Vizita za živali > Leksikon bolezni
488 ogledov

Kaj nam pove test MDR1 pri psu?

Border collie Profimedias
Bralko zanima, kaj ugotovimo s testom MDR1 psi psu.

Vprašanje: Kaj je MDR test, ki ga delajo nekateri vzreditelji psov? Kaj sploh pove in ali je res tako pomemben? Če sta pes in psica oba MDR + - kakšni so mladiči? 

Odgovarja dr. Gašper Berginc, dr. vet. med, genetika, laboratorij EVG

Test za MDR1 je genetski test, ki nam pove ali je žival genetsko preobčutljiva na nekatera zdravila. Znaki obolenja se izrazijo po aplikaciji zdravil, za katere je bilo dokazano, da prečkajo  krvno-možgansko bariero in tako povzročajo hude nevrotoksikoze. Med temi zdravili je najbolj uporabljan ivermektin, ki se uporablja za zdravljene nekaterih parazitarnih okužb. Uporaba teh zdravil se pri psih z okvaro gena MDR1 odsvetuje. Okvara gena MDR1 je bila dokazana le pri nekaterih pasmah psov, med katerimi večina spada med britanske ovčarske pasme. Pri teh pasmah je frekvenca okvarjenega gena dokaj visoka, zato je smiselno poznati stanje gena MDR1 saj lahko zdravljenje izzove izrazite nevrološke znake.

V kolikor parite psa in psico, ki sta oba prenašalca (+/-) bo 25% mladičev zdravih, 50% mladičev prenašalcev in 25% mladičev obolelih. Zaradi izogibanja vzreji bolnih živali se tako parjenje odsvetuje. Živalim ki so prenašalke je smiselno poiskati zdravega partnerja. V tem primeru bo 50 % mladičev zdravih in 50% mladičev prenašalcev, obolelih mladičev v leglu ne bo.