Vizita za živali
10737 ogledov

Po blejskem jezeru plava som s harpuno v glavi

Som Ribiška družina Bled
Strel v glavo s harpuno trizob

Ribiška družina Bled je med sobotno čistilno akcijo v blejskem jezeru naletela na ranjenega soma. Kot je vidno na fotografiji, ki jo je posnel Rok Lesjak, ima som v glavi zataknjeno trizob harpuno.

Predsednik ribiške družine Samo Novak meni, da je šlo za krivolov v in da je harpuno v soma izstrelil eden od potapljačev, ki se prosto potapljajo v blejskem jezeru. "Potop v blejskem jezeru ni urejen, nad tem, kdo se potaplja, nimamo nobenega nadzora," razlaga Novak in pojasnjuje, da ribiči čuvaji pogosto ob jezeru srečujejo potapljače, težko pa ocenijo, ali so opremljeni tudi z lovskim orožjem. "O storilcu praktično nimamo nobenega podatka, informacijo smo vzeli na znanje in naše čuvaje opozorili, naj bodo še bolj pozorni, kot sicer," pravi Novak. Letno odkrijejo vsaj dva podobna incidenta. Novak za vzgled daje nektere sosednje države, kjer je potop v jezerih možen le organizirano, oziroma se o potopih vodi evidenca.

Po vsej verjetnosti gre za harpuno domace izdelave, som pa bi lahko bil ustreljen tudi iz obale, so še sporočili z ribiške družine Bled.

Som, ki je utrpel poškodbo, je velik okoli meter in bo po oceni Novaka najverjetneje preživel, saj očitno ni ranjen v noben vitalni organ. V blejskem jezeru prebiva več tisoč somov, nekaj tudi takih, ki presegajo velikost dva metra, še pojasnjuje Novak.

 

 

Komentarjev 7
  • Magnifico24 08:56 02.junij 2018.

    Ožbe si pa res en velik ljubitelj živali opažam. Naslednjič ko bos imel na krožniku kravo, piščanca ali pujsa te prosim, da zapres oci in si tudi predstavljas njihove zadnje trenutke. Potem pa le pogumno odpri ta usta. Tukaj je ...prikaži več problem bolj v tem da riba nima nobenih možnosti in da gre za kaznivo dejanje saj je lov s harpuno prepovedan. Ribolov je pa verjemi veliko več kot ti skušaš prikazat

  • Ožbe Kolenc 20:09 01.junij 2018.

    Ahh dejte no.... vsak dan ljudje z ''dovolilnicami'' lovijo ribe za HOBI, jim s trnki prebadajo obraz, grlo in še kaj, jih zmozgajo, jih podvržejo noremu stresu smrti in življenja, nato pa ko se končno vdajo usodi, jim trnek s ...prikaži več kleščami strgajo z obraza, pa nihče nič ne jamra, ker je to pač človeški hobi. Ko pa nekdo vstreli ribo (na črno) z namenom jo onesposobiti in ubiti, je pa objestna pošast. Mater folk nekaj prebere, ne misli tak nič in si ustvari krivo sliko pa že pljuva in psuje po vseh

  • smejka 14:48 01.junij 2018.

    Uvesti dovolilnice za potapljanje.Če je marsikje vstopnina za sprehajanje, oglede,...zakaj ne bi bilo za potapljanje.