Uporabno
350 ogledov

Vse, česar še niste vedeli o zobnih kronah iz cirkonija

zobje Primadent
V estetskem zobozdravstvu že desetletja izdelujejo zobne krone iz različnih materialov - od zlata do porcelana. A danes s čedalje večjo priljubljenostjo zmaguje cirkonij. Ta razmeroma nov material, ki združuje moč kovin z naravnim videzom porcelana, postaja izjemno pogost za vse oblike obnovitve nasmeha. Torej, kaj so zobne krone iz cirkonija in katere so njene prednosti? Berite naprej, povedali vam bomo.

Kaj pravzaprav sploh je cirkonij?

Cirkonij je bela trdna keramična glazura, nekovinski material, sestavljen iz cirkonijevega dioksida, z najvišjo mehansko trdnostjo in odpornostjo proti zlomu. Na medicinskem področju je zelo priljubljen zaradi vrhunske gladke površine, biokompatibilnosti in dolgoživosti.

zobje | Avtor: Primadent Primadent
Danes obstaja veliko različnih vrst cirkonijevih oksidov z mnogimi blagovnimi znamkami. Izbiramo ga glede na namen izdelave.  V estetskem zobozdravstvu na najvišji ravni, veljata za številka ena med proizvajalci cirkona  Ivoclar in Shofu. Odlikuje ju odlična trdnost, zato je lahko garancija doživljenjska. Vrhunski izgled zaradi prave mešanice materiala preprečuje, da bi kdo opazil razliko med tem in naravnim zobom in kar je tudi zelo pomembno je, da so materiali preverjeni in popolnoma zdravi. Tujek bo v telesu oz. naših ustih namreč leta in leta in kakršnokoli topljenje ali izločanje v telo (sploh v ustni votlini, kjer je kislina in številni encimi za razgradnjo hrane) je lahko zelo škodljivo za zdravje. 

V nekaterih klinikah uporabljajo krone lastne izdelave in se ne poslužujejo materialov večjih specializiranih proizvajalcev in to v naši kliniki iz zgoraj navedenih razlogov odsvetujemo. Ravno zaradi varnosti so v preteklosti manjkajoče zobe pogosto nadomestili z zlato zobno krono, vendar danes to ni več tako estetsko sprejemljivo, sato se uporablja zelo redko in to na eksplicitno željo posameznih pacientov. 

Te blagovne znamke uporabljamo tudi v klinikah Primadent, saj so se izkazali za zelo kakovostne in v več kot 20 letih nismo imeli nobenih reklamacij iz strani pacientov, kar pa je tudi zelo redko. 

Kar zadeva prosojnost, lahko plastni cirkonij zagotovi odlično estetiko pri sprednjih zobeh, medtem ko lahko rahlo stisnjen cirkonij doseže srednjo prosojnost, ki je bolj primeren za nadomestitev zadnjih zob, kjer ni tako pomembno, da je popolnoma neprosojen. 

zobje | Avtor: Primadent Primadent
Cirkonij se uporablja za vse vrste zobnih prevlek, saj ima odlične kemijske in vizualne lastnosti.

Cirkonij pa se uporablja tudi za vse vrste zobnih prevlek. Ne samo, kadar gre za recimo nadomestilo manjkajočega zoba ampak tudi tam kjer pride do obarvanosti zoba zaradi odmrlosti ali kakšnega drugega razlog in potrebujemo le estetsko spremembo. V tem primeru je najbolje uporabiti plastni cirkonij, da pride do popolnega prekritja neželene obarvanosti. Zakaj bi to delali? razlogov je več. Prvi je zagotovo ta, da v primeru nadomestitve samo krone z recimo cirkonijevo ne potrebujemo odstranjevati celotnega zoba, predvsem v primeru, ko je korenina še dobra in bi bilo odstranjevanje nepotrebno. Poleg tega prihranimo čas, saj vstavitev implantata zahteva čas, sploh za osteointegracijo, ki lahko traja tudi po več mesecev, v primeru nadomestitve le krone, pa tega ni. 

 

Zadnji tudi nezanemarljiv razlog pa je seveda cena. Ta je v primeru implantov višja, saj je potrebno kirurško delo, vstavitev vijaka, nakar po nekaj mesecih sledi abutment in koncu še krona, kar strošek vedno močno poveča.