Uporabno
2620 ogledov

Zakaj je The Guardian ta festival uvrstil med najboljše v Evropi?

Arhiv Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik
Pod pojmom »narodna noša« si večina ljudi predstavlja »gorenjsko narodno nošo«, kakršno nosijo narodno-zabavni ansambli. A za »narodno nošo« je veliko več.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo letos že 48. potekali v Kamniku, so festival, ki na to dediščino posebej opozarja. Tudi zato ga je britanski medij The Guardian uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Čevljar Primož Štajnar in šivilja Andreja Stržinar se že vrsto let posvečata oblačilni dediščini, saj poustvarjata oblačila in obutev, kot so jo nosili ljudje nekoč.

 | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
»To, kar danes vidimo na glasbenih odrih, ni prava narodna noša, ampak je samo kostum nastopajočega,« opozarja Štajnar in dodaja: »Replika pa je običajno delana na osnovi neke študije in je namenjena nastopom folklornih skupin na odru ali pa razstavi. To je potem tista prava podoba, v kateri se lažje odraža oblačenje v določenem kraju.«

»Jaz vedno najprej vprašam, za kaj bi obleko ali kostum radi imeli,« skuša zmedo dojemanja oblačilne dediščine premestiti Stržinarjeva. »Če delam rekonstrukcijo za razstavo, potem skušam najti čimbolj avtentične materiale. Če pa delam za nastop plesne skupine na odru, se prilagajam in sprejmem tudi sodobne, trpežnejše materiale. Je pa narodno nošo za narodno-zabavni ansambel veliko lažje izdelati, ker imaš več svobode.«

Oblačilno dediščino lahko podrobneje spoznate na 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo od 6. do 9. septembra potekali v Kamniku.

Vrhunec festivala je tradicionalna povorka narodnih noš. Tako se bo v nedeljo, 9. septembra, ob 15. uri skozi središče mesta sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Preberite podroben program 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.

 | Avtor: Arhiv Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Arhiv Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik

»Meni je zelo žal, da oblačilno dediščino zanemarjamo,« pravi Štajnar. »Očitno nas je globalizacija povsem požrla.« »Ne razumem, zakaj tega ne poudarjamo. Zakaj nihče na Bledu ni oblečen v narodno nošo?« se sprašuje Stržinarjeva, Štajnar pa dodaja: »Poglejte Avstrijce, danes ni nič čudnega, če nekoga srečaš v dirndlu. Pri nas pa kot bi bilo s tem nekaj narobe.«

 | Avtor: Arhiv Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Arhiv Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik
A tudi v Avstriji in Nemčiji so šle morda zadeve predaleč. »Oh, v Avstriji lahko dobiš 'nošo' za 60 evrov ali manj. Ampak to ni več noša. Mene kar srce zaboli, ko to vidim,« pravi Stržinarjeva. Danes je že na spletu moč kupiti nemško »narodno nošo«, izdelano v Aziji, ki pa je vse prej kot ustreznih barv in pravih kombinacij. Zato je na mestu vprašanje, ali ni takšna komercializacija odločno prevelik korak, ki se oddaljuje od pomena oblačilne dediščine.

Da bi spoznali pravo oblačilno dediščino, priporočamo obisk spremljajočih razstav v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. V prostorih Občine Kamnik je na ogled razstava, ki predstavlja interpretacijo oblačilne kulture Beltinčanov na prelomu iz 19. v 20. stoletje, v Galeriji Miha Maleš zakladnica hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine, v Galeriji Dika spodnjega perila, v Galeriji nad Kavarno Veronika pa razstava Andreje Stržinar z oblačili, ki so jih ljudje nosili za različne priložnosti.