In zdaj se na vrsti vi, da do 16.12. z nakupi ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o veliki zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da le-ta nikoli ne bo šel v pozabo.
Omamna kombinacija sladkih domačih malin in čokoladnega ganaša na rahlem biskvitu z bučnimi semeni. To je preprosta, a slastna sladica, s katero se v petem delu oddaje Naj slovensko pecivo Sloveniji predstavlja Nina Bavdek iz Kranja. Gre za pravo vegansko poezijo, ki tudi tiste, ki niso vegani, ne pusti ravnodušnih.
Prepričati skuša z vegansko malinovo-čokoladno poslastico
Posebnost Ninine sladice, s katero sodeluje v oddaji Naj slovensko pecivo, je, da je primerna za vegane in tudi za ljudi z alergijami, kar še posebej veseli žirantko Polono Klančnik, mojstrico peke z drožmi: "Jaz tega peciva ne bi imenovala vegansko, ampak “plant based”. Primerno pa ni le za vegane, ampak tudi za vse tiste, ki imajo težave z alergijami."
Sladica je sestavljena iz rahlega biskvita z bučnimi semeni, domače malinove marmelade s chia semeni in čokoladne kreme oziroma ganaša. Priprava je preprosta, saj se Nina pri kreiranju novih receptov drži predvsem vodila, da morajo biti toliko enostavni, da se jih lahko loti vsak – tudi tisti, ki ni najbolj vešč peke. Drugi pomemben vidik njenih dobrot pa je ta, da so narejene iz čim bolj zdravih in sezonskih sestavin, ki so tudi cenovno dostopne vsakomur. Pravi, da lahko naredi neverjetne stvari z malo in preprostimi sestavinami.
Na tisto, kar morate paziti pri pripravi te veganske poslastice, je le to, da pripravite čim bolj rahel biskvit. To dosežete s preprostim trikom, nam zaupa Nina, in sicer da k osnovnim sestavinam dodate sodo bikarbono in nekaj jabolčnega kisa. Kombinacija tega namreč poskrbi, da je biskvit puhast oziroma rahel, kot rečemo.
Nina, ki je sicer diplomirala iz turistike, trenutno pa dela kot natakarica v eni od lokalnih picerij, sanja, da bo imela nekoč svojo butično prodajalno veganskega peciva, ki ga bo seveda ustvarjala in pekla sama. Prvi korak pri uresničitvi teh sanj je zagotovo čisto prva kuharska knjiga z veganskimi sladicami, ki jo je izdala marca letos.
V peko se je zaljubila že kot otrok
Nina se sicer nad peko navdušuje že od sedmega leta, ko je začela mami pomagati pri peki palačink, pripravi tiramisujev in tort, kasneje se je lotevala še peke mafinov in ostalih dobrot, s katerimi še danes razvaja tako domače kot vse sosede.
"Ko sem prvič sama delala palačinke, sem bila stara približno sedem let – mama me je takrat učila tudi, da jih obračam v zraku. Skupaj sva pekli, naučila me je tudi ločevati rumenjake in beljake. Velikokrat sem ji pomagala delati tiramisu, vmes sem kremo skoraj vso pojedla. Tiramisu je najbolj tradicionalen in popularen v vsej družini. Ta recept je zaupala samo teti in prijateljici ter meni," pove Nina, ki pa mora še skreirati recept za vegansko različico tiramisuja.