Uporabno
244 ogledov

Matej Kurent, nova okrepitev Crayona

Matej Kurent, Crayon Crayon
Matej Kurent je aprila 2024 stopil na mesto direktorja slovenske podružnice Crayona, del večje norveške IT korporacije Crayon Group AS. S sedežem v Oslu, preko 4000 zaposlenimi in pisarnami v 46 državah Crayon že vrsto let zagotavlja praktične IT rešitve za izboljšanje poslovnih procesov v različnih industrijah.

Matej, ki je že več kot petnajst let globoko vpet v informacijske tehnologije, prinaša bogate izkušnje s področja vodenja in prodaje, z zadnjimi leti fokusa v finančni industriji. Navdušen nad umetno inteligenco in podatkovno analitiko, je odločen izkoristiti strokovno znanje in izkušnje svoje ekipe za doseganje zadovoljstva strank in optimizacijo poslovanja.

V pogovoru s Matejem Kurentom raziskujemo vizijo, cilje in izzive Crayona v Sloveniji ter njihovo edinstvenost na trgu.

Vaša dosedanja karierna pot je dokaj pestra. Kako vas je pripeljala prav do Crayona?

Resnici na ljubo, moja pot do Crayona je bila deloma rezultat srečnega naključja, a hkrati tudi naravna posledica moje dolgoletne kariere v IT sektorju. Moje pretekle izkušnje, od vodenja IT oddelkov do prodaje IT storitev, so me pripravile na to priložnost, ki je na nek način tudi sama poiskala mene.

To vlogo prevzemam z veliko mero entuziazma ter občutkom odgovornosti, popolnoma predan gradnji uspeha, ki bo prinesel dodano vrednost našim strankam.  Želim si, da bi vsak član naše ekipe čutil ponos, ker prispeva k rasti in napredku podjetja, skupaj pa bomo krepili temelje za dolgoročni uspeh.

Crayon je eno izmed najuspešnejših podjetij, ki nudi celostne IT rešitve. Kaj vse zajemajo vaše storitve?

Naše storitve se osredotočajo na digitalizacijo in digitalno transformacijo, kjer podjetjem pomagamo optimizirati stroške IT, povečati fleksibilnost in skalabilnost ter zaposlenim omogočiti bolj produktivno delo. Zgrajene so okoli štirih ključnih stebrov: Prvi steber, optimizacija in upravljanje s programsko opremo, strankam pomaga zmanjševati tveganja licenčne neskladnosti in maksimizirati donosnost investicij, kar nas uvršča med globalne voditelje v tej industriji. Drugi steber obsega migracijo v oblak in optimizacijo poslovanja v oblaku, kjer strankam pomagamo pri prenosu IT infrastrukture in implementaciji poslovnih modelov za nižanje stroškov in večjo učinkovitost. Tretji steber se nanaša na kibernetsko varnost, kjer z naprednimi rešitvami ščitimo informacije in sisteme pred spletnimi grožnjami. Četrti steber pa vključuje umetno inteligenco, kjer strankam omogočamo vpeljavo AI rešitev za izboljšanje učinkovitosti, produktivnosti in izkoriščanje podatkov.

Crayon že več kot desetletje intenzivno vlaga v umetno inteligenco in ima globalno štiri tako imenovane 'Centre of Excellence'. Poleg tega imamo bogate izkušnje z delom s podjetji vseh velikosti in iz različnih panog, kar nam omogoča razvoj prilagojenih rešitev, ki so specifično usmerjene na potrebe posameznih strank.

Pred kratkim ste za podjetja v Kristalni palači organizirali dogodek na temo uspešne digitalne tranformacije v oblak. Kdo so pravzaprav vaše (potencialne) stranke?

Res je, dogodek je bil posebej zasnovan za podjetja, ki so zainteresirana za prehod njihovega poslovanja v oblak in je ciljal na specifično skupino udeležencev.

Naše potencialne stranke so podjetja, ki prepoznavajo možnosti in prednosti, ki jih prinaša digitalizacija – od optimizacije IT okolja do uporabe umetne inteligence za inovacije in hitrejši prodor na trg. Te stranke so osveščene o tem, kako lahko izkoristijo podatke in tehnologijo za izboljšanje svojega poslovanja.

Naše storitve niso omejene na specifično industrijo; obravnavamo širok spekter potreb različnih sektorjev. Naši dogodki in delavnice privabljajo različna podjetja, ki iščejo napredne IT rešitve za izboljšanje svoje konkurenčnosti in učinkovitosti.

Prej ste omenili, da ste v Crayonu razvili tudi lastne rešitve. Jih lahko na kratko predstavite?

V Crayonu smo razvili več inovativnih rešitev pod skupno blagovno znamko "IQ", ki so nastale iz specifičnih potreb naših strank.

Med temi rešitvami izstopa Cloud-IQ, platforma namenjena optimizaciji in nadzoru stroškov v oblaku. Ta platforma ne le izboljšuje učinkovitost, varnost in skladnost s predpisi, ampak omogoča tudi pregled nad porabo virov, napovedovanje stroškov in zagotavlja priporočila za nadaljnjo optimizacijo. Skupaj s to storitvijo deluje tudi Core-IQ portal, ki uporabnikom omogoča oddaljen dostop do programske opreme kadarkoli in kjerkoli, preko katerih koli naprav.

Poleg tega imamo Crayon Service-iQ, globalno platformo za dostavo storitev in sodelovanje, ki centralizirano obravnava tveganja licenčne neskladnosti in ponuja strategije za zmanjševanje stroškov. Empower-iQ je naš e-učni portal, ki vključuje video vsebine za izboljšanje Microsoftove produktivnosti, komunikacije in sodelovanja med zaposlenimi. Nazadnje, Market-IQ je inovativna platforma, ki z uporabo umetne inteligence identificira priložnosti za marketing, prodajo in upravljanje računov, kar strankam omogoča, da maksimizirajo svoj tržni potencial.

Matej Kurent, Crayon | Avtor: Crayon Crayon

V današnji dobi digitalizacije je kibernetska varnost zelo aktualna tema. Ponujate tudi storitve na tem področju. Kakšne?

V času, ko digitalizacija postaja vseobsegajoča, kibernetska varnost postaja izjemno pomembna. Pri Crayonu smo se zavezali, da strankam ponujamo celovite storitve na tem področju, saj se zavedamo, da se število kibernetskih groženj neprestano povečuje.

Naše storitve kibernetske varnosti obsegajo vse od ocene tveganj do implementacije prilagojenih varnostnih rešitev. Z njimi zagotavljamo zaščito pred zlonamerno programsko opremo, preprečujemo vdore, izvajamo varnostno spremljanje in zagotavljamo učinkovit odziv na incidente.

Poleg tega dajemo poseben poudarek varnosti podatkov, z rešitvami za varnostno kopiranje in hitro obnovo podatkov. To vključuje tudi zaščito oblačnih storitev, kot je Microsoft Office 365, kar strankam omogoča zanesljivo zaščito poslovnih podatkov pred izgubo zaradi človeških napak ali kibernetskih napadov.

Osredotočamo se tudi na varnost v oblaku, kjer z uporabo naprednih varnostnih tehnologij ščitimo infrastrukturo in podatke. Naš cilj je, da podjetja lahko izkoristijo prednosti digitalnih tehnologij, hkrati pa ohranijo visoko raven varnosti.

Če se podjetje odloči za vas oz. vaše storitve, kaj lahko pričakuje?

Morda se sliši že obrabljeno, morda marsikatero podjetje to dviguje na nivo mantre, ki je pri nas glavno vodilo: kar stranka od nas pričakuje, tudi dobi. Gre za naš DNK in v Crayonu se osredotočamo na ustvarjanje vrednosti za podjetja, da uspevajo v današnjem digitalnem okolju in se prilagajajo zahtevam trga.

Crayon v Sloveniji je prilagodljiv in odziven, hkrati pa je del večje IT skupine z več kot 4000 strokovnjaki. Strankam tako zagotavljamo bogate izkušnje in širok asortiman strokovnjakov, s primarno slovensko podporo. Naše močno globalno partnerstvo z Microsoftom zagotavlja celovito podporo za MS tehnologije in povečuje našo sposobnost ponujanja storitev, prilagojenih potrebam strank, zlasti pri optimizaciji Microsoftovih okolij.
Verjamemo, da smo drugačni od ostalih tudi po sposobnosti prilagajanja IT storitev specifičnim potrebam različnih industrijskih vertikal, saj imamo vzpostavljeno partnerstvo tudi z ostalimi vodilnimi tehnološkimi ponudniki in na ta način lahko zagotavljamo ustrezne rešitve v multi-vendor in multi-cloud okoljih. Po Gartnerju smo vodilni na področju upravljanja programske opreme, licenciranja v oblaku in obsežnega licenciranja ter povezanih svetovalnih storitev.

Kaj pa umetna inteligenca? Za nekatere še vedno malce pereča tema, a neizogiben del naše prihodnosti.

Umetna inteligenca (AI) se je v dobi digitalizacije izkazala kot ključni dejavnik za inovacije, optimizacijo poslovanja in digitalizacijo delovnih mest. Ta tehnologija omogoča podjetjem, da poleg izboljšave svojih poslovnih procesov tudi ustvarijo konkurenčno prednost na trgu. V Crayonu smo se zavezali, da bomo strankam pomagali maksimalno izkoristiti prednosti umetne inteligence, da pospešijo svoj proces digitalne transformacije.

Konkretno, umetna inteligenca podjetjem omogoča avtomatizacijo rutinskih nalog, izboljšanje procesov odločanja in povečanje produktivnosti. Z optimizacijo poslovnih procesov znižuje stroške, zmanjšuje napake in izboljšuje upravljanje virov. Poleg tega omogoča razvoj novih izdelkov in storitev, kar prispeva k rasti prihodkov.

Naša ekipa strokovnjakov razvija in implementira napredne algoritme za strojno učenje in analitiko podatkov. Z našo edinstveno metodologijo pristopa k implementaciji umetne inteligence strankam nudimo celovite rešitve, ki pokrivajo celoten življenjski cikel projekta od začetnega koncepta do končne implementacije in optimizacije. Naš cilj je zagotoviti, da umetna inteligenza prispeva k večji učinkovitosti, avtomatizaciji in inovacijam v različnih industrijskih sektorjih.

Kakšni viziji sledi Crayon in kakšni so cilji za prihodnost?

Vizija Crayona se osredotoča na prepričanje, da tehnologija služi kot ključno orodje za izboljšanje kakovosti življenja in poslovanja. Smo trdno prepričani, da lahko tehnologija prispeva k večjemu dobremu in omogoča trajnostni razvoj. Z našo predanostjo inovacijam želimo strankam pomagati premagovati izzive in izkoriščati priložnosti, ki jih prinaša digitalna era.

Naši cilji za prihodnost ostajajo jasno usmerjeni v podporo strankam pri zniževanju stroškov, optimizaciji programske opreme in izkoriščanju potenciala oblaka ter umetne inteligence za povečanje produktivnosti. Nadaljevali bomo z vlaganjem v lokalno znanje in razvoj resursov, saj verjamemo, da globoko razumevanje lokalnih tržišč in potreb strank ključno prispeva k uspehu.

V prihodnosti bomo še naprej krepili naše storitve na področjih, kot so umetna inteligenca, strojno učenje, obdelava podatkov in kibernetska varnost. Ta področja so medsebojno povezana in predstavljajo vedno manjšo ločnico med tehnološkimi disciplinami, kar nas postavlja v ospredje tehnološke revolucije.

Smo na strani strank, vedno!