Okusna jesenska torta, ki se je ne boste naveličali.
Sestavine
Za biskvit
- 300 g moke
- 100 g orehov ali pekan orehov
- 60 g rozin
- 2 žličk. pecilnega praška
- 1 žličk. sode bikarbone
- 1 1/2 žličk. cimeta
- 1 žličk. mletega ingverja
- 1/4 žličk. muškatnega oreščka
- 1/4 žličk. mletih klinčkov
- 1/2 žličk. soli
- 210 ml olja
- 4 jajca (sobne temperature)
- 300 g rjavega sladkorja
- 100 g belega sladkorja
- 125 g jabolčne čežane
- 1 žličk. vaniljinega ekstrakta
- 300 g naribanega korenja
Za nadev
- 225 g kremnega sira (Filadelfija)
- 80 ml smetane za stepanje
- 140 g sladkorja v prahu
- 1 žličk. vaniljinega ekstrakta
Navodila
- Pečico segrejemo na 180°C. Dva okrogla pekača za torto s premerom 23 cm namastimo in obložimo s peki papirjem.
- V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in začimbe.
- V drugi posodi zmešamo olje, sladkorja in vaniljo. Počasi dodajamo jajca. Mešamo, dokler ne nastane homogena zmes.
- Na roke počasi in previdno zmešamo mokre in suhe sestavine. Mešamo, dokler v zmesi ni grudic. Nato vmešamo še korenje, orehe in rozine (orehe in rozine lahko izpustimo).
- Maso razdelimo med oba pekača za torto. Pečemo 35-45 minut, dokler ni pečeno. Vzamemo biskvite iz pečice in pustimo, da se 15 minut hladijo v pekačih, nato jih vzamemo iz pekačev in pustimo, da se ohladijo do konca (za dekoracijo torte, mora biti biskvit popolnoma ohlajen).
- V posodi zmešamo kremni sir in sladkor v prahu. Dodamo smetano in vaniljo ter stepamo, dokler ne nastane homogena, puhasta mešanica. Mešanico pokrijemo in damo v hladilnik, dokler se biskvit ne ohladi.
- Na tortno podlago damo prvi biskvit, ga premažemo z delom kreme in nanjo postavimo drugi biskvit. S preostankom kreme premažemo celo torto. Po želji lahko torto okrasimo s kremo in orehi.