordijo, otečejo, kasneje pa se pričnejo umikati in razkrivati zobni vrat. Gingivitis lahko prizadene tudi do 40% populacije, stare od 1 do 4 let. Pogosteje se pojavlja pri perzijkah, siamkah in abesinkah. Vzroki gingivitisa so lahko tudi calici virusna infekcija, mačji aids (FIV) in mačja levkoza (FELV). 

Pojavlja se seveda tudi paradontalna bolezen (bolezen obzobnih tkiv) odraslih živali, ki nastane tako, da se zobni kamen postopoma prične nabirati tudi na mestih, kjer je zob prekrit z dlesnijo. Na tem mestu kamen odriva dlesni s površine zob in nastajajo žepki, v katerih pa se veselo razmnožujejo bakterije. Pri napredovanju te bolezni bakterije vdrejo v kri in lahko povzročijo obolenje srčnih zaklopk, jeter in ledvic. Stomatitis (vnetje v ustni votlini) z razjedami in brstenjem pa lahko povzročajo ledvična obolenja, sladkorna bolezen, virusna bolenja, alergije na hrano, avtoimuna obolenja, eozinofilni granulom ter rakasta obolenja. Pogosto pri muckih vidimo kombinacijo gingivitisa, paradontalne bolezni in stomatitisa. 

Mladostni gingivitisi zaradi menjave zob lahko minejo sami od sebe. Če ima naš muc že zobni kamen, ga je potrebno odstraniti z ultrazvočnim odstranjevalcem zobnih oblog ter spolirati površino zob. V primeru, da so prizadete zobne korenine ali je zobna krona zlomljena ter so zobje že majavi, jih je potrebno izdreti. Včasih je potrebno izdreti vse čisto zdrave zobe za grabilci, ker dlesni odreagirajo že na majhno količino zobnih oblog z hudim vnetjem dlesni. Po takšnem izdrtju zob se lahko stanje zelo izboljša. Žal pa nekaterim tudi s tem ne moremo preprečti vnetja, zato morajo doživljensko dobivati zdravila za zmanjševanje vnetja v ustni votlini. 

Preventiva temelji na ustni higieni s ščetkanjem z zobno pasto, ki vsebuje encime za razkroj zobnih oblog in uporabo razkužil v obliki gelov ter tabletk, ki se prilepijo na dlesni. Pomembno vlogo pa ima tudi izbira kakovostne hrane, ki preprečuje nalaganje mehkih zobnih oblog. Ker veliko problemov v ustni votlini pozročajo bolezni, ki se prenašajo med mucki, ne pozabimo na cepljenje pred nalezljivimi boleznimi in kastracijo ter sterilizacijo, saj s tem preprečimo prenos bolezni. 

Viktorija Lončar, dr.vet.med., Zvitorepka, veterinarska ambulanta za male živali, dostopno na: http://www.zvitorepka.si/Nasveti (16. 11. 2015)