Vizita za živali > Festival
7162 ogledov

Nova disciplina: osvojila Finsko, zdaj osvaja Slovenijo

hobbyhorsing, festival Hobbyhorsing.si
Je športna disciplina 21. stoletja. Njene korenine segajo na Finsko in hitro prodirajo v vse države sveta. Poglejte, zakaj je omenjen šport čedalje bolj popularen tudi pri nas.

O ježi brez živali smo se pogovarjali z Rašo Böhm Vidmar, ambasadorko novega vznemirljivega športa v Sloveniji, imenovanega hobbyhorsing. Je tudi arhitektka, ki svojo kreativnost deli na spletnem portalu hobbyhorsing.si, kjer prepleta čarobnost sveta konj z ustvarjalnimi izzivi in aktivnostmi.

ranč tunink, konji, festival Lepo Slovenija Ranč Špela in Ranč Tunink: velika ljubezen do konjev

Povsem nepoznano aktivnost, za katero marsikateri Slovenec verjetno sploh še ni slišal, bo predstavila na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo 2. junija med 10.00 in 18.00 odvijal na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici. Tisti najbolj pogumni se bodo v disciplini lahko celo preizkusili.

hobbyhorsing, festival | Avtor: Hobbyhorsing.si Hobbyhorsing.si

Raša, nam lahko prosim poveste, kaj hobbyhorsing pravzaprav je?

Hobbyhorsing je dokaj nov in atraktiven šport tako za otroke kot tudi mlade. Zgleduje se po pravem konjeništvu, le da se jezdi palico z glavo konjiča, običajno oblikovano iz tekstila. Taki obliki konja se reče hobby horse. Hobbyhorsing vključuje tekmovanja v različnih disciplinah. Najbolj priljubljeni sta dresura in preskakovanje ovir, kjer se tekmovalci pomerijo v spretnosti in času.

Tudi letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija, med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali lame, deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU

Zakaj hobbyhorsing uvrščamo med športne discipline?

V hobbyhorsingu se tako kot v pravem konjeništvu tekmuje v različnih disciplinah, kjer uspešnost pogojujejo redni treningi. Naj za občutek omenim, da si je pri dresurnem tekmovanju potrebno zapomniti določeno zaporedje vaj – nize gibov, ki jih organizator tekmovanja lahko objavi tudi šele na dan tekme. Korak, kas, galop, sprememba smeri, volta, piaffe, pasagge – vsaka vaja ima svojo točkovalno shemo, ki ocenjuje natančnost, gladkost in izvedbo giba. Ali pa pri preskakovanju ovir – si predstavljate, da najvišji skoki presežejo višino 140 centimetrov? In to s hobby horsom med nogami! Hobbyhorsing bi lahko umestili nekje med gimnastiko in atletiko. Mislim, da mu upravičeno rečejo šport 21. stoletja. Še več, predlagali so ga celo za olimpijske igre v Parizu 2024.

hobbyhorsing, festival | Avtor: Profimedia Profimedia

Ste sami vešči tudi v ježi pravih konj?

Res sem v mladosti občasno jahala, celo moja prva seminarska naloga v šoli je bila o konjereji. Se pa spomnim, da so takrat, to je bilo konec 80. let, svetovali, predvsem dekletom, da z jezdenjem ne prehitevajo, saj se kosti in sklepi še razvijajo. Tudi v tem pogledu se mi zdi hobbyhorsing odličen, saj omogoča pripravo na jahanje in spoznavanje ustreznega rokovanja s konjem že predšolskim otrokom, ki tako izgubijo tudi morebiten strah. Dejansko pa tisti, ki se ukvarjajo s hobbyhorsingom, vsaj občasno jezdijo tudi prave konje.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Kaj vse se je mogoče naučiti ali pridobiti iz ukvarjanja s hobbyhorsingom?

Primeri iz Finske kažejo, da nekateri v hobbyhorsingu najdejo način opolnomočenja in premagovanja stisk, tako vrstniških kot tudi družinskih. Preko skupnega zanimanja krepijo skupnost in povezanost.

"Tisti, ki se želijo poskusiti v hobbyhorsingu, lahko pričakujejo, da bodo izboljšali svojo vzdržljivost, gibljivost, koordinacijo in ritem. Razvili bodo socialne veščine in smisel za timsko delo. Okrepijo lahko samozavest in sposobnost nastopanja pred občinstvom." - Raša Böhm Vidmar

 

Značilnost hobbyhorsinga je izdelovanje hobby horse konjev s številnimi možnimi dodatki in pripomočki, ki jih lahko izdelaš sam. Pogosto take ročne spretnosti vodijo v izdelovanje izdelkov tudi za prijatelje ali mladim celo omogočajo prve poslovne priložnosti. Zato osebno najraje poudarjam spodbujanje razvoja domišljije, ki lahko pravzaprav pozitivno vpliva kasneje v kakršnikoli karieri posameznika, saj je ustvarjalnost pogoj za nastanek vsakršne inovacije.

hobbyhorsing, festival | Avtor: Hobbyhorsing.si Hobbyhorsing.si

Najbolj zagreti lahko pridobijo izkušnje za vodenje dogodkov, na primer da v svoji ulici, vasi ali šoli priredijo hobbyhorsing igre, treninge in prijateljske tekme. Pri tem se okrepi sposobnost spoštovanja pravil in športnega duha. Verjamem pa tudi, da lahko navdušenje nad hobbyhorsingom na daljši rok pripomore k oblikovanju perspektivnih jahačev pravega konjeniškega športa.

Slovenski hladnokrvni konj Slovenski ponos Vizita za živali Neverjetna pasma: Slovenski hladnokrvni konj

Kateri pripomočki so potrebni za ukvarjanje s hobbyhorsingom?

Osebno se mi zdi ena najlepših stvari pri hobbyhorsingu ravno kreativnost. V resnici potrebujete le hobby horse konja, ki ga lahko izdelate sami. Možnosti je res veliko: na palico lahko nasadite glavo oblikovano iz kartona, lesa, pene ali pa napolnjene nogavice.

Za pravega, tekmovalnega hobby horse konja, pa veljajo bolj realistične različice, ki na globalnem tržišču zaradi zamudne izdelave in privlačnih tekstilnih materialov dosegajo vrednost tudi preko pol tisočaka evrov. Možni so še vse mogoči dodatki, od uzd in vajeti, ki so obvezni pri dresuri, do naušnikov, pokrival, okraskov, priboljškov, krtač, hlevov in seveda ovir za preskakovanje.

hobbyhorsing, festival | Avtor: Hobbyhorsing.si Hobbyhorsing.si

Ker spodbujam ustvarjalnost, sem izdelala veliko dostopnejše sete ’naredi sam’ hobby horse konja. Tako si lahko vsak brez potrebnega znanja šivanja izdela svojega realističnega konja na enostaven in inovativen način, ki omogoča personalizacijo tudi z menjavo grive. Seti omogočajo izdelavo različnih pasem konj, poskrbela pa sem tudi za tiste, običajno fante, ki rajši zajahajo svojega zmaja.

"Prednost hobbyhorsinga je njegova dostopnost, ne glede na socialni status, starost, spol, spretnost ali telesno pripravljenost. Menim, da je lahko odličen odgovor prekomerni rabi ekranov, ki so ji danes izpostavljeni mladi in že otroci." - Raša Böhm Vidmar

Kako popularen je hobbyhorsing v Sloveniji?

Hobbyhorsing izvira iz Finske, kjer je postal fenomen in ga podpira tudi konjeniška zveza, navdušenje nad njim pa se širi po vsem svetu. V Sloveniji je še skorajda nepoznan oziroma se ljudje z njim največkrat srečajo preko YouTube posnetkov. Tako so s hobbyhorsingom pričela ukvarjati tudi posamezna dekleta, stara okoli 10 let, ki jih srečujem med predstavitvijo omenjene športne discipline na prireditvah za družine po Sloveniji. Povežejo se s prijateljicami iz ulice, šole in trenirajo same. Zasledila sem tudi nekaj organiziranih srečanj v okviru osnovnih šol ali konjeniških klubov. Ljudje, željni ukvarjanja s hobbyhorsingom, so me začeli sami kontaktirati in povprašujejo po tekmah.

hobbyhorsing, festival | Avtor: Hobbyhorsing.si Hobbyhorsing.si

Tudi na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali boste poskrbeli za prvo prijateljsko tekmo v takšnem obsegu. Kdo vse bo lahko sodeloval na tekmi in kakšno bo ocenjevanje?

Hobbyhorsing bo na festivalu prisoten čez cel dan. Obiskovalci vseh starosti in spretnosti bodo lahko zajahali in preizkusili hobby horse konje. Najmlajši jih bodo počesali in nahranili. Lahko boste kupili set in izdelali svojega lastnega konja in se z njim ali svojim drugim hobby horse konjem pomerili na popoldanskem tekmovanju v preskakovanju ovir na osrednjem prostoru festivala. Glede na zanimanje in prijave bodo oblikovanje različne starostne skupine s preskakovanjem ovir od 20 do 70 centimetrov, ocenjeval pa se bo čas in uspešen preskok.

Prijave zbiramo na portalu hobbyhorsing.si in na prireditvi. "Na tekmi lahko sodeluje vsak, ne glede na spol, starost in predznanje. Obvezna je športna obutev. Ocenjeval se bo čas in natančnost preskokov, tekmovalne skupine pa bodo določene glede na prijave," sporoča naša sogovornica. Postavitev ovir bo znana na dan tekmovanja, najuspešnejše pa čakajo prave konjeniške rozete. Za dodatne informacije lahko pišete na info@hobbyhorsing.si ali pokličete na telefonsko številko 041 98 22 64.

dezurni@styria-media.si

Sorodne novice