Pravilnega odgovora na vprašanje ni, saj si tudi strokovnjaki niso enotni. Veliko je odvisno od osebnih preferenc, navad in živila, ki jih želimo prerezati.
Za vas smo pripravili kratko predstavitev različnih tipov nožev, ki so trenutno na trgu.
Klasika - priporočljiva za vse
Nože iz jekla naj nikoli ne bi prali v pomivalnem stroju. Obstaja nevarnost rjavenja ali poškodbe rezila. Strokovnjaki priporočajo, da jih operemo na roke z mlačno vodo in jih nato takoj pobrišemo.
Ti noži so dolgo časa izjemno ostri
V zadnjem času vedno bolj priljubljeni keramični noži so izdelani iz cirkonijevega prahu in so zato dolgo časa izjemno ostri. Uporabljajo se tako v domačih kakor tudi v profesionalnih kuhinjah. Z njimi ne smemo rezati zmrznjenih živil in kosti, ker se pri tem lahko rezilo poškoduje ali celo zlomi. Ni priporočljivo, da bi jih brusili sami. Raje to prepustimo strokovnjakom, ki keramične nože brusijo s posebnim diamantnim brusom.
Najboljše deske za rezanje, ki so prijazne do nožev in njihove ostrine, so lesene deske iz bambusa in deske iz plastike. Strokovnjaki odsvetujejo rezanje živil na steklenih deskah.
Noži z Daljnega vzhoda
Za domačo uporabo vam bo zadoščal klasičen set nožev iz jekla. Če želite v rezanju prav uživati pa razmislite tudi o nakupu keramičnega ali japonskega noža, saj bo rezanje z njim čisto posebna izkušnja.