Vizita za živali > Festival
7565 ogledov

To je "človeška" hrana, ki je bodo psi veseli

Psi
"Če si dobrih 150 let nazaj podjetni človek ne bi omislil briketov, potem danes ne bi obstaja hrana za pse, mačke in "človeška" hrana, obstajala bi samo hrana," pravi Lena Gregorčič, ki večerno-nočnih urah piše blog Zdrava hrana za pse in se aktivno bori proti vsem mitom in trditvam, ki smo jih vzeli za samoumevne.

Danes po njenih besedah doživljamo svojevrstno prehrambeno renesanso ter se vedno bolj zavedamo, da je sveža in lokalna hrana imperativ in ne modna muha.

Pravi, da ni pri živalih nič drugače: "Če za nas ni dobra procesirana hrana, tudi njim ne more prinesti velike koristi. K sreči to spoznava čedalje več pasjih in mačjih skrbnikov in k sreči je tudi ponudba na tržišču vedno bolj bogata s svežo prehrano za pse in mačke."

<div id="clanki_festival2019"></div>

<script src="https://www.zurnal24.si/banners/2019/04/festival/festival.js"></script>

Hrana, ki je dobra tudi za pse

"Res je, da ni treba imeti doktorata, da psu pripraviš obrok. Nekaj osnovnih smernic pa le moramo poznati. Če nič drugega zato, da se zavemo, da razmerja med posameznimi sestavinami v pasji hrani niso ravno enaka človeškemu obroku, čeprav je hrana lahko pravzaprav ista," opisuje Lena.

Lena Gregorčič | Avtor: Marko Gaber Marko Gaber
Pravi, da vse prevečkrat zasledimo sezname človeške hrane, ki je za pse strupena in nevarna. "Čeprav nedvomno ni vsa hrana primerna tudi za pse, se s takimi seznami in opozorili vzbuja zgolj strah, ki pa na dolgi rok ne prinese ničesar pozitivnega. Zakaj ne bi raje spodbujali seznamov in namigov, katera hrana, ki je super zdrava za ljudi, je lahko dobra in zdrava popepstritev ali priboljšek tudi za naše kosmate prijatelje?" se sprašuje.

Med takšno hrano omenja borovnice, ki imajo številne dokazane učinke delovanja na zdravje. Pojasnjuje, da vsebujejo veliko antioksidantov, borovnice pa psi po njenih izkušnjah zelo radi pohrustajo.

"Potem je tukaj industrijska konoplja oziroma njena streta semena in olje, ki odlično vpliva na zdravje kože in dlake. Sardele so odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Gre za naše in lokalne ribe na začetku prehranjevalne lestvice, ki niso onesnažene s težkimi kovinami," pravi.

"Ko pa zapojejo prebavne težave, jih lahko pomirimo z žlico razkuhane in pretlačene hokaido buče," pojasnjuje. Z vso to "človeško" hrano lahko po njenih besedah popestrimo pasje obroke, "a podobno kot pri drugih stvareh v življenju, z ničemer ne smemo pretiravati."

Brikete smo po njenem mnenju vzeli za preveč samoumevne. "Zakaj ne bi na pasjo hrano pogledali z druge perspektive ter se znebili železne srajce, navade, ki nam je bila pravzaprav vsiljena?" se sprašuje.

Na prvo junijsko nedeljo ...

Obljublja, da boste v nedeljo na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici skupaj z njo razbili še nekaj ostalih pasjih mitov ter spoznali še drugo hrano, s katero lahko popestrimo pasje obroke. 

V nedeljo, 2. junija bo med 10.00 in 20.00 v Novi Gorici na travniku pred občino Festival za ljubitelje živali. Namen brezplačnega in dobrodelnega dogodka je predvsem ta, da približamo otrokom živali in jih naučimo spoštljivega odnosa do njih. 

Letos se obeta velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV. Dogodek organiziramo portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. Poleg Festivala za ljubitelje živali boste tako lahko istočasno obiskali še Robin Hood Festival, kjer vas bodo pričakale pravljične dežele. V primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili na 9. junij. 

anja.scuka@zurnal24.si